25 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Giriş: 05.01.2023 16:07 | Son Güncelleme: 05.01.2023 17:02

Günde 10 bin adım, 2,5 litre su, 8 saat uyku: En büyük 10 sağlık inancının ardındaki gerçekler

Hemen hemen herkes tarafından kabul edilen sağlık önerileri ne kadar doğru? Gerçekten günde 10 bin adım atılmalı mı ya da iki litre su içilmeli mi? The Guardian on sağlık inanışına dair gerçekleri sıraladı
Günde 10 bin adım, 2,5 litre su, 8 saat uyku: En büyük 10 sağlık inancının ardındaki gerçekler - Resim: 8

Günlük bir kadeh şarap, perhizden daha iyidir

Alkol sevenlenler için üzücü bir konu fakat sosyo-ekonomik faktörleri kontrol eden bir Yeni Zelanda çalışmasında günde tüketilen bir iki bardak alkolün faydalarının olmadığı görüldü. Hayvan araştırmalarında faydalı olduğu görülen miktara ulaşmak için her gün galonlarca şarap içmeniz gerekir. Son araştırmalar, düzenli ve küçük ölçekli içkinin ideal olmaktan uzak olduğunu gösteriyor. 36 bin yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, günde bir ya da iki içkinin bile sağlıklı yaşlanma şansını azaltabileceği ve beyninizin boyutunu küçültebileceği bulundu.

Günde 10 bin adım, 2,5 litre su, 8 saat uyku: En büyük 10 sağlık inancının ardındaki gerçekler - Resim: 9

Mekikle karın kası

Kişisel antrenör ve spor bilimci Emma Storey-Gordon, "Karın kaslarınızı geliştirmek istiyorsanız, mekik ve mekik gibi tipik karın egzersizleri yapmanız mantıklıdır. Ancak gerçek şu ki, görünür karın kaslarına sahip olup olmamanız, yaptığınız mekik sayısından çok yağ seviyenizle ilgilidir" dedi. Birçok kaynak, eğer erkekseniz karın kaslarınızın ana hatlarını görmeye başlamak için vücut yağ oranınızın yüzde 10-15, kadınsanız yüzde 15-20 civarında olması gerektiğini söyler. Gerçekte ise durum biraz daha karmaşık. Storey-Gordon "Birçok kadının karın kası için sağlıklı vücut yağı aralığının altına inmesi gerekir" dedi.

Günde 10 bin adım, 2,5 litre su, 8 saat uyku: En büyük 10 sağlık inancının ardındaki gerçekler - Resim: 10

Diyet yapmak metabolizmanızı yavaşlatır

Çok düşük kalorili bir diyetin, hatta oruç tutmanın, metabolizmayı yavaşlattığı yaygın bir kanıdır. Holmer, "Diyet yapan birinin metabolizma hızında küçük değişiklikler olabilir" ifadesini kullandı. Bu olgu, bazı insanların neden kilolarını korumakta zorlandıklarını hatta diyet yaptıktan sonra yeniden kilo aldıklarını açıklayabilir. Değişim o kadar büyük olmasa da uzun vadede bir fark yaratabilir. Diyet veya kilo kaybı nedeniyle metabolizmanızın yavaşlama olasılığını azaltmak için hızlı kilo kaybından kaçınmalısınız. 

Günde 10 bin adım, 2,5 litre su, 8 saat uyku: En büyük 10 sağlık inancının ardındaki gerçekler - Resim: 11

Kırmızı et tüketimi sağlıklı değildir

Klasik olarak, çok fazla doymuş yağ içerdiği için kırmızı ete karşı çıkılması tavsiye edilirdi ancak bu o kadar basit değil. Birçok çalışma, daha yüksek kırmızı et alımı ile prostat kanseri ve kalp hastalığı riskinin artması arasında bir ilişki olduğunu gösterdi. Fakat artık yaygın olarak kırmızı et ve hastalık riski arasındaki ilişkilerin olabileceğine inanılmıyor çünkü birçok çalışma işlenmiş ve işlenmemiş kırmızı et tüketimi arasında ayrım yapmıyor. Holmer, "Son zamanlarda yapılan bazı çalışmalar, işlenmemiş kırmızı et yemenin aslında kalp hastalığı veya kanser riskini artırmayacağını ortaya koydu. Büyük sağlık kuruluşları, insanların işlenmemiş kırmızı et yemeye devam etmelerini tavsiye etti" dedi. Verilebilecek en iyi tavsiye ise mümkün olduğunca işlenmemiş eti tercih etmeniz olur.