20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 25.10.2022 13:27 | Son Güncelleme: 28.03.2023 17:43

Kendinizi güçlü hissetmenize yardımcı olacak ve dayanıklılığınızı artıracak 4 duygusal egzersiz

Pandemi insanların psikolojisi etkiledi, destek almak isteyenlerin sayısında ciddi artış yaşandı. Washington Post terapi sonrasında "Ruh sağlığımı iyileştirmek için şimdi ne yapabilirim?" diye soranlara 4 duygusal egzersiz önerisinde bulundu...
Kendinizi güçlü hissetmenize yardımcı olacak ve dayanıklılığınızı artıracak 4 duygusal egzersiz

Birçok kişi Covid-19'un ortaya çıkardığı keder ve travmanın yanı sıra kitlesel silahlı saldırılar ve iklim değişikliği gibi stres faktörleriyle de mücadele ediyor. Bu kadar çok sorunla uğraşırken terapiye daha fazla ihtiyaç duyuluyor, ancak birçok psikoterapist artan talebi karşılayamıyor. İnsanların çoğu ruh sağlıkları için ne yapabileceklerini düşünürken kendilerini psikolojik destek alırken buluyor. Klinik psikolog Emily Anhalt, olası bir çözümün kişisel bakım rejiminize bir duygusal egzersiz eklemek olduğunu söylüyor.

Ruh sağlığına yönelik bir spor salonu olan Coa'nın kurucu ortağı Anhalt, "Tıpkı spor yapmanın yüksek tansiyonu ve kalp hastalıklarını önlediği gibi duygusal zindelik de stres yönetimine yönelik proaktif bir duruş olabilir" dedi. Bir terapistle görüşmeyi bekliyorsanız, ruh sağlığı hizmetlerine maddi gücünüz yetmiyorsa ya da terapiyi yeni bitirdiyseniz, duygusal egzersizler psikolojik kaslarınızı güçlendirmenin bir yoludur. Anhalt, bu egzersizlerin bireysel veya grup terapisinin yerini almaması gerektiğini ancak dayanıklılığı artırabileceğini ve kendinizi güçlü hissetmenize yardımcı olabileceğini söylüyor. İşte başlamanıza yardımcı olacak uzman destekli bazı egzersizler.

Bunaldınız mı? Bir endişe etme tarihi planlayın

Dünyadaki çalkantıların artması anlaşılabilir bir şekilde insanların ruh sağlıklarını sarsıyor. Amerikan Psikoloji Derneği'nde sağlık hizmetleri inovasyonu kıdemli direktörü Vaile Wright, neredeyse sürekli olan kötü haber döngüsünün ve sosyal medya tartışmalarının endişe ve bunalma duygularını artırabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar, endişenin bilişsel bir bileşeni olduğunu, bu nedenle geviş getirmenin sık sık tekrar eden rahatsız edici düşünceleri teşvik ettiğini belirtiyor. Bu sıkıntıyla başa çıkmanın bir yolu da bir endişe tarihi planlamaktır. Anhalt, "Günlük takviminizde endişelenmek, takıntı yapmak ve geviş getirmek için bir zaman belirleyin" dedi. Bu zaman aralığında 10 ila 15 dakikanızı ayırarak dertlerinizi not edin.

Birine mi sinirlendiniz? Kendini yansıtma şınavı uygulayın

Partneriniz bir konsere sizinle değil arkadaşıyla gittiğinde ya da bir arkadaşınız doğum gününüzde spot ışıklarını sizden çaldığı için sinirlendiğinizde, sinir bozucu tarafı sorun olarak görmek doğaldır. Ancak Anhalt, başka bir yaklaşımın da bu fırsatı kendiniz hakkında bilgi edinmek için kullanmak olduğunu söylüyor. Kendinize, diğer kişinin davranışının sizin de yapıp yapmadığınızı veya eleştirdiğiniz bir şey olup olmadığını sorun. Örneğin, arkadaşınıza bencil davrandığı için kızgınsanız, sizin de aynı şekilde davrandığınızı fark edebilirsiniz. Anhalt, eylemlerimize dikkat çekmenin sorumluluk almamızı sağladığını söylüyor.

Kendinizi kötü mü hissediyorsunuz? Zor duygularla arkadaş olun

İnsanlar acıdan kaçınmak için yaratılmış. Öfke veya üzüntü gibi rahatsız edici duygular ortaya çıktığında, kendinizi kötü hissetmekten uzaklaştırmaya çalışabilirsiniz. Sosyal medyada gezinebilir, fazladan bir kadeh şarap içebilir veya Netflix'te takılabilirsiniz. Üzücü duygular ortaya çıktığında, duygularınızla arkadaş olmaya çalışın. Psikologların duygu etiketleme adını verdikleri bir teknikle duygularınızı adlandırarak işe başlayın.

Ayrıca duygularınızın vücudunuzda nerede ortaya çıktığını keşfederek bir dedektif olabilirsiniz. Örneğin psikiyatristler danışanlarına "Bu duyguyu nerede hissediyorsunuz?" ve "Size ne anlatmaya çalışıyor olabilir?" gibi sorular yöneltebiliyor. Bunun amacı duyguyu değiştirmek değil o anda nasıl hissettirdiğine dair farkındalık yaratmak.

Çok mu endişeleniyorsunuz? Merak egzersizi yapın

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, Hane halkı Nabız Anketi, ABD'li yetişkinlerin yaklaşık yüzde 32'sinin 8 Ağustos'tan önceki hafta anksiyete bozukluğu veya depresif bozukluk belirtileri gösterdiğini ortaya koydu. İnsanların daha küçük bir yüzdesi için anksiyete semptomları, Amerikalıların yaklaşık yüzde 3'ünü etkileyen yaygın anksiyete bozukluğu veya genel nüfusun yüzde 7'sine yakınını etkileyen sosyal anksiyete bozukluğu gibi bir akıl hastalığıdır.

Kaygınızı silahsızlandırmak istiyorsanız, meraklı bir zihin yapısını benimsemek size yardımcı olabilir. Unwinding Anxiety kitabının yazarı ve Sharecare'in tıbbi direktörü psikiyatrist ve nörobilimci Judson Brewer, korku ve belirsizlik baş gösterdiğinde, genellikle "Bu neden oluyor?" diye sorulduğuna değiniyor. Brewer bu durumu "Zihin bu neden sorusuna kilitlenir çünkü cevabı ortaya çıkarmanın kaygımızı düzelteceğine inanırız" diye açıklıyor.  Ruh sağlığı egzersizleri endişe verici düşünceleri ve üzücü duyguları daha iyi yönetmeyi öğretebilir. Bu egzersizler ayrıca rahatsızlıklar hakkında farklı bir şekilde düşünmeye de yardımcı olabilir. Anhalt, "Anksiyete ve depresyon gibi semptomlar vücudun alarm sistemidir. Onları anlamaya çalışarak, çektiğimiz acıların temel nedenini ortaya çıkarabiliriz" dedi.