29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 05.02.2023 16:08 | Son Güncelleme: 05.02.2023 16:54

Uzmanlar açıkladı: Pijama veya kot pantolonunuzu yıkamadan kaç kez giyebilirsiniz?

Pijama veya kot pantolonunuzu yıkamadan kaç kez giyebilirsiniz? Giysilerinizi çok sık veya az yıkamanın farklı sonuçları olabilir. Dermatoloji ve mikrobiyoloji uzmanları, hangi giysilerin yıkamadan kaç kez giyilebileceğine dair evrensel sayılabilecek kuralları anlattılar
Uzmanlar açıkladı: Pijama veya kot pantolonunuzu yıkamadan kaç kez giyebilirsiniz?

Kıyafetleri yıkamadan kaç kez giymenin uygun olduğu genellikle profesyonel tavsiyelerden ziyade halk kültürüne ya da kişinin yetiştirilme tarzına dayanıyor gibi görünüyor. TikTok kullanıcısı Allison Delperdang, 10 Ocak'ta aynı pijamayı birçok kez giydiğini söylediği bir video yayınladığında internette bunula ilgili tartışma başlattı. 

Uzmanlar, pijamalar ve diğer kıyafetler için cevabın teknik olarak terle miktarı ve yaşam tarzı gibi kişisel unsurlara bağlı olduğunu ancak birçok insan için başka, daha soyut faktörlerin de devreye girebileceğini söylüyor.

New York'taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nde dermatolog asistanı ve Amerikan Dermatoloji Akademisi üyesi olan Dr. Anthony Rossi, kıyafet hijyenine ilişkin inançlarımızın büyük ölçüde toplumsal ve kültürel olduğunu söyledi. 

Londra'daki Westminster Üniversitesi'nde tıbbi mikrobiyoloji alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Manal Mohammed, aynı kıyafetleri birkaç gün üst üste giymenin karar yorgunluğundan kaçınmakla bağlantılı olduğunu dolayısıyla sabahları daha az strese neden olduğunu anlattı. Ancak uzmanlara göre giysinin türüne göre ne zaman yıkanması gerektiğini bilmemek çeşitli sonuçlar doğurabilir. Çok seyrek yıkamak cilt sorunlarına ya da enfeksiyonlara yol açabileceği gibi, çok sık yıkamak da giysilerinize zarar verebilir. İkincisi de gereksiz çamaşır yıkamaya ve kaynak kullanımına neden olabilir.

İşte bir giysinin ne zaman yıkanmadan tekrar giyilebileceğini ve ne zaman çöpe atılacağını belirlemenize yardımcı olacak bazı yol gösterici bilgiler:

Evrensel kural: Yıkamanız gerekenler

Giysilerin kaç kez tekrar giyilebileceğine dair kesin ve katı bir kural yoktur, ancak uzmanlar her kullanımdan sonra yıkanması gereken birkaç tür olduğunu söylüyor: İç çamaşırı, çorap, tayt ve spor kıyafetleri. Mohammed, bu tavsiyenin leke, ter, koku veya görünür kir bulunan diğer giysiler için de geçerli olduğunu söyledi. 

Rossi, bu tür giysilerin "Doğal bakterilere sahip olan vücudumuzun bazı parçaları bu giysilerin üzerinde kalıyor. Sonra günlük aktivitelerimizden dolayı terliyoruz. Bu da nemi ve bu bakterilerin aşırı çoğalabileceği bir ortam doğuruyor" dedi.  Rossi, bakterilerin aşırı çoğalmasının enfeksiyonlara, mantarlara ve diğer cilt sorunlarına yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

Terden kaynaklanan bakterilere ek olarak, spor salonlarında veya spor ortamlarında giyilen kıyafetler Staphylococcus aureus gibi bakterilerle temas edebilir ve bu da hastane ortamlarında yaygın olarak görülen enfeksiyonlara neden olabilir. Bu enfeksiyonlar iç dokulara veya kan dolaşımına girerse ciddi hale sorunlara neden olabilir.

 

Tekrar giyebileceğiniz giysiler

Pijama, dış giyim, kot pantolon ve diğer giysileri kaç kez giyebileceğiniz de spor kıyafetleri gibi çeşitli ilkelere bağlı. Rossi, "Pantolonlarınız ve gömlekleriniz söz konusu olduğunda, bunun tamamen rahatlık düzeyi ve gün boyunca ne kadar terlediğinizle ilgili olduğunu düşünüyorum. Pek çok insan atlet giyiyor. Atlet yıkamanız gereken bir şey olabilir, oysa gömleğinizi yıkamanıza gerek yoktur" dedi.

Uzmanlar, genellikle yatmadan önce duş alıyorsanız, pijamalarınızı bir hafta boyunca giyebileceğinizi söyledi. Ancak bunu yapmıyorsanız bir kere giydikten sonra yıkamanız gerekebilir. Rossi, mont veya ceket gibi dış giysilerin cildinize temas etmediği için genellikle ayda bir defadan fazla yıkanması gerekmediğini belirtti. 

Ayda bir yıkasanız yeter

Kot pantolonların yıkanıp yıkanmayacağı ve ne sıklıkta yıkanacağı tartışmalı bir konu olabilir, çünkü birçok kişi genellikle diğerlerine göre daha sert ve dayanıklı olan kumaşın dayanıklılığını korumak ister. Rossi, eğer kot pantolon terli, kirli ya da lekeli değilse, sık sık yıkanmasına gerek olmadığını söyledi ve "Ben şahsen kot pantolonlarımı yıkamıyorum" diye ekledi. Mohammed, kot pantolonların ayda bir yıkanmasını öneriyor ancak bunun yaşam tarzınıza ve bulunduğunuz ortama bağlı olduğunu kabul ediyor. 

Uzmanlar, bir şeyi yıkamadan tekrar giyip giymemeyi düşünürken kendinize sormanız gereken en önemli soruların şunlar olduğunu söylüyor: Koku yapıyor mu? Egzama, döküntü veya cilt lezyonu gibi herhangi bir cilt rahatsızlığım var mı? Gözle görülür şekilde kirli mi? Terli mi?  Fenton, "Asıl önemli nokta, bu cevapların ne olduğu" dedi.