27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.11.2023 14:00 | Son Güncelleme: 28.11.2023 14:25

Kilo vermek direnci düşürüyor: İleri yaşlarda 'biraz' kilolu olmak daha sağlıklı

İngiltere'de alışıldık sağlıklı kilo tavsiyeleri, 65 yaş üstü insanlar için çöpe atıldı. İngiliz Diyetisyenler Derneği (BDA) son tavsiyesinde ileri yaştaki kişilere "Biraz fazlalığınız varsa, kilo vermek sağlığınızı iyileştirmeyebilir" dedi
Kilo vermek direnci düşürüyor: İleri yaşlarda 'biraz' kilolu olmak daha sağlıklı

İngiliz Diyetisyenler Derneği'nin (BDA) tavsiyesi, kişinin kilosunun boyunun karesine bölünmesiyle elde edilen Vücut Kitle Endeksi (BMI) değerinin yaşlılarda 30 kg/m²'ye kadar optimum olduğunu gösteren bazı çalışmalara atıfta bulunuyor. BMI'ın tüm yaş gruplarında 18.5 ile 25 arasında olması gerektiğini söyleyen çoğu sağlık önerisini ise altüst ediyor.

"Yaşlandıkça hastalık dönemleri artar"

Tavsiyeyi yapan BDA'da görevli Diyetisyen Alison Smith "Yaşlı insanların özellikle BMI'ya odaklandığını sanmıyorum. Bu konuda takıntılı olanlar sağlık personeli diyor. Smith yaşlandıkça kiloların neden korunma ı gerektiğini ise "İnsanlar hastalandığında veya iştahlarını kaybettiklerinde vücut yağları enerji deposu olarak görev yapar. Yaşlandıkça hastalık dönemleri artar. Yaşlıları kilo vermeye teşvik etmek, onları hastalıklara karşı daha az dirençli hale getirmektir" cümlesiyle açıklıyor.

Science Alert'ün haberine göre, yaşlıların kilolarını korumasını gerektiren ikinci sebep, kilo kaybıyla birlikte kas kütlesinde de azalma olması eğilimi. Kas kütlesi, sarkopeni adlı süreçte yaşla birlikte zaten doğal olarak azalıyor. Bu kaybı kilo vererek artırmak, hem hastalıklara hem de düşme gibi problemlere kapı aralıyor.

"Kilolar konusunda endişelenmemek daha iyi"

Üçüncü faktör ise diyet yapan kişilerin yorgun düşmesi, fiziksel olarak aktif kalma sürelerinin azalması ve bunun da nihayetinde yine kas kaybına neden olması. BDA'nın önerisini değerlendiren İngiltere'deki Plymouth Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Profesör Mary Hickson "25 BMI gibi keyfi bir hedefe ulaşmaktansa formda kalmak ve fazla kilolar konusunda endişelenmemek daha iyi" görüşünde.

Kilo vermeye ihtiyacı olmadığı halde yaşlıların 'lezzetli' bazı gıdalardan kaçınmak zorunda kaldığına dikkat çeken Hickson "Çok kısıtlayıcı olmak, yaşlıların yemekten aldıkları zevki azaltıyor. Kolesterol ya da doymuş yağ hakkında 85 yaşındayken endişelenmek, muhtemelen iyi bir yaklaşım değil" diyor.

BDA'nın yeni yaklaşımı, İngiltere Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemelliği Enstitüsü'nün (NICE) temmuz ayında açıkladığı yeni görüşüyle de örtüşüyor. NICE, son obezite yönetimi tavsiyesinde "Sağlık personeli, 65 yaş ve üzeri kişilerde daha yüksek BMI değerine sahip olmanın koruyu etkisini dikkate alarak yorum yapmalı" demişti.

"18.5-25'lik BMI değeri herkes için düşük"

Dünyada standart olarak kabul edilen 18.5-25'lik BMI değerinin tüm yaş grupları için çok düşük olduğunu savunan ABD'deki Stanford Üniversitesi'nden Profesör Katherine Flegal da yeni tavsiyenin 'iyi bir başlangıç' olduğunu belirterek "Farklı yaşlardaki insanlar için en sağlıklı kilonun ne olduğu konusundaki tartışma, kilo verdirici enjeksiyonların artmasıyla daha da önem kazanacak" diyor.

Tip 2 diyabet ilacı olmasına rağmen genelde obezite için reçete edilen Ozempic'e vurgu yapan Flegal "Eskiden kilo önerileri bir fark yaratmazdı. Çünkü biri kilo vermek istese bile muhtemelen veremezdi. Bu ilaçlarla bunu gerçekten yapabiliyorsunuz" diyerek yaş grupları için ideal değerleri belirlemenin artık daha da önemli olduğunun altını çiziyor.