26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.06.2022 10:34 | Son Güncelleme: 08.06.2022 11:05

Daha genç bir cilt için yeni trend: Kriyoterapi

Genellikle ciltteki lekeleri yok etmek için kullanılan kriyoterapi (buz tedavisi) son yıllarda trend haline geldi. Uzmanlar kriyoterapinin daha parlak ve daha genç bir cilt için de kullanıldığını söylüyor
Daha genç bir cilt için yeni trend: Kriyoterapi

Hollandalı ekstrem sporcu Wim Hof’un YouTube kanalındaki aşırı soğuğa dayanma metodu ABD’de popülerleşmeye başladıktan sonra birçok insan sağlık için kendilerini kutup sularına daldırmaya başladı. Wim Holf Metodu’nun temel ilkelerine göre aşırı soğuğa maruz kalmak, yağ ve iltihaplanmayı azaltırken, hormonları dengeliyor, daha iyi uyumanıza yardımcı oluyor ve endorfin salgılanmasına neden oluyor. 

Dondurma ya da buz tedavisi olarak da bilinen kriyoterapi cildin düşük ısı kullanılarak tedavi edilmesi anlamına geliyor

Yeni uygulanan metodlara göre sıfırın altındaki sıcaklıklar yüz şişkinliği ve kahverengi güneş lekeleri gibi yüzeysel şeyleri tedavi etmeye de yarıyor. Bu nedenle piyasada son yıllarda buz silindirleri ve kriyoterapi bazlı cilt kremlerinde artış yaşanıyor.

Pandemi sonrası ilgi arttı

New York'lu kozmetik dermatolog Paul Jarrod Frank'e göre pandemideki maske kullanımı, cilt bakımı konusundaki saplantılar ve çok fazla içki içmek gibi çeşitli nedenler kriyoterapiye olan ilginin aniden artmasına neden oldu.

Frank, “Maskeler, aşırı asit ve retinol kullanımına, aşırı alkol ve sodyum tüketimi de hastaların daha fazla iltihaplanmasına ve şişmesine neden oldu. Kriyoterapi, şişkinliği hemen azaltan, gözenekleri sıkılaştıran ve beklemeyi gerektirmeyen harika bir prosedür” dedi.

Egzama kızarıklıklarını da yok ediyor

Frank’in kriyoterapi cihazı Signature Cryo Facial, kas liflerini küçülterek gözenekleri azaltmayı aynı zamanda da şişliği, iltihabı, akneyi ve kızarıklığı temizlemeyi vaat ediyor. New Yorklu cilt doktorları Bruce Katz ve Dendy Engelman tarafından sunulan Glacial Rx ise geçici şişlik giderme, kalıcı cilt değişiklikleri yani yaşlılık lekeleri ve hiperpigmentasyonun giderildiğini öne sürüyor.

ABD İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) tarafından onaylanan tıbbi bir cihaz olan Glacial Rx yalnzıca şişlik ve koyu lekeleri değil aynı zamanda gül hastalığı ve egzamanın neden olduğu kızarıklıkları da tedavi etmek için kullanılan türünün ilk örneği. 

"Harvard'daki doktorlar tarafından geliştirildi"

Doktor Katz, “Bu çok yeni bir teknoloji. Harvard’daki doktorlar tarafından geliştirildi ve ‘krimodülasyon’ olarak bilinen işlemi kullanıyor. Temelde, tedavi ettiğimiz duruma bağlı olarak belirli bir sıcaklığa kadar soğutulan bir prob. Çok fazla farklı uygulaması var ve gerçekten iyi çalışıyor” dedi.

"Tedavi sonrası ciltte kabuklanma görülebilir"

Kriyoterapi yüz bakımları kısa süreli de olsa anında tazeleme ve parlaklık sağlıyor. Kahverengi lekelerin dağılması daha uzun sürse de sonuçlar kalıcı oluyor. İşlem sürecinden bahseden Katz, “Tedaviden sonra ciltte biraz kabuklanma görülebilir. Hiperaktif pigment hücrelerini yok eder, böylece küçük bir kabuk haline gelir. Ancak bunlar geçici. Elbette, kahverengi lekeleri dondurmak için sıvı nitrojen de kullanabilirsiniz, ancak daha sonra yerinde beyaz bir nokta kalabilir. Glacial Rx ile bu olmaz” dedi.

Ancak kriyoterapi çılgınlığına katılmak için dermatoloğa gitmek zorunda değilsiniz. Benzer tedavi yöntemlerini evde uygulamak için birçok kozmetik markası buz silindirleri, kriyoterapi bazlı cilt kremleri ve serumlar çıkarmaya başladı.