18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.12.2023 15:38 | Son Güncelleme: 19.12.2023 16:24

The Guardian yazarı tartışmayı başlattı: Erkekler doğum kontrol hapı kullanır mı?

Bilim insanları erkekler için doğum kontrol hapı üretmenin eşiğinde. The Guardian yazarı Jill Filipovic ise yıllardır kadınların üzerine yüklenen doğum kontrolü sorumluluğunda erkeklerin rol almaya hazır olup olmadıklarını sorguladı
The Guardian yazarı tartışmayı başlattı: Erkekler doğum kontrol hapı kullanır mı?

İngiltere'de ilk erkek doğum kontrol hapı denemeleri devam ediyor. Şimdiye kadar az sayıda yan etkisi olduğun belirtilen ilacın, istenmeyen gebeliği önlemek için erkeklerin eline daha fazla güç veriyor.  Denemeler temel bir tıbbi soruya yanıt arıyor: Bu ilaç güvenli ve etkili mi? Ancak üreticiler hiç şüphesiz başka bir şeyi merak ediyor: Erkekler bu ilacı alacak mı?

Güvenilir yöntemler çok da eski değil

Hamileliğin önlenmesinde en büyük sorumluluk her zaman kadınlara düştü. İnsanlık tarihi boyunca kadınlar istemedikleri gebelikleri önlemek ve önleyemedikleri gebelikleri sonlandırmak için büyük çaba sarf ettiler. Güvenli ve güvenilir yöntemler, kadınların gebe kalmayı engellemek için ne kadar uzun süredir çaba gösterdiklerini düşünürsek, hala inanılmaz derecede yenidir. Ancak bu yazıyı okuyan herhangi birinin yaşam süresiyle ölçüldüğünde, bu yöntemler onlarca yıldır dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca kadın için yaşamın normal bir parçası oldu. 

Tango yapmak için iki kişi gerekir

Bir dereceye kadar ve sadece bariz biyolojik nedenlerden dolayı, gebeliğin önlenmesinin tarihsel olarak kadınlara düşmesi mantıklı. Ama aynı zamanda, dedikleri gibi: Tango yapmak için iki kişi gerekir. Neyse ki işler değişiyor. Daha önce görülmemiş özgürlükler kazanan ve son derece etkili doğum kontrol yöntemleri kullanarak ailelerini planlayan kadın nesilleri sayesinde ve kendi toplumsal cinsiyet beklentilerini değiştirerek daha ilgili eşler ve babalar haline gelen erkekler sayesinde, kadınlar ve erkekler eşitliğe her zamankinden daha fazla yaklaştı.

Erkekler için bir test olacak

Özellikle politik olarak ilerici çiftler arasında, erkek partnerin ev yönetimi ve çocuk yetiştirme konusunda kendi payına düşeni yapmasını beklemek artık standart hale geldi (bunu gerçekten yapıp yapmadığı ayrı bir sorudur, ancak beklenti budur). Ancak erkeklerin genellikle yapamadığı şey, hamile kalmak ve bebekleri doğurmak. Bu nedenle kadınlar da yıllardır modern tıbbın erkeklerin en azından bu bebekler için planlama yapmalarına ve yanlış zamanlanmış ya da istenmeyen gebelikleri önlemelerine ne zaman izin vereceğini soruyor. Artık o an yakın göründüğüne göre, bir erkek doğum kontrol yöntemi, heteroseksüel erkeklerin yetişkin yaşamının ortak sorumluluklarını üstlenmeye gerçekten istekli olup olmadıklarının ya da ne zaman ve üreyip üremeyeceklerini kontrol etmeyi kadınlara bırakmaktan memnun olup olmadıklarının bir testi olacak.

Doğum kontrol hapının getirdiği değişim

Modern tarihte çok az icat, yaşamı ve toplumu doğum kontrol hapı kadar değiştirdi. İstenmeyen gebeliklerin ve dolayısıyla eğitim, iş, eş bulma ve yetişkin yaşamının hemen hemen her alanında hayatı değiştiren büyük kesintilerin önlenebilmesi, dünya çapında kadınlar için fırsatlarda ve sonuçlarda devrim yarattı. Kadınların doğum kontrol hapına ilk kez ulaşabildiği ülkelerde toplumsal cinsiyet eşitliği büyük ölçüde gelişti: Kadınlar üniversite kampüslerine ve işgücüne akın etti, evlilik yaşı yükseldi ve ortalama çocuk sayısı düştü. 

Doğum kontrol seçenekleri hapların ötesine geçerek implantlar ve enjeksiyonlara kadar genişledi. Örneğin spiral en etkili doğum kontrol yöntemleri arasında. Ayrıca diğer doğum kontrol araçlarına erişimin kolaylaşmasıyla birlikte daha fazla kadın kendi hayatlarına rahatlıkla yön verebiliyor. Bir kişinin ailesini planlayabilmesi, çocukların daha iyi durumda olmasını da sağlıyor: Daha uzun yaşıyorlar, daha sağlıklılar, okula gitme olasılıkları daha yüksek, bir dizi hastalıktan muzdarip olma olasılıkları daha düşük. Erkekler de doğum kontrol devriminden cömertçe yararlandılar ve bunun nedeni sadece zevk için cinsel ilişkiye girmenin her zamankinden çok daha kolay olması değil. Sayısız erkek istenmedikleri zamanlarda baba olmaktan kaçınabildi, zorunluluktan değil sevgiden dolayı evlilikler yaptı, hem kadınların hem de erkeklerin öğretmen, profesör, lider, meslektaş, kültür yapıcı ve arkadaş olduğu bir toplumda yaşamaktan sosyal ve entelektüel olarak yararlandı.

Yan etkilere katlanan hep kadınlar oldu

Ancak üreme söz konusu olduğunda bunu yapmak ya da önlemek konusunda erkeklerden neredeyse hiçbir şey istemedik. 75 yıldır gebelikleri önleme yükünü omuzlayanlar kadınların bedenleri oldu. Hap almak için alarmlarını kuran, spiral takmanın acısına dişlerini sıkan ve bazen doğum kontrol hormonlarının ruh hali değişimleri, kilo alımı, kanama, baş ağrısı, mide bulantısı gibi yan etkileriyle uğraşan kadınlar oldu. Açık olmak gerekirse, birçok kadın hiçbir yan etki yaşamamakta ya da sadece hızlı bir şekilde dağılan hafif yan etkiler yaşıyor. Ancak pek çok kadın, başka güvenilir seçenekler olmadığı için ciddi rahatsızlıklara katlandı.

Ve birçoğumuz, bilimin toplumsal cinsiyet eşitliğindeki hızlı kazanımları tam olarak ne zaman yakalayacağını ve erkeklerden aile planlaması sorumluluğunun bir kısmını üstlenmelerini isteyeceğini merak ettik. Evet, prezervatifler var. Ancak bu binlerce yıllık teknolojinin (ki bu arada, bu bir erkek doğum kontrol yöntemi değil, her iki tarafın da kullandığı ve her ikisinin de fiziksel deneyimini etkileyen bir araç) sınırlamaları vardır. Prezervatifler inanılmaz derecede etkili ve hem cinsel yolla bulaşan enfeksiyon hem de gebelik riskini radikal bir şekilde azaltmak için harika bir çözüm. Ancak özellikle enfeksiyonlar konusunda daha az endişe duyan tek eşli çiftler için prezervatifler rahatsız edici olabilir. Birçok kişi seksi fiziksel olarak daha az zevkli hale getirdiklerini düşünüyor. 

Erkekler için diğer seçenek: Vazektomi. Ancak bu bir erkeğin çocuk sahibi olmayı tamamen bırakmışsa yararlanmaları gereken bir seçenek. Küçük bir ameliyat olsa bile garanti edilemeyen ve geri dönüşü olmayabilen prosedürler insanları normal olarak endişelendiriyor. Şu anda denemeleri devam eden erkek hapı, erkekler için bir doğum kontrol hapı üretmeye yönelik ilk girişim değil. Ancak, önemli yan etkileri olmayacağını vaat eden ilk girişim. Bu hap onaylanırsa, erkekler en azından cinsel ve romantik ilişkilerinde eşit katılımcılar olma ve kendi üreme gelecekleri üzerinde daha fazla söz sahibi olma becerisine sahip olacaklar. 

Ve eğer bu ilaç onaylanırsa, kadınlar hayatlarındaki erkekler ve özellikle de romantik ilişki yaşadıkları erkekler hakkında çok faydalı bilgiler elde edecekler: Bu erkekler hamileliğin önlenmesinde eşit sorumlulukları olduğuna inanıyorlar mı ve buna göre hareket etmeye istekliler mi? Eğer değillerse, bu erkekler kadınların cinsel, romantik ya da üreme hayatlarının herhangi bir bölümünü paylaşmak isteyecekleri erkekler midir?