05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.04.2023 10:54 | Son Güncelleme: 11.04.2023 13:39

The Telegraph yazdı: Şeker isteğini gidermenin üç sağlıklı yolu

Ne kadar sağlıklı beslenilse bile kadınlar çoğunlukta olmak üzere birçok insanın canı çikolata çeker. İçerisindeki şeker oranı ise çikolatanın cazibesini azaltıyor. The Telegraph vücudun ihtiyacını karşılayacak ve şeker oranının az olduğu 3 atıştırmalık tarifini yazdı
The Telegraph yazdı: Şeker isteğini gidermenin üç sağlıklı yolu

Eğer canı çikolata çeken kadınların yüzde 40'ından veya erkeklerin yüzde 15'inden biriyseniz, çikolata krizleriyle başa çıkmak zor olabilir. Çikolatanın mutluluk vermesinin ardında bir çok sağlık sorunu yatabilir. Sütlü çikolatanın 100 gramında 14 çay kaşığından fazla şeker bulunması ve bitter çikolatada bulunan kalp sağlığına faydalı polifenollerin çok azını içermesi yemekten kaçınmak için bir neden olabilir. Bu sebeple, mideye indirme dürtüsüne direnin ve bunun yerine çikolata krizini gidermek için bu üç sağlıklı yoldan biri denenebilir.

Çikolatanın zararlarından uzak durmak için yüzde 70 katı kakao içeren çikolatalar tercih edilmeli 

Neşelenmeye ihtiyacınız olduğunda 

İnsanlar kendini biraz kötü hissettiğinde neden sık sık çikolataya uzanır?  Sadece lezzetli olmakla kalmıyor, aynı zamanda araştırmalar beyinde mutluluk hormonu olarak da bilinen dopamin üretimini uyardığını gösteriyor. Bağırsaklar için sağlıklı probiyotik yoğurt da dahil olmak üzere ruh halimizi iyileştirebilecek başka yiyecekler de var. 

  • 200 g yüzde 70+ bitter çikolatayı kaynayan su dolu bir tencerenin üzerine yerleştirilmiş bir kapta veya mikrodalgada ara sıra karıştırarak eritin. 4 yumurta beyazını pamuksu kıvama gelene kadar çırpın. Her seferinde bir kaşık olmak üzere 3 yemek kaşığı pudra şekerini yavaşça yumurta aklarına katın. 150 g yoğurdu eritilmiş çikolataya karıştırın, ardından yumurta beyazı karışımını her seferinde üçte bir oranında katlayarak karıştırın. Karışımın tamamen birleştiğinden emin olun. Köpüğü 6 küçük bardağa paylaştırın.

Stresli hissettiğinizde 

Stres zamanlarında artan kortizol hormonu üretimi açlık hissine yol açabilir ve çikolata gibi rahatlatıcı yiyeceklere yönelmek cazip gelebilir. Buradaki püf nokta, yakınlarda daha sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmak olur. Bitter çikolata ve fındık gibi lif ve protein açısından zengin diğer malzemelerle çikolatalı atıştırmalıkları yapmak, kan şekerinin yükselmesini önler ve açlık sancılarını daha iyi bastırır.

  • 75 g tuzsuz yer fıstığı ve 50 g çiğ kaju fıstığı alın. Bunları kabaca doğrayın. Doğranmış fındıkların yarısını 100g yulaf ve 8 adet çekirdeksiz hurma ile birlikte bir mutfak robotuna veya blendera koyun. Ekmek kırıntısı kıvamına gelene kadar karıştırın. Karışımı bir kaseye koyun, kalan doğranmış fındıkları, 10g ayçiçeği tohumunu ve 10g chia tohumunu ekleyin. İyice karıştırın. Küçük bir tencerede 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ve 2 yemek kaşığı balı akıcı hale gelene kadar hafifçe ısıtın ve kaseye dökün. İyice karıştırın ve soğuduktan sonra 75g bitter çikolata parçacıkları ekleyin. Eşit şekilde dağıtmak için karıştırın. Küçük, astarlı bir kalıba bastırın ve sertleşmesi için bir saat kadar dondurucuda bekletin. Hazır olduğunda tüketebilirsiniz.

Açlık hissettiğinizde 

Yeterince protein içermeyen bir diyet günün ilerleyen saatlerinde aşermeye neden olabilir, bu nedenle protein açısından zengin bir kahvaltı yapmak bunu önlemede önemli bir rol oynar. Hatta ilk iş olarak çikolata krizine girilebilir. Bu smoothie bu konuda yardımcı olabilir.

  • 2 yemek kaşığı yulafı bir blendera koyun ve öğütmek için birkaç kez çekin. 100 ml yarım yağlı süt, 2 yemek kaşığı yoğurt, olgun bir muz, 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi, 1 çay kaşığı şekersiz kakao tozu ve birkaç buz küpü ekleyin. Pürüzsüz ve kremsi olana kadar yüksek hızda karıştırın, çok kalınsa bir damla daha süt ekleyin.