07 Temmuz 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.05.2024 13:52 | Son Güncelleme: 31.05.2024 15:33

Washington Post yeni araştırmayı yazdı: Regl olma yaşı giderek düşüyor

Araştırmalar genel olarak kızların önceki nesillere göre daha erken regl olduklarını ve adet düzensizliğinin de arttığını gösteriyor. Bilim insanları bu eğilimlerde yüksek vücut ağırlığının ve çevresel kimyasalların etkilerinin rol oynadığını söylüyor
Washington Post yeni araştırmayı yazdı: Regl olma yaşı giderek düşüyor

71.341 kadın üzerinde yapılan yeni bir çalışma, kız çocuklarının regl olmaya başladıkları yaşın giderek düştüğünü ve bu eğilimin bazı ırksal ve etnik gruplar için daha da belirgin olduğunu ortaya çıkardı. Bulgular ayrıca, birçok kız çocuğunun ve genç kadının yıllardır düzensiz döngüler yaşadığını ve bunun da kardiyovasküler hastalıklar, diyabet gibi metabolik hastalıklar ve belirli kanser türleri de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları için bir risk faktörü olduğunu gösteriyor.

Regl uygulamalarının verileri kullanıldı

Veriler, Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu tarafından Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü (NIEHS) ve Apple ile birlikte geliştirilen Apple Kadın Sağlığı Çalışması'nın bir parçası olarak toplandı. Çalışmada adet döngüleri, sağlık riskleri ve jinekolojik durumlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için iPhone ve Apple Watch'lardan alınan döngü izleme verilerinin yanı sıra anketler de kullanıldı.

Yeni JAMA çalışması, Apple kohortunda ortalama ilk adet görme yaşının 1950-1969 yılları arasında doğanlar için 12,5 iken, 2000-2005 yılları arasında doğanlar arasında 11,9'a düştüğünü gösteriyor. Kendilerini Asyalı, siyahi ya da çok ırklı olarak tanımlayan katılımcılar, beyaz olan katılımcılara kıyasla ilk adet olma yaşlarını sürekli olarak daha erken bildirdi. Araştırmacılar bu verilerin önemli olduğunu çünkü ilk adet yaşına ilişkin önceki araştırmalarda Hispanik ve Asyalı grupların yeterince incelenmediğini belirtti. Çalışma aynı zamanda yeni bir “yaşamsal işaret” olarak adlandırılan ilk adet ile düzenli adet döngüsü arasındaki süreye de odaklandı.

"Daha erken müdahale etmemiz gerekiyor"

Çalışmanın baş yazarı Zifan Wang, “Gençlerin daha düzensiz adet gördüklerini bulduk. Bu aynı zamanda çok endişe verici çünkü düzensiz döngüler, yaşamın ilerleyen dönemlerindeki olumsuz sağlık olaylarının önemli bir göstergesidir. Bu bizi alarma geçiriyor. Gençlerle düzensiz döngüler konusunda daha erken danışmanlık yapmamız ve müdahale etmemiz gerekiyor" dedi. Çalışmanın kıdemli yazarı ve Harvard Halk Sağlığı Okulu'nda çevre, üreme ve kadın sağlığı alanında yardımcı doçent olan Shruthi Mahalingaiah, çok küçük yaşlarda adet görmeye başlayan kız çocuklarının yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde daha zorlu sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarını söyledi. Mahalingaiah, erken dönemlerin gelecekteki sağlık koşulları için bir belirteç olabileceğini ve doktorların bakım konusunda karar vermelerine yardımcı olabileceğini söyledi. Sağlıklı beslenme, egzersiz ve yeterli uykunun her yaştan kız çocuğu için önemli olduğunu belirtti.

Çeşitli nedenleri olabilir

Araştırmacılar, regl yaşının giderek düşmesi konusunda bazı açıklamalar sundu. Çocukluk çağı obezitesi erken ergenlik için bir risk faktörü ve bu eğilime neden olabilir. Ancak ilk adet yaşının düşmesi obezite salgınından önce başladı. Bu da başka faktörlerin de devrede olduğunu düşündürüyor. En büyük endişelerden biri, çeşitli tüketici ürünlerinde kullanılan ve birçok gıda ve su kaynağında bulunan yaklaşık 15.000 insan yapımı kimyasaldan oluşan “sonsuz kimyasallar” sınıfı. Bu endokrin bozucu kimyasalların yanı sıra ağır metaller ve hava kirleticileri de erken ergenlikte rol oynayabilir.

Daha da önemlisi, yüksek miktarda şekerli gıda alımını da içeren kötü beslenme, stres ve olumsuz çocukluk deneyimleri de ergenliğin başlangıcını etkileyebilir. Bazı çalışmalar, pandemi sırasında, muhtemelen küçük çocukların yaşamlarında neden olduğu stres ve bozulma nedeniyle çok erken ergenliğin arttığını gösterdi.