24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.03.2023 09:54 | Son Güncelleme: 15.03.2023 09:56

Tuvalet kağıdı deyip geçmeyin

Tuvalet kağıtları PFAS kaynağı. ‘Sonsuz kimyasallar’ olarak bilinen grupta yer alan PFAS, doğurganlıktan bazı kanser türlerine, yüksek kolesterolden hipertansiyona çok sayıda sağlık sorunuyla ilişkili
Tuvalet kağıdı deyip geçmeyin

Ortalama bir Amerikalı yılda 26 kilo tuvalet kağıdı tüketiyor. Bu da sadece ABD’de yılda 8 milyar 632 milyon kilo kağıt tüketimi demek. Böylesi dev bir miktarın bertaraf ve sanitasyonu bile başlı başına bir sorun. Ancak Environmental Science & Technology Letters’da yayınlanan bir makaleye göre, tuvalet kağıdının yarattığı endişeler bununla da sınırlı değil. Dünya çapında satılan büyük markalar da dahil olmak üzere tuvalet kağıtları kimyadaki adıyla “perflorlu ve poliflorlu alkil maddeler” yani PFAS kaynağı.

ABD Çevre Koruma Ajansı’na göre “Sonsuz  kimyasallar” olarak da bilinen ve hemen her yerde karşımıza çıkan bu kimyasallar doğurganlığın azalması, hamilelerde hipertansiyon, bazı kanser risklerinin artması, çocukların gelişiminde  gecikme, düşük doğum ağırlığı, hormonal düzensizlikler, yüksek kolesterol, bağışıklık sisteminin etkinliğinin azalması, dolayısıyla aşıların etkisinin azalması gibi bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilendiriliyor.

PFAS hemen hemen her yerde: Sabunlarda, şampuanlarda, temizlik ürünlerinde, giysilerde, gıda ambalajlarında, plastiklerde, yangın söndürme köpüklerinde, halılarda, tampon ve pedler gibi regl dönemi hijyen ürünlerinde karşımıza çıkıyor. Bu kimyasallar, üretim tesislerinin çevresindeki  toprağı ve su kaynaklarını da kirletebiliyor. Tuvalet kağıdı kullanımı ülkeden ülkeye büyük farklılık gösteriyor. ABD, Kanada ve Batı Avrupa’da bu miktar yılda 15 ila 26 kilo arasında değişirken Latin Amerika, Çin ve Afrika’da iki ila 10 kilo arasında. Türkiye tuvalet kağıdı kullanımının düşük olduğu ülkelerden.