1990’lardan bu yana dünyanın en çok satan oyuncaklarından olan Barbie, beyazperdede seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor. Barbie hayranlarının merakla beklediği filmde, Barbie rolünü Bombshell ve I, Tonya filmlerindeki başarılı performansıyla dikkatleri üzerine çeken Margot Robbie canlandırıyor.
Filminin yeni tanıtımında ise dikkat çeken bir kare oldu. Fragmanın yedinci saniyesinde, Margot Robbie bir çift ışıltılı pembe ayakkabının içinden ayaklarını çıkartıyor. Bebeğin formuna sadık kalarak, yüksek topuklu ayakkabılarının desteği olmadan ayakları kavisli ve dik duruyor. Bu da birçok izleyiciyi büyüleyen sinematik bir başarı.
Model ve yemek kitabı yazarı Chrissy Teigen Twitter'da "Bu çekimle ilgili her şeyi bilmem gerekiyor. Kaç çekimde gerçekleşti, bir şeye tutunmuş mu, yapışkan var mı, bunlar onun ayakları mı, pedikürü kim yaptı, gerçekten bu çekimle ilgili bir belgesel olabilir" dedi. Bu, Barbie'yi kültürel bir ikon ve eleştiri konusu haline getiren abartılı kadınsı tasarıma bir gönderme.
Bu poz ulaşılmayacak kadar zor
Warner Bros. Pictures ve yönetmen Greta Gerwig sahnenin mekaniği hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak uzmanlar, Barbie ilk kez insan olsa da, yüksek kemerli denge hareketinin hala orijinal plastik pozu kadar ulaşılmaz olduğunu söylüyor. Podiatrist ve Amerikan Podiatrik Tıp Derneği sözcüsü Dr. Priya Parthasarathy, "Bunu başarmak kolay değil, orası kesin" dedi.
Barbie bebekler eleştirilere maruz kaldı
Barbie bebekler, ince belleri ve belirgin göğüsleriyle küçük çocuklar, özellikle de kız çocukları için gerçekçi olmayan bir vücut imajını teşvik ettiği için uzun süredir eleştirilere maruz kalıyor. 1992 yılında Finlandiya'nın Helsinki kentindeki Üniversite Merkez Hastanesi'ndeki araştırmacılar mankenler ve beden imajı üzerine bir çalışma yürüttü ve mankenlerin bir Barbie bebeğin oranlarında olması için vücut yağından yoksun olması gerektiğini söyledi.
Dik duran ayaklar 1959 yılının modası oldu
Ruth Handler 1959 yılında Barbie bebeği yarattığında, amaç genç kızlara arzu edilen kadınlık için yetişkin bir rol model sunmaktı. Bu modelin bir parçası, o zamanlar kadınlar için bir üniforma olan, yalnızca yüksek topuklu ayakkabılar giymek için tasarlanmış dik ve keskin ayaktı.
Ruth Handler Barbie bebeği yarattığında ilk olarak bebeğe kızı Barbara'nın adını verdi
Barbie pozu, profesyonel dansçılar için demi-pointe ya da bazen yarım-pointe pozisyonu olarak bilinir. Bu, bir dansçının bir pozisyondan diğerine geçerken ayağının tipik olarak yaptığı bir hareket.
“Dansçı bile olsalar o şekilde durmak zor”
Atlantic City Balesi'nin sanat yönetmeni Phyllis Papa, "Profesyonel bir dansçı için zor değil. Ancak dans öğrencisi olsalar bile, adım atmadan dengede o pozisyonda kalmak zordur" dedi. Dansçılar, kaslarını vücut ağırlıklarını ayak parmakları üzerinde taşıyabilecek kadar güçlü hale getirmek için haftada birkaç gün, günde saatlerce antrenman yaparlar. Ancak Los Angeles Balesi'nin sanat yönetmeni Melissa Barak, en deneyimli dansçıların bile sadece ayak uçları üzerinde birkaç saat geçirmekte zorlanacağını söyledi.
Topuğu tekrar yere indirmek acı verici olabilir
Podiatristler, ayağı her gün dik bir şekilde tutmanın sonunda baldır kaslarının küçülmesine neden olabileceğini ve topuğu tekrar yere indirmenin acı verici olduğunu söyledi. Dr. Parthasarathy, "Ofisimde, 'Düz ayakkabı giyemiyorum, çok ağrım oluyor' diyen bu tür hastalar görüyorum" dedi.
Tüm vücut için tehlike oluşturuyor
Broadway koreograflarından JoAnn M. Hunter, "Bu pozisyon muhtemelen en doğal olan ya da vücudumuzun yapması gereken bir pozisyon değil. Ancak yıllarca süren dans ve estetik sayesinde bu duruşu sevmeyi ve hayranlık duymayı öğrendik" ifadelerini kullandı. Podiatristler, ağırlığı uzun süre boyunca ayak toplarına vermenin de tüm vücuda, özellikle de merkez bölgeye, kalçaya ve dizlere zarar verdiğini söylüyor. Kaliforniya'da podiatrist olan Dr. Ebonie Vincent, "Barbie özeldir. Her zaman yüksek topuklu ayakkabı giyebilir. Fakat insanlar için aynı şey geçerli değil" dedi.
2015 yılında geniş kitlelere hitap etmeye başladı
Oyuncak bebek, 50'li yılların sonunda ipeksi sarı saçlarıyla piyasaya çıktığından bu yana uzun bir yol kat etti. Barbie'yi yaratan şirket Mattel, tüketicilerden gelen geri bildirimlere yanıt olarak 2015 yılında, daha geniş bir kitleyi yansıtmak için değişen cilt tonları ve yüz yapılarının yanı sıra tekerlekli sandalyedeki veya yapay uzuvları olan bazı Barbie'lerle sürekli genişleyen bir koleksiyon olan Fashionista Barbie serisini başlattı.
“Bu tek kare heyecan verici ama sırada çok şey var”
Mattel'in başkanı ve işletme müdürü Richard Dickson, bu değişikliklerin Barbie'yi kültürel olarak güncel tutmak ve etrafındaki dünyayı daha iyi temsil etmek için yapıldığını söyledi. Temmuz ayında vizyona girecek olan filmin yapımcısı olarak yer alan Dickson, Barbie'nin dik ayağının, filmin gerçek hayat ile Barbie bebeğin plastik dünyası arasındaki çizgileri bulanıklaştırmasının pek çok yolundan biri olduğunu ve yıllar içinde Barbie'nin düzinelerce versiyonuna yapılan pek çok göndermeden biri olduğunu söyledi. Dickson "Teaser'daki bu tek kare heyecan verici olsa da, sırada çok fazla şey var" dedi.