Çoğu giysinin birkaç kullanımdan sonra yıkanması gerektiği açık. Ancak CNBC’nin haberine göre, kot pantolonların yıkanması başka bir tartışma konusu. Bazı insanlar kot pantolonların asla yıkanmaması gerektiğini bile söylüyor.
Tartışmayı ateşleyen kişi: CEO Bergh
Levi Strauss (Levi's) CEO'su Charles Bergh, her ne kadar 2014'te konuştuğu bir etkinliğin ana çıkarımının bu olmasını pek istememiş olsa da, bu fikrin yayılmasında kısmen sorumlu kişi oldu. Geçen ay yayınlanan Managing Asia adlı program kapsamında CNBC'den Christine Tan ile yaptığı konuşmada Bergh, "Kot pantolonunuzu yıkamayın demedim" diyerek o dönemdeki sözlerine açıklık getirdi.
Kot çamaşır makinesine atılmaz
Bergh hâlâ kotunu temizlemek için çamaşır makinesi kullanmıyor. Levi's CEO'su, “Kot giyen insanlar, gerçekten jean pantolon seven insanlar size kotunuzu asla çamaşır makinesine koymamanızı söyleyecektir. Ben de öyle yapıyorum” dedi.
Jean severler sıklıkla kot pantolonların yıkanmasının şekil ve renklerini etkileyeceğini, tam tersine yıkanmamasının, kırışıklıklar ve hava koşullarına maruz kalma nedeniyle görünümlerini iyileştireceğini söylüyor. Ayrıca kot pantolon yıkamamak, kot liflerinin olası yıpranmasını önleyeceği için delik oluşma ve yırtılma ihtimalini de en aza indirgeyerek kumaşın daha uzun süre dayanmasını sağladığı da öne sürülüyor.
Bu, kirli jeanlar giyin demek değil
Ancak Bergh aynı zamanda kot pantolonunu kir içinde bırakmadığını da belirtti. Berg, “Kot pantolonuma biraz köri dökersem onu temizlerim. Ve eğer gerçekten kötü bir hale gelirse, bilirsiniz, eğer dışarıda terliyorsam ya da başka bir şeyse ve gerçekten berbat durumdaysa onları duşta yıkarım" dedi. Bergh, bunun, kot pantolonu duşta tutarken vücudunuzu yaptığınız gibi sabunla kaplamak anlamına geldiğini belirtti.
Karbon ayak izini azaltabilir
Bergh, kot pantolon yıkamanın aslında giysilerin karbon ayak izinin önemli bir parçası olduğunu söyledi. Jean sektörünün üretim kısmında çok fazla su tüketmesine karşın, tüketicilerin de ürünlerini yıkama sıklığının bunda rol oynadığını belirtti. Yaptığı açıklamada Bergh, ABD'de insanların kot pantolonlarını her kullanımdan sonra yıkayabildiğini belirtirken, dünyanın diğer bölgelerinde ise kıyafetlerin her birkaç kullanımdan sonra çamaşır makinesine atıldığını dile getirdi.
Sosyal medyada dönen tartışma
Kıyafetlerin gerçekte ne sıklıkla yıkanması gerektiği konusundaki tartışma son yıllarda kot pantolonlardan başlayarak genişledi. Örneğin insanların pijamalarını ne sıklıkta yıkadıklarıyla ilgili tartışmalar son zamanlarda sosyal medyada birkaç kez patlak verdi ve neyin hijyenik olup olmadığı konusunda tartışmalara yol açtı.
Çok yıkanan kıyafetler plastik kirliliğine dönüşüyor
Ancak hijyen tek argüman değil. Bergh'in de belirttiği gibi çamaşır makineleri çok fazla su kullanıyor. Bu nedenle bazı sürdürülebilirlik uzmanları, kıyafetleri daha az yıkamanın çevre için iyi olabileceğini öne sürüyor. Özellikle de çoğunlukla sentetik olan giysiler yıkandığında plastik kirliliğe katkıda bulunan mikroplastikler de salınıyor.