Son zamanlarda TikTok'ta viral haline gelen 'çorapla uyuma' trendinde daha iyi bir uyku deneyimi vadediliyor. Uzmanlar da çorapla uyumanın vücut sıcaklığını düşürerek uykuyu teşvik edebileceğini söylüyor. Öte yandan çorap giymenin vücut sıcaklığı nasıl düşüreceğine dair araştırmalar yetersiz.
Çoğu uyku uzmanı, insanların daha serin ortamlarda daha iyi uyuduğunu kabul ediyor. ABD Ulusal Uyku Vakfı, uyurken ortam sıcaklığının yaklaşık 16 ila 20 derece arasında tutulmasını öneriyor. Ancak uzmanlara göre bu geniş bir aralık ve kişiden kişiye değişebiliyor. 2023 tarihli bir çalışma, yaşlılar için en verimli ve dinlendirici uykunun 20 ila 25 derece arasında olduğunu öne sürüyor.
Vücudumuz da gece boyunca bizi serin tutmaya yardımcı oluyor. Ortalama 37 derece olan vücut sıcaklığı, sirkadiyen ritim tarafından etkileniyor ve gün içinde hafif dalgalanmalar gösteriyor. Araştırmalar, vücut sıcaklığının sabah 4 civarında en düşük seviyeye indiğini, gün boyunca kademeli olarak arttığını ve akşam saatlerinde zirveye ulaştıktan sonra tekrar düştüğünü gösteriyor.
Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi sözcüsü Indira Gurubhagavatulaya göre terleme, vücut sıcaklığını düşürebileceği gibi, distal vazodilatasyon adı verilen ve cilt altındaki küçük kan damarlarının genişleyerek ısının dışarı çıkmasını sağladığı bir süreç de sıcaklığı azaltabiliyor. Gurubhagavatulaya "Çorap giyerek ayaklarımızı ısıttığımızda, yalnızca ayaklarda değil, vücudun her yerinde cilt altındaki kan damarları genişler. Vücut sıcaklığındaki düşüş, beyne uykuya hazırlanma sinyali gönderir” diye ekliyor.
2018 yılında yapılan küçük bir çalışmada, serin bir uyku ortamında çorap giyen altı erkeğin, çorapsız uyudukları zamana göre ortalama 7,5 dakika daha erken uykuya daldığı, daha az uyanıp 32 dakika daha uzun uyudukları bildirildi. Ancak uzmanlar, çalışmanın küçüklüğü ve metodolojisi nedeniyle bulgulardan geniş kapsamlı sonuçlar çıkarmanın zor olduğunu belirtiyor.
Benzer şekilde, yatmadan önce alınan sıcak bir banyo veya duş ya da az miktarda, alkolsüz ve kafeinsiz sıcak bir içecek de vücut sıcaklığını artırabilir. Ardından vazodilatasyonla birlikte bu sıcaklığın hızlı düşüşü de daha iyi uykuya yardımcı olabilir.
Cleveland Clinic Uyku Bozuklukları Merkezi'nde davranışsal uyku tıbbı direktörü Michelle Drerup, yatarken çorap giymenin herkes için uygun bir çözüm olmadığını söylüyor. Çorap taktiği, insomnia veya uyku apnesi gibi uyku bozukluklarının tedavisi için önerilmiyor ve doktor tarafından reçete edilen tedavilerin veya ilaçların yerine geçmiyor.
Uzmanlara göre vücut sıcaklığını düzenlemede zorluk yaşayanlar, dolaşım sorunları olanlar veya mantar enfeksiyonlarına yatkın kişiler, uyurken çorap giymenin uygun olup olmadığını sağlık profesyonellerine danışmalı.