19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2024 12:17 | Son Güncelleme: 13.08.2024 12:21

Ozempic'in beklenmedik etkisi: Daha iyi bir cinsel yaşam

Kilo vermek için kullanılan ilaçlar milyonlarca insanın fiziksel sağlıklarını kontrol altına almalarına yardımcı oldu. Ancak bazı hastalar cinsel yaşamlarında beklenmedik gelişmeler olduğunu bildiriyor. WSJ Ozempic'in cinselliğe etkilerini yazdı
Ozempic'in beklenmedik etkisi: Daha iyi bir cinsel yaşam

Ozempic, Wegovy, Mounjaro ve Zepbound milyonlarca insanın hayatını değiştirerek iştahlarını kontrol etmelerine ve bir zamanlar verilmesi imkansız görünen kiloları vermelerine yardımcı oldu. Obezite paradigmasını değiştirerek, hastalığın irade gücünden değil biyolojiden kaynaklandığını gösterdiler. Çalışmalar ayrıca ilaçların kalp ve böbrek hastalığı riskini azaltabileceğini de ortaya koydu. Bazı hastalar için başka bir fayda sağladı: Daha iyi bir cinsel yaşam.

Danielle Dollar'ın sağlık sorunları evliliğini zora sokuyordu. Şiddetli polikistik over sendromu ve endometriozisten muzdaripti, bu da kilo vermesini ve vücudundaki iltihaplanmayı kontrol etmesini zorlaştırıyordu. Daha sonra Ozempic kullanmaya başladı. Dollar bugüne kadar 85 kilo vermiş ve 40 kilo daha vermeyi umuyor. İlacı kullanmaya başladığı 8 aydaki cinsel yaşamanın evliliğinin son 12 yılından daha iyi olduğunu ifade etti.

Jacqueline Smith ise kilo vermek için Ozempic kullanmaya başlayana kadar sağlıklı bir cinsel hayata sahipti. İşte o zaman bazı dramatik değişiklikler fark etti. 35 yaşındaki Smith ve yedi yıllık kocası her gün ilişkiye girmeye başladı. Smith "Bu durum nedeniyle kocam molaya ihtiyacı olduğunu söyledi" dedi. Ohio'da yaşayan Smith, 67 kilo verdi ve şimdi ilacı ara ara aldığını söylüyor. Bıraktığında ise cinsel dürtülerinin biraz yavaşladığını söylüyor.

Beynin aynı bölümünü hedef alıyor

Novo Nordisk ve Eli Lilly, ilaçlarının hamile kadınlar ve gebe kalmayı umanlar için potansiyel risk olduğunu belirtirken reçetere cinsel yaşam hakkındaki yan etkilere dair ifadeler yer almıyor. Biyoloji, bazı insanların bildirdiği bu cinsel yaşam değişikliklerini açıklayabilir. George Washington Üniversitesi'nde üreme endokrinologu, kadın doğum uzmanı ve klinik profesörü olan Dr. James Simon, "Bu ilaçlar insan beyninde (erkek ve kadın) zevk ve cinsel ilginin bulunduğu aynı yerlerde çalışıyor" diyor.

Ödül sistemini etkiliyor

İlaçların beynin ödül sistemi üzerindeki etkileri, alkolizm ve uyuşturucu bağımlılığını engelleme gibi potansiyel uygulamaları inceleyen küresel araştırmacıların ilgisini çekiyor. Wegovy ve Zepbound FDA tarafından kilo kaybı için onaylanırken, aynı etken maddeleri içeren Ozempic ve Mounjaro sadece diyabet tedavisi için onaylanmıştır.

Novo Nordisk, Ozempic, Wegovy ve Rybelsus ilaçlarındaki aktif bileşen olan semaglutidin alkole bağlı karaciğer hastalığını tedavi edip edemeyeceğini araştırıyor. Diğer potansiyel faydalar hala gün ışığına çıkmaya devam ediyor. Doğurganlıkla mücadele eden bazı kadınlar, ilaçları alırken kazara hamile kaldıklarını bildirmişlerdir. Yaşadıkları deneyim, hamilelikle ilgili sağlık belirteçlerinin iyileşmesine ya da Eli Lilly'nin Mounjaro ve Zepbound ilaçlarındaki aktif bileşen olan tirzepatidin oral doğum kontrolünün etkinliğini engelleyebileceğini ortaya koyan yeni araştırmalara bağlanabilir. Bu ilaçların reçeteleri kadınlara oral kontrasepsiyon kullanmaları halinde ek önlemler almalarını tavsiye ediyor.

 Ters etki de görüldü

Bazı durumlarda ise arzu ve performans düşüklüğü görüldü. Mayıs ayında International Journal of Impotence Research tarafından yayınlanan yeni bir çalışmada, obez, diyabetik olmayan erkeklerin semaglutide başladıktan sonra erektil disfonksiyon tanısı alma veya durumu tedavi eden bir ilaca reçete yazma olasılığının semaglutide almayanlara göre biraz daha yüksek olduğu bulundu. Araştırma, belirli tıbbi kriterleri karşılayan 18 ila 50 yaş arasındaki yaklaşık 6.000 erkeğin tıbbi kayıtlarına ve sigorta taleplerine dayanıyor.