29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 08.02.2023 22:59 | Son Güncelleme: 08.02.2023 23:17

DSÖ enfeksiyon riskine karşı uyardı: Depremin sağlık sistemi üzerinde etkisi büyük olacak

Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü Margaret Harris, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremde su ve kanalizasyon sistemlerinde oluşan zarar nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığını söyledi. Harris, bölgede bulaşıcı hastalıklar önlemek için çalışılması gerektiğini belirtti
DSÖ enfeksiyon riskine karşı uyardı: Depremin sağlık sistemi üzerinde etkisi büyük olacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye ve Suriye'de yaşanan depremin sağlık hizmetleri üzerinde büyük ve uzun vadeli bir etkisi olacağı konusunda uyardı. DSÖ sözcüsü Margaret Harris, bölgede solunum yolu enfeksiyonlarının artabileceğini ve bunun önlenmesi gerektiğini söyledi. 

Sky News’a konuşan Harris, kurtarma ekipleri insanları enkazın altından çıkarmaya devam ederken, yardım ekiplerinin cerrahi ve travma bakımı için malzeme gönderdiğini söyledi. Harris, tekerlekli sandalyeler, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklar için ilaçlar da dahil olmak üzere diğer sağlık hizmetlerinin hızlı bir şekilde sağlanmasının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Harris, “İnsanların sağlığında uzun vadeli çok fazla değişiklik meydana gelecektir. Dün enkaz altında doğmuş bir bebek gördük. Arabalara sığınan insanların önümüzdeki günlerde bebekleri dünyaya gelecek” dedi. Harris, erken değerlendirmelerin en az 15 hastane ve yüzlerce sağlık tesisinde hasar olduğunu gösterdiğini söyledi. 

"Suriye daha da zorlanacak"

Afet, silahlı çatışmalar, corona virüs pandemisi ve bir kolera salgını sırasında  yıllarca süren bombardıman nedeniyle halihazırda hırpalanmış olan Suriye'nin tıbbi sistemini daha da zorlanacak. Türkiye'de de Sağlık Bakanı bugün yaptığı açıklamada, ülkenin güneyi krize yanıt verirken 10 bölgede 77 sahra hastanesinin kurulduğunu söyledi. 

"Su kaynaklı enfeksiyon riskini artırıyor"

Harris, "Bulaşıcı hastalıkları önlemeye çalışmalıyız. Bağışıklık sistemi muazzam bir baskı altında olan insanlar, soğukta zor koşullarda bir araya toplanmış durumda” diyerek su ve kanalizasyon sistemlerinde oluşan zararın da su kaynaklı enfeksiyon riskini artırdığını ekledi. Birçok insan ciddi bir zihinsel travma olacağını belirten Harris, “Bu yüzden en başından psikososyal destek getirmemiz gerekiyor” dedi.