Annals of Internal Medicine tıp dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, günde yaklaşık dört fincan kadar kahve içen insanlar, kahveleri şekerle tatlandırılmış olsa bile daha uzun bir yaşam süresine sahip olabilir. Araştırmacılar yaklaşık yedi yıl boyunca, ortalama 56 yaşında olan ve çalışma başladığında kanser ve kardiyovasküler hastalığı bulunmayan 171 bin 616 katılımcının kahve tüketimini ve sağlık durumunu takip etti.
Araştırmacılar, ister sade ister bir çay kaşığı şekerle tatlandırılmış olsun, günde düzenli olarak 2 ila 4 fincan arasında kahve içenlerin, kahve içmeyenlere kıyasla bu zaman diliminde kanser ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere herhangi bir nedenden ölme olasılığının yüzde 30'a kadar daha az olduğunu tespit etti.
Kahvenin türü, mesela hazır, öğütülmüş veya kafeinsiz olması fark yaratmadı. Ancak sonuçlar yapay tatlandırıcıların kullanımı için yetersiz olarak tanımlandı. Son araştırmalar, katılımcıların ölüm riskinin azalmasının nedeninin sadece kahve olduğunu tam olarak göstermese de yıllar içinde yapılan araştırmalar, kahve tüketiminin Tip 2 diyabet, Parkinson hastalığı, depresyon gibi hastalıkların riskini düşürdüğü ortaya çıkarmıştır.
Beslenme uzmanları genellikle kahvenin faydalarını, kahve çekirdeklerinde bulunan, iç iltihabı ve hücre hasarını azaltmaya ve hastalıklara karşı korumaya yardımcı olabilecek antioksidanların bolluğuna bağlar.
Kafeinli kahve içmek enerji artışı ve uyanıklık sağlar. Ancak bunun riskleri de var; kafein uyku bozukluğu yapabilir ve tüketimi hamilelik sırasında riskli olabilir.
(Kaynak: The Washington Post)