14 Ocak 2025, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.10.2024 14:57 | Son Güncelleme: 19.10.2024 15:47

Araştırma: Ciddi enfeksiyonlar demans riskini artırabilir

Yeni bir araştırmaya göre grip, uçuk, solunum yolu ve diğer ciddi enfeksiyonlar yıllar sonra bunama riskini artırabilir
Araştırma: Ciddi enfeksiyonlar demans riskini artırabilir

Hastalanmak sadece o sırada değil, uzun vadede de beyninizi etkileyebilir. Nature Aging dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, grip, uçuk ve solunum yolu enfeksiyonları da dahil olmak üzere ciddi enfeksiyonların, beyin atrofisinin hızlanması ve yıllar sonra demans riskinin artmasıyla bağlantılı olduğuna dair kanıtlar buldu. Araştırma ayrıca nörodejeneratif hastalığa katkıda bulunabilecek biyolojik etkenler hakkında da ipuçları veriyor.

Harvard Tıp Fakültesi'nde nöroloji profesörü ve Massachusetts General Hospital'da McCance Beyin Sağlığı Merkezi direktörü olan Rudy Tanzi, mevcut araştırmanın “enfeksiyonu Alzheimer hastalığına yatkınlıkla ilişkilendiren önceki çalışmaların ötesinde bir sıçrama” olduğunu ve “yararlı bir veri seti” sağladığını söyledi. Yakın zamanda yapılan diğer çalışmalar, grip aşısı ve zona aşısının bunama riskini azalttığını ortaya koymuştur. Şiddetli enfeksiyonlar da felç ve kalp krizleriyle ilişkilendiriliyor. Charlotte'daki North Carolina Üniversitesi'nde biyolojik bilimler alanında yardımcı doçent olan ve nöroenfeksiyöz ve nörodejeneratif hastalıklarda nöroenflamasyon üzerine çalışan Kristen Funk, "Aşılar hem akut enfeksiyona hem de bu enfeksiyon sonrası etkilere karşı en iyi korumayı sağlayacaktır" dedi.

Beyin atrofisi ve bunama ile bağlantılı ciddi enfeksiyonlar

Ulusal Yaşlanma Enstitüsü'nde Nörodejeneratif Hastalıkların Multimodal Görüntüleme Birimi'nin yöneticisi ve araştırmacı Keenan Walker, “Enfeksiyonların bazı insanlar için beyin sağlığını etkileyebileceği fikri, özellikle de kendileri de enfeksiyon geçirmiş olanlar için hiç de akıllıca değildi” dedi. Küçük enfeksiyonlar bile düşünme ve davranma şeklimizi değiştirebilir. Walker, daha şiddetli enfeksiyonların kısa vadede deliryumla sonuçlanabileceğini ve bunun da uzun vadeli bilişsel sorunlarla ilişkili olabileceğini söyledi. Walker "Büyük enfeksiyon, büyük bağışıklık tepkisi, beyin için iyi değil” dedi.

Walker, enfeksiyonların nörodejeneratif hastalıklarda bir rol oynayabileceği hipotezinin, daha kenarda köşede de olsa, var olduğunu söyledi. Bu durum, koronavirüs pandemisi ve uzun süreli Covid'in kalıcı bilişsel maliyetlerinin kanıtlanmasıyla değişti ve bu alana olan ilgiyi canlandırdı. Çalışmanın yazarlarından Walker, giderek artan kanıtların, bu bağlantının “ister bakteriyel ister viral olsun, herhangi bir enfeksiyon türüne özgü olmadığını” gösterdiğini söyledi.

Grip, uçuk ve cilt enfeksiyonları dahil

Walker ve meslektaşları, Amerika Birleşik Devletleri'nde insan yaşlanması üzerine yapılan en uzun soluklu çalışmalardan biri olan Baltimore Boylamsal Yaşlanma Çalışması'ndan elde edilen verilere dayandılar. Ayrıca, 2009'dan başlayarak tekrarlanan nörogörüntüleme yaparak, enfeksiyon öyküsü olan veya olmayan 982 bilişsel olarak normal yetişkinde beyin hacminin nasıl değiştiğini takip ettiler. Katılımcıların yaklaşık yüzde 43'ünün enfeksiyon geçmişi yoktu. İncelenen 15 enfeksiyon türünden altısı (grip, uçuk, solunum yolu enfeksiyonları ve cilt enfeksiyonları dahil) beyin hacminde hızlandırılmış kayıpla ilişkilendirildi. Beyin atrofisi, özellikle hafıza için önemli olan ve Alzheimer hastalığına karışan hipokampusu içeren bir alan olan temporal lobda belirgindi. Çalışmada yer almayan Funk, “Gerçekten de bu beyin atrofisi ile ilişkili, bu bilişsel gerileme ile ilişkili bir dizi enfeksiyon olduğunu buldular” dedi.

Araştırmacıların 495.896 denekten oluşan Birleşik Krallık Biobank verileri ve 273.132 denekten oluşan Finlandiya veri seti üzerinde yaptıkları analizlere göre, beyin atrofisi ile ilişkili bu enfeksiyonların çoğu demans için risk faktörü gibi görünüyor. Enfeksiyon öyküsünün yıllar sonra Alzheimer hastalığı riskinde artışla ilişkili olduğu bulundu. Alzheimer hastalığından sonra en yaygın ikinci demans teşhisi olan ve beyne giden kanın kısıtlanmasından kaynaklanan vasküler demans için bu risk daha da yüksekti.

Araştırmacılar, bu çalışmanın demans bulmacasının sadece bir parçası olduğu ve enfeksiyonlar, bağışıklıkla ilgili proteinler ve nörolojik etkiler arasındaki korelasyonları gösterdiği, ancak nedensellik olmadığı konusunda uyarıda bulundu. Uzmanlar, verilerin enfeksiyonları hastanede kayıt altına alınmış hastalardan elde edildiği ve bu da daha ciddi vakalara işaret ettiği için daha küçük enfeksiyonların alarm nedeni olmadığını söylüyor.