04 Temmuz 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.06.2024 11:00 | Son Güncelleme: 06.06.2024 11:03

Kadınlar regl dönemlerinde zihinsel olarak daha çevik

Pek çok kadın regl döneminde kendini yorgun ve halsiz hissettiğini belirtir, ancak yapılan bir araştırma regl döneminde zihinsel çevikliğin ve tepki sürelerinin gerçekten de iyileştiğini ortaya koydu
Kadınlar regl dönemlerinde zihinsel olarak daha çevik

Kadın sporcularla yapılan önceki çalışmalar, futbolcuların yüzde 87'sinin regl dönemlerinde kendilerini daha az güçlü ve daha yorgun hissettiklerini ortaya koydu. Araştırmalar ayrıca, önde gelen oyuncuların regl dönemlerinden önceki altı gün içinde kas sakatlığı yaşama olasılıklarının regl dönemine kıyasla altı kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.

University College London'daki (UCL) bilim insanları, adet döngüsü ile fiziksel ve zihinsel performans arasındaki bağlantıya ilişkin araştırmaların bir parçası olarak, kadınların tepki sürelerinin ve “zihinsel çevikliğinin” adet döngüsünün farklı noktalarında nasıl etkilendiğini incelemek üzere yola çıktı. Spor, Egzersiz ve Sağlık Enstitüsü'ndeki araştırmacılarla birlikte çalışan araştırma, 105'i regl olan kadın olmak üzere 241 kişiyi alıp “takım sporlarında tipik olan zihinsel süreçleri taklit etmek” için tasarlanmış bilişsel testlere tabi tutarak “sporla bağlantılı bilişsel yetenekleri” değerlendirdi.

İki test yapıldı

Neuropsychologia dergisinde yayınlanan çalışmadaki testler 14 gün arayla iki kez tamamlandı ve kadınların kullandığı bir adet takip uygulamasından alınan veriler kullanıldı. Testlerden birinde kadınlara gülümseyen ya da göz kırpan yüzler gösterilmiş ve yalnızca gülümseyen yüzü gördüklerinde klavyedeki boşluk tuşuna basmaları istenmişti. Bu testte “inhibisyon, dikkat, tepki süresi ve doğruluk” test edildi. İkinci bir testte, “uzamsal bilişlerini” değerlendirmek için yansıtılmış görüntüleri tanımlamaları ve döndürmeleri istendi. Uzamsal zamanlamalarını ölçen üçüncü bir testte, birbirlerine doğru ilerleyen topları izlediler ve tam çarpıştıkları anda ekrana tıklamaları gerekti.

En iyi performans regl döneminde gerçekleşti

Hormonal kontrasepsiyon kullanan erkekler ya da kadınlar arasında doğruluk ve tepki süreleri açısından bir fark bulunamadı. Ancak kadınlar en iyi performansı regl dönemlerinde gösterdiler. Araştırmacılar şu sonuca vardı: Katılımcılar regl döneminde kendilerini daha kötü hissettiklerini ve bunun performanslarını olumsuz etkilediğini düşünseler de, tepki süreleri daha hızlıydı ve daha az hata yaptılar.

Hareketli toplar görevinde ortalama 12 milisaniye daha doğruydular ve adet görmedikleri zamana kıyasla yaklaşık yüzde 12 daha iyiydiler. Gülen yüz görevinde, boşluk çubuğuna yanlış anda yüzde 25 daha az bastılar. Tepki süreleri, yumurtlamayla başlayan ve adetin başlamasına kadar 12 ila 14 gün süren luteal faz sırasında yaklaşık 10 ila 20 milisaniye daha yavaştı. Bu aynı zamanda kadın sporcular arasında kas yaralanmalarının en yaygın olduğu evredir.

Yaralanma oranlarını etkileyebilir

Araştırmacılar, bu aşamadaki daha yavaş tepki sürelerinin, spor sırasında “sporcuların zamanlamasında bir değişikliğe” yol açması halinde daha yüksek yaralanma oranını açıklayabileceğini söyledi. Araştırmalar, tepki süresinde sadece 10 milisaniyelik bir gecikmenin beyin sarsıntısı ile daha az ciddi yaralanma arasındaki farkı yaratabileceğini gösterdi.

Progesteron hormonu seviyeleri yumurtlamadan sonra artmaya başlar ve luteal fazın ortasında yükselir. Daha sonra adet dönemi başlamadan önce düşer. Araştırmanın başyazarı UCL'den Dr. Flaminia Ronca, hormonun “serebral korteks üzerinde engelleyici bir etkisi” olduğunu söyleyerek şunları açıkladı: Şaşırtıcı olan, katılımcıların regl dönemlerinde performanslarının daha iyi olmasıydı; bu da kadınların ve belki de daha genel olarak toplumun, regl zamanında yetenekleri hakkında varsaydıklarına meydan okuyor. Umarım bu çalışma antrenörler ve sporcular arasında algılar ve performans hakkında olumlu konuşmalar için bir temel oluşturur. Nasıl hissettiğimiz her zaman performansımızı yansıtmaz.