Güneş ışığının girmesini engelleyin
Evi serin tutmanın en etkili yolu güneş ışığının girmesini engellemek. Mimar David Wright “Isıyı camdan veya duvardan geçmeden önlemelisiniz. Dış mekan gölgeleme tekniklerini veya günün belirli saatlerinde tenteleri, çardak gibi yatay gölgeleme elemanlarını kullanabilirsiniz” diyor.
Evinizin etrafına ağaç ya da sıcağı emebilen her türlü bitki dikmek işe yarar. Apartman dairelerinde yaşayanlar ise karartma perdeleri kullanabilir. Wright bu prensibi “Camdan evin içine girmesine izin verilen güneş ışınının boyu bir nesneye çarptığında uzun dalgadan kısa dalgaya geçer. Kısa dalgalar da camdan geri çıkmaz. Bu yüzden ısı hapsolur” diye açıklıyor.
Düşük emisyonlu camlardan kullanın
Isının eve girmesini önlemek için ince bir kaplaması olan yalıtımlı camlar veya low-e (düşük emisyon) adı verilen cam türü tercih edebilir. Miami’den meteoroloji yetkilisi Jane Gilbert evlerin camlarında renk tonu uygulamanın da yararlı olabileceğini söylüyor.
Çatıları beyaza boyamak ve soğutma için ısı pompası ya da klimalara yatırım yapmak da önemli. Gilbert’e göre tavanlarda, çatı katlarında yalıtımı iyileştirmek de ısıyı azaltacaktır.
O anı yakalayın, kapı ve pencereyi açın
Wright’a göre tuğla veya betondan yapılmış “termal bir kütlede” yani ısıyı tutan bir binada yaşıyorsanız evinizi geceleri klima kullanmadan soğutmayı deneyebilirsiniz. Wright böyle evlerde yaşayanlara dışarıdaki sıcaklığın, içerinin altına düştüğü anı tespit etmelerini ve o noktada tüm kapı ve pencereleri açmalarını öneriyor. Tabii bir güvenlik kaygınız yoksa. Alçak pencere ve kapılar bu tekniğe daha uygun çünkü ısınan hava yükseliyor. Zaten bodrum katlar bu yüzden daha serin.
32 dereceden sonra klimalı yer bulun
Ancak sıcaklığın 32 dereceyi aştığı yerlerde klima daha sağlıklı bir seçenek. Evinizde klima yoksa bu sıcak saatleri alışveriş merkezi, kütüphane gibi soğutulan kamusal alanlarda geçirmekte yarar var.
Kafa dağınıklığı, baş ağrısı veya baş dönmesi gibi bir sorun yaşıyorsanız sıcakla ilgili bir rahatsızlık yaşıyor olabilirsiniz. Kas spazmları, mide bulantısı ve aşırı terleme gibi semptomlara da dikkat.