19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 25.08.2022 10:57 | Son Güncelleme: 25.08.2022 11:30

İtalya’da ilk kez bir kişide Covid, maymun çiçeği ve HIV aynı anda görüldü

İtalya'da kimliği gizli tutulan 36 yaşındaki erkek bir hastaya aynı anda Maymun Çiçeği, Covid-19 ve HIV pozitif teşhisi konuldu
İtalya’da ilk kez bir kişide Covid, maymun çiçeği ve HIV aynı anda görüldü

Sicilya adasının Catania kentinde geçen ay 36 yaşındaki bir adamın Maymun ÇiçeğiCovid-19 ve HIV pozitif testleri aynı anda pozitif çıktı. Kimlik bilgileri gizli tutulan ve 16-22 Haziran tarihlerinde İspanya’da tatil yaptıktan 9 gün sonra semptom geliştirdiği belirtilen hasta yüksek ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve kasık bölgesinde iltihaplanma şikayetleriyle acil servise başvurdu. Yapılan testlerin ardından çıkan sonucun literatürde bir ilk olduğu belirtildi. 

Vaka, Catania Rodolico - San Marco Üniversitesi ve Palermo Giaccone Polikliniği araştırmacıları tarafından Journal of Infection adlı tıp dergisinde ‘İlk maymun çiçeği virüsü, SARS-CoV-2 ve HIV ko-enfeksiyonu’ başlığıyla yayımlandı. Bir hafta kadar hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edilen hastanın 2019’da frengi tedavisi gördüğü 2021'de Covid'e karşı iki doz Pfizer aşısı olduğu ancak 2022'nin ocak ayında ise Covid-19 yakalandığı belirtildi. Öte yandan hastanın düzenli olarak bipolar tedavisinde kullanılan carbamazepine ilacı kullandığı belirtildi. 

Catania Üniversitesi'nden araştırmacılar, vakanın maymun çiçeği ve Covid-19 semptomlarının nasıl 'üst üste gelebileceğini' gösterdiğini ve 'birlikte enfeksiyon, anamnestik toplama ve cinsel alışkanlıkların' teşhis için ne kadar önemli olduğunu doğruladığını söyledi.

Kaynak: AA