08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.09.2023 15:55 | Son Güncelleme: 04.09.2023 17:49

New York Times yazdı: Zayıflama ilaçlarının yıkıcı gücü sektörde hissediliyor

Zayıflama ilaçları Ozempic ve Wegovy'nin yükselişi bu yıla damga vurdu. Hem ilaç sektörünü hem de zayıflama alanındaki şirketler bu durumdan etkilendi. Büyük şirketler GLP-1 ilaçlarının bu popülaritesini kendileri için kara çevirmek istiyor. New York Times sektördeki değişimi yazdı
New York Times yazdı:  Zayıflama ilaçlarının yıkıcı gücü sektörde hissediliyor

Vivienne Walt / The New York Times

Her yaz olduğu gibi, halka açık şirketler ikinci çeyrek sonuçlarını Amerikalılar plajda vücutlarını sergilerken açıkladı. Ancak bu yıl zamanlama çok yerindeydi. CEO'lar Ağustos ayındaki birçok kazanç açıklamasında, yatırımcılara Ozempic devriminin ve yeni diyabet ve kilo verme ilaçlarının göz kamaştırıcı başarısından bir şekilde pay alabilecekleri konusunda güvence verdi. 

Protein tozu ve barları gibi diyet ürünleri üreten Medifast'ın CEO'su Dan Chard, "Bu bizi ilaç kullananlar için bir çözüm olma konusunda iyi bir konuma getiriyor" dedi ve ekledi: Rehberlik arıyorlar. Analistlere bunu söylerken bile yeni nesil ilaçların yıllık yüzde 34,7 ile kazançların düşmesine yardımcı olduğunu açıkladı. Besin takviyesi üreticisi Herbalife'ın CEO'su Michael Johnson yatırımcılara "Bunu incelemeye devam edeceğiz ve bundan faydalanmak için bir fırsat gördüğümüzde, faydalanacağız" diye konuştu. Hem ilaç şirketleri hem de tamamen farklı endüstrilerdeki şirketler için teorik olarak bu fırsat hem kar elde etmek hem de servet kaybetmek için büyük olabilir. 

Büyük karlar sağlıyorlar

GLP-1 ilaçları olarak bilinen bu ilaçlar şimdiden büyük kârlar getirmeye başladı. Novo Nordisk hem sadece Tip 2 diyabet için onaylanmış olan Ozempic'i hem de kilo kaybı için onaylanmış olan Wegovy'i üretiyor. Bu ilaçlar beyinde iştahı düzenleyen glukagon benzeri bir peptidi taklit ederek insanların saatlerce tok hissetmesini sağlıyor. Birlikte Novo'nun kazançlarının bu yılın ilk yarısında yüzde 32 artmasına yardımcı oldular ve Novo'nun piyasa değeri şu anda tüm Danimarka ekonomisinden daha büyük. Eli Lilly'nin satışları, Gıda ve İlaç İdaresi'nin bu yıl kilo kaybı için onaylayabileceği bir başka diyabet ilacı olan Mounjaro sayesinde ikinci çeyrekte yüzde 28 arttı.

Tüm faydaları henüz belli değil

Potansiyellerinin tamamı henüz netleşmiş bile değil. Zayıflama ilaçları pazarı çok büyük: obeziteyle ilişkili hastalıkların her yıl milyarlarca dolarlık sağlık masrafına yol açtığı ABD'deki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 42'si de dahil olmak üzere dünya çapında yaklaşık 750 milyon obez insan var. Ancak Novo, GLP-1 ilaçlarının obez yetişkinler arasında kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olmak gibi başka kullanım alanları da olabileceğini söylüyor. Bağımlılığı ve hatta Alzheimer'ı da tedavi edebileceklerine dair işaretler var. Novo'nun finans müdürü Karsten Knudsen, Haziran ayında şirketi ziyaret ettiğimde bana "Pazar potansiyeli çok çok önemli. Alışılmadık bir bölgede faaliyet gösteriyoruz" dedi. 

Zayıflama şirketleri doğrudan etkilenecek

Diyet şirketleri yıkıma hazırlanıyor. Zayıflama şirketleri on yıllardır markalı, hazır ambalajlı yemeklere ve yaşam tarzı programlarına bel bağlamış durumda. WeightWatchers ve Noom gibi bazıları GLP-1 ilaçlarını kendileri satmak için yarışırken, diğerleri hala ürünlerinin Ozempic döneminden sağ çıkabileceğini umuyor. Jenny Craig 40 yılın ardından Mayıs ayında zayıflama merkezlerini kapattı. Şirketin o zamanki CEO'su Joe Scalzo, Haziran ayında analistlere verdiği demeçte, dondurulmuş yemekler ve kurabiyeler gibi Atkins diyet ürünlerinin dağıtımını yapan Simply Good Foods'un Atkins'i ilaçları kullanmayı düşünen insanlar için mükemmel bir tamamlayıcı olarak pazarlayacağını söyledi.

Dalgalanma etkileri genişliyor. Walmart, Kroger ve Rite Aid gibi perakendeciler GLP-1 reçetelerinin daha fazla insanı diğer alışverişlerini yaptıkları mağazalara getirdiğini söylüyor. Walmart'ın CEO'su Doug McMillon, Ağustos ayında analistlere verdiği demeçte, yöneticilerinin öncelikle bazı GLP-1 ilaçlarının popülaritesi nedeniyle tüketim malları ile sağlık ve zindelik ürünlerinin büyümesini beklediklerini söyledi.

"Amerikan beslenme düzenini bozabilir"

Medtronic'in CEO'su Geoff Martha, şirketin obezite cerrahisinde mütevazı bir düşüş gördüğünü, muhtemelen insanların bunun yerine kilo verme ilaçlarını tercih ettiğini söyledi. Bazı analistler ilaçların Amerikan beslenme düzenini bozabileceğine inanıyor. Citrinas Capital Management'tan James van Geelen Bloomberg'in Odd Lots podcast'inde "Her gün fast food yiyorsanız, muhtemelen her gün fast food yemeye devam edeceksiniz. Sadece çok daha az yiyeceksiniz" dedi.

"Beslenme risklerini ortadan kaldırmaz"

Yine de obeziteyle mücadelede başka yaklaşımlara da yer var. Harvard Tıp Fakültesi'nde obezite uzmanı ve pediatri profesörü olan David Ludwig, "Bu ilaçlar oyunun kurallarını değiştiriyor ancak bir yıldız işareti var. İlaçların uzun bir yan etki listesi var. İlaçlarla nüfusun genelinde kilo azaltabilseniz bile, bu kötü beslenmenin risklerini ortadan kaldırmayacaktır" diyerek uyardı. 

Novo da aynı fikirde. Ticari stratejiden sorumlu başkan yardımcısı Camilla Sylvest, "Bir sonraki şeyin ne olduğuna bakmamız gerekiyor" dedi. Haziran ayında şirket, insanlar kilo vermek için ilaç almaya ihtiyaç duymadan önce hastalığın nasıl durdurulacağını araştırmak üzere Danimarka'nın Kopenhag kenti yakınlarında bir obezite önleme birimi kurdu.

© 2023 The New York Times Company