24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.09.2022 11:09 | Son Güncelleme: 19.09.2022 11:17

New York Times yeni araştırmayı inceledi: Egzersiz bağışıklığınızı güçlendirebilir mi?

Egzersiz yapmanın insan sağlığına birçok faydası olduğu biliniyor. Ancak hastalıklara karşı da koruyabilir mi? Pandemi döneminde yapılan 16 çalışmayı inceleyen bilim insanları, egzersizin bağışıklık üzerindeki etkilerini değerlendirdi
Fotoğraf: Charlie Mahoney/The New York Times
Fotoğraf: Charlie Mahoney/The New York Times

Knvul Sheikh / The New York Times

Büyük ihtimalle özellikle soğuk algınlığı ve grip sezonunda sağlıklı kalmak için yapabileceğiniz en iyi şeyin fiziksel olarak aktif kalmak olduğunu duymuşsunuzdur. Halk arasında bu öneri uzun zamandır yaygın ancak yakın zamana kadar araştırmacıların bu fikri destekleyecek fazla verisi yoktu. Ancak şimdilerde Covid-19 ile ilgili risk faktörlerini inceleyen bilim insanları, düzenli egzersiz ile hastalığa karşı daha iyi bağışıklık savunması arasındaki bağlantı hakkında bazı veriler elde ettiler.  

Araştırmacılar, pandemi döneminde fiziksel olarak aktif kalan insanlarla ilgili 16 çalışmayı inceledi. Bunun sonucunda egzersiz yapmanın daha düşük enfeksiyon riski ve Covid’i daha hafif atlatma olasılığıyla ilişkili olduğunu buldular. 

Analiz sonuçları geçen ay The British Journal of Sports Medicine’da yayınlandı. İmmünoloji ve bulaşıcı hastalık üzerine çalışan uzmanlar, sonuçları yorumlarken daha temkinli. Ancak egzersiz üzerine çalışan bilim insanları, bunun sağlık hizmetleri için güncellenmiş egzersiz kılavuzlarına yol açabileceğini belirterek sonuçları sonuçları coşkuyla karşıladı. Ancak egzersizin birkaç farklı mekanizma yoluyla sağlığın korunmasına yardımcı olabileceği konusunda hemfikirler.

Enfeksiyonlara yakalanma oranı daha düşük

Egzersiz, bağışıklığı çeşitli şekillerde güçlendirebilir. Onlarca yıldır bilim insanları yaptıkları çalışmalarda, zinde ve fiziksel olarak aktif olan kişilerin çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma oranlarının daha düşük olduğunu gözlemlediler. 

Son Covid-19 incelemesine dahil olmayan, Appalachian State Üniversitesi'nde sağlık ve egzersiz bilimi profesörü olan David Nieman, egzersiz yapan insanların hastalandığında, daha az şiddetli geçirme eğiliminde olduklarını söyledi. Nieman, “Soğuk algınlığı, grip, zatürreden kaynaklanan ciddi sonuçlar ve ölüm riski hepsi oldukça düşük. Ben buna aşı benzeri etki diyorum” dedi. 

Covid'e karşı da etkili

Kasım 2019 ile Mart 2022 arasındaki çalışmaları inceleyen yeni analiz, bu etkinin Covid-19’u da kapsadığını buldu. Dünyanın dört bir yanından düzenli olarak egzersiz yapan insanlar, yapmayanlara kıyasla yüzde 36 daha düşük hastaneye yatış riskine ve Covid’den yüzde 43 daha düşük ölüm riskine sahip. Ayrıca, Covid’e yakalanma olasılıkları da daha düşük. Haftada en az 150 dakika orta düzeyde aktivite veya 75 dakika ağır egzersiz yapanlar, bundan en fazla faydayı görenler.  

Araştırmacılar, egzersizin örneğin kanınızdaki bağışıklık hücrelerinin dolaşımını artırarak bulaşıcı bakteri ve virüslerle savaşmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyorlar. Bazı küçük çalışmalarda, araştırmacılar kasların kasılması ve hareketinin, sitokinler olarak bilinen ve bağışıklık hücrelerinin enfeksiyonu bulmasına ve enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan sinyal proteinlerini serbest bıraktığını buldular. 

Nieman, egzersiz yapmayı bıraktıktan iki veya üç saat sonra sitokin ve bağışıklık hücreleri seviyeleriniz azalsa bile, her gün egzersiz yaparsanız bağışıklık sisteminizin daha duyarlı hale geldiğini ve zamanla patojenleri daha hızlı yakalayabileceğini söyledi. Nieman, “Bağışıklık sisteminiz hazır ve herhangi bir zamanda viral bir yük ile başa çıkmak için daha iyi mücadele edecek halde olur” dedi.

Aşıların faydasını da artırıyor

Sağlıklı insanlarda, fiziksel aktivite düşük kronik inflamasyonla da bağlantılı. Yaygın iltihaplanma, kendi bağışıklık hücrelerinizi vücudunuza karşı çalıştırsa bile aşırı derecede zarar verici olabilir. Nieman, bunun Covid için bir risk faktörü olduğunu ve bu nedenle, iltihabı azaltmanın enfeksiyonla savaşma şansını artırabileceğini söyledi. 

Araştırmalar ayrıca egzersizin bazı aşıların faydalarını artırabileceğini gösteriyor. Örneğin Covid aşısı olduktan sonra egzersiz yapan insanlar daha fazla antikor üretebiliyor. Grip mevsiminde erken aşılanan yaşlı yetişkinler üzerinde yapılan çalışmalarda, egzersiz yapanların antikorlarının kış boyunca devam ettiği görüldü.

Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Stuart Ray, “Egzersiz, hastalığın insidansını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilecek bir dizi sağlık yararı sağlar” dedi. Rutininize yürüyüş, koşu, spor salonu veya tercih ettiğiniz sporu dahil etmenin, örneğin şiddetli grip ve Covid için risk faktörleri olan obezite, diyabet ve kalp hastalığını azaltmaya yardımcı olduğu biliniyor. 

Egzersiz yapmak, daha dinlendirici bir uyku çekmenize, ruh halinizi yükseltmenize, insülin metabolizmanızı ve kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olarak grip ve Covid’e karşı şansınızı artırır. Ray, faydaların bağışıklık sisteminde doğrudan gerçekleşen değişikliklerden mi yoksa genel olarak daha iyi sağlıktan mı geldiğini bilmenin zor olduğunu söyledi. 

© 2022 The New York Times Company