29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.01.2024 08:24 | Son Güncelleme: 03.01.2024 08:35

Tatil günleri neden daha yorgun uyanırız?

Tatil günleri daha fazla uyuyarak haftanın yorgunluğunu atabileceğimizi düşünüyoruz. Ancak uzmanlara göre günde 7.5 saatten uzun uyumak sirkadiyen ritmi bozuyor ve daha yorgun hissetmemize neden oluyor
Tatil günleri neden daha yorgun uyanırız?

Günlük önerilen 7.5 saat uyku süresinden daha fazla uyumak, yorgunluğunuzu atmak için en iyi seçenek gibi görünse de aslında daha yorgun hissetmenize neden olur. Uyku döngüsü her 80 ila 100 dakikada bir başlar. Bu nedenle gece uykusuna bir saat veya daha fazla eklemek genellikle derin bir uyku döngüsünün ortasında uyanmak anlamına geliyor.

Uykunun hangi evresinde uyandığımız önemli

Dört uyku döngüsü var ancak uykunun en derin olduğu üçüncü döngüde uyanmak, kişinin gündüz nasıl hissettiği üzerinde en büyük etkiye sahip. Üçüncü döngüden sonra rüya gördüğümüz evre gelir. Üçüncü aşama, beynin yeni anıları pekiştirip bunları uzun vadeli depolamaya aldığı derin uykudur. REM uykusunda (gözlerin hızlı hareket ettiği evre) beyin anıları birleştirmeye devam eder ve bunları uzun süreli belleğe dönüştürür. Aynı zamanda çoğu rüyanın bu aşamada görülür. 

REM uykusunun ilk döngüsü yaklaşık 10 dakikadır. Ancak uykuda geçirilen süre arttıkça döngü uzar. Bir kişinin beyni genellikle her gece döngüyü dört veya beş kez sıfırlar. Döngüler genellikle ortalama 90 dakika sürer; bu da uyku için en uygun sürenin yaklaşık yedi buçuk saat olmasını sağlar.

Daily Mail’e konuşan uyku araştırmacısı Alexandria Reynolds “Derin uykudan uyanırsanız sersemlemiş ve kafanız karışmış şekilde uyanırsınız. REM uykusundayken uyanırsanız, kendinizi çok daha dinlenmiş ve iyi hissedersiniz. Bunun nedeni REM uykusu sırasında beynin çok aktif olmasıdır. REM aşamasında canlı rüya görmenin nedeni budur ve uyanma evresine daha yumuşak geçersiniz” dedi.

Fazla uyumak depresyonla ilişkili

Hafta sonları tüm yorgunluğunuzu atmak için daha fazla uyuyacağınızı düşünürsünüz ancak uzmanlar bunun doğru bir davranış olmadığını söylüyor. Eğer bir kişi cumartesi veya pazar sabahı bir saat daha fazla uyursa gece uykuya dalması o kadar zorlaşır. Fazla uyumak baş ağrısı, düşük enerji, kronik kalp hastalığı, diyabet ve obezite gibi risklerin artmasına neden olabilir. Sekiz saatten fazla uyumak aynı zamanda anksiyete ve depresyon gibi çeşitli zihinsel sağlık sorunlarıyla da ilişkilendiriliyor. Depresyonu olan insanların yaklaşık yüzde 15’i aşırı uyur.