05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.04.2024 14:47 | Son Güncelleme: 23.04.2024 14:53

Washington Post uzmanlara sordu: Birlikte yaşayan kadınları aynı anda regl olduğu efsanesi doğru mu?

Birlikte yaşayan kadınlar arasında yakın dönemlerde regl olduklarına dair bir kanı mevcut. Peki bu doğru mu? Bu konu üzerine yapılan bilimsel makaleler ikiye ayrılıyor. Washington Post'un konuştuğu uzmanların çoğu ise bunun sadece tesadüf olduğunu söylüyor
Washington Post uzmanlara sordu: Birlikte yaşayan kadınları aynı anda regl olduğu efsanesi doğru mu?

Birlikte yaşayan kadınların aynı anda regl oldukları doğru mu? Bazı kadınlar buna inanıyor olsa da uzmanlar cevabın hayır olduğunu söylüyor. Reglın senkronizasyonu, bilindiği gibi, zaman zaman meydana gelir ancak uzun zamandır popüler bir teori olan yakınlık veya kimyasal feromon salınımı nedeniyle değil. Kaliforniya Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Jeffrey Schank, "Bu matematiksel bir tesadüf" dedi.

"Sadece istatiksel özelliklerden kaynaklanıyor"

Profesörün çalışmaları yakın çevrelerdeki kadınların neden bazen aynı anda adet gördüğüne dair bir açıklama getiriyor. Schank, "Bir anlamda bu gerçek bir deneyim ancak yakınlık ya da herhangi bir biyolojik süreçten değil, döngülerin istatistiksel özelliklerinden kaynaklanıyor" dedi. Kadınlar her zaman aynı sıklıkta regl olmazlar, bu nedenle düzensizlik bazen adetlerin birlikte görülmesine yol açabilir. Schank bu durumu, "Döngülerin uzunluğu değişir ve tüm bu değişkenlik zamanların yakınlaşmasına ya da uzaklaşmasına yol açacaktır" sözleriyle anlatıyor. Tüm kadınlar düzenli bir programa göre regl olmuyor. Birçoğu 28 günlük bir döngüye sahipken, diğerleri daha kısa, daha uzun veya çok düzensiz döngülere sahip olabilir.

McClintock etkisi

Aynı mekanı paylaşan kadınların birlikte adet gördüklerine dair inanç, 1971 yılında psikolog Martha K. McClintock'un bir üniversite yurdunda 135 kadın üzerinde yaptığı ve sosyal etkileşimin adet döngüsü üzerinde, muhtemelen fizyolojik bir nedenden ötürü, güçlü bir etkisi olduğu sonucuna vardığı bir çalışmayla ortaya çıktı. McClintock'un hipotezini kanıtlayamayan ve metodolojisine meydan okuyan daha sonraki birçok çalışmaya rağmen McClintock etkisi olarak adlandırılan bu etki için destek devam etti.

McClintock, ilk makalesinin yayınlanmasından bu yana bilimin değiştiğini söylüyor. Ona göre artık yakın ilişkide bulunan kadınların koltuk altlarından salgılanan feromonlar yumurtlama zamanlamasını değiştirerek aynı anda yumurtlamaya neden oluyor, adet görmeye değil. McClintock, "Matematiğe odaklanıldığının farkındayım ama bunun ötesine geçtik. 'Adet senkronizasyonu' ifadesindeki 'adet' kelimesinin üzerini çizin ve 'yumurtlama' kelimesini koyun" ifadelerini kullanıyor. 

"Çoğunluğun görüşür matematiksel tesadüf olduğu yönünde"

İsrail'deki Bar-Ilan Üniversitesi'nde sosyoloji ve antropoloji bölümünde emeritus profesör olan sosyal psikolog Leonard Weller, 1990'larda Bar-Ilan'da psikoloji profesörü olan oğlu Aron Weller ile adet senkronizasyonu üzerine bir dizi küçük çalışma yürüttü. Kadınların bazen senkronize olduklarını, bazen de olmadıklarını gördüler. Weller, döngülerdeki uyumun matematiksel bir tesadüf olduğu konusunda Schank ile hemfikir. Leonard Weller, "Çoğunluğun görüşü bunun matematiksel bir tesadüf olduğu yönünde. İki kadından her birinin adet başlangıcını belirli bir zaman aralığında çizerseniz, muhtemelen feromon etkisiyle hiçbir ilgisi olmadan hem yakınlaşacaklarını hem de farklılaşacaklarını göreceksiniz. Ayrıca, normal adet döngüsünün yaklaşık beş gün sürdüğünü varsayarsak, iki kadının döngülerinin zamanlamasında bir miktar örtüşme olacaktır. Bunun senkronizasyonla hiçbir ilgisi yok" ifadelerini kullandı.

"Yaygın bir yanlış kanı"

Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji adına konuşan, Washington'da kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak görev yapan Noha Ahmed, üniversitedeyken adet senkronizasyonu hakkında bir şeyler duyduğunu hatırlıyor, ancak mevcut çalışmaların bu fikri desteklemek için çok çeşitli olduğunu ve çok küçük örneklemlerde yapıldığını söylüyor. Ahmed, "Bu çok yaygın yanlış kanıya neden bu kadar çok kişinin inandığını söylemek zor olabilir. Eğer bu bireylerin hepsi birlikte yaşıyorsa, adet dönemlerinin zamanlamasında çakışma yaşayabilirler. Bu yanılgının buradan kaynaklandığını tahmin ediyorum" diye konuştu.