27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.12.2022 11:42 | Son Güncelleme: 12.12.2022 12:59

Amerika İlaç ve Gıda Dairesi kediler için diyabet hapını onayladı

Amerika İlaç ve Gıda Dairesi FDA, kedilerdeki diyabeti tedavi edecek olan ilk hapı onayladı. Yüzde 80 oranında etkili olan Bexacat , vücuttaki şekeri kontrol etmek adına yeterli insülin üretemeyen pankreaslı kediler için tasarlandı
Amerika İlaç ve Gıda Dairesi kediler için diyabet hapını onayladı

Diyabetli kediler tipik olarak ömür boyu tedavi görerek insülin ve diyet kısıtlamalarına maruz kalıyorlar. Ancak Amerika İlaç ve Gıda Dairesi’nin (FDA) kediler için onayladığı ilk diyabet ilacı Bexacat günde bir kez veriliyor ve denemeler sırasında yüzde 80'den fazla etkili olduğu tespit edildi.

ABD'de yaşayan yaklaşık her 200 kediden biri diyabet hastası ve ülkede  toplam yaklaşık 58,3 kedi var. Obez kedilerin diyabet geliştirme olasılığı ideal kilodaki kedilere göre dört kat daha fazladır. Bexacat kediler için ilk sodyum-glikoz kotransporter 2 (SGLT2) inhibitörüdür, ancak Tip II diyabetli insanları tedavi etmek için de kullanılıyor.

İnhibitör, bir süreci engelleyen veya durduran şeyleri ifade ederken kullanılır. Bir hareketin veya bir işlevin yavaşlamasına veya durmasına neden olur

Altı ay saha çalışması yapıldı

FDA yaptığı açıklamada, Bexacat alan tüm kedilerin, ilaçla ilgili potansiyel güvenlik endişelerini azaltmaya yardımcı olmak için tedaviye başladıktan sonra düzenli aralıklarla kan testleri yaptırmaları gerektiğini söyledi. Onaydan önce altı aylık iki saha çalışması yapıldığını ve Bexacat'ın kedilerde glisemik kontrolleri etkili bir şekilde iyileştirdiğini gösterdiğini de belirtti.

Her kedi ilacı kullanamaz

Duyuruda, "Bununla birlikte, potansiyel hastalar dikkatle seçilmeli ve böbrek, karaciğer ve pankreas hastalıklarının yanı sıra ketoasidoz (kanda keton olarak bilinen bir tür asidin yüksek düzeyde bulunması) açısından değerlendirilmek üzere taranmalıdır" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, Bexacat'ın yalnızca hayvana daha önce insülin uygulanmamışsa kullanılabileceği söylendi. İştahsızlık, uyuşukluk, dehidrasyon ve kilo kaybı gibi belirtilerden herhangi birini fark eden kedi sahipleri Bexacat tedavisini durdurmalı ve kediyi derhal bir veteriner hekime götürmelidir.