20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 22.03.2023 15:19 | Son Güncelleme: 22.03.2023 15:44

Wall Street Journal yazdı: Şeker deposu sandviçler nasıl sağlıklı hale getirilebilir?

Tüketilen bazı gıdalar hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı etkileyebilir. Uzmanlar, pratik ve hızlı olduğu için tercih edilen sandviçlerin fark edilmeden vücudu olumsuz etkilediğini söylüyor. Wall Street Journal şeker ve doymuş yağdan oluşan sandviçlerin nasıl sağlıklı hale getirilebileceğini yazdı
Wall Street Journal yazdı: Şeker deposu sandviçler nasıl sağlıklı hale getirilebilir?

Amerikalıların en sevdiği öğle yemeği tuz, koruyucu maddeler ve şekerden oluşuyor. O da sürekli tüketilen sandviçler. Ancak doktorlar daha sağlıklı sandviç yapmanın bir yolu olduğunu söylüyor. ABD'de yapılan anket verilerine göre Amerikalıların çoğu çok fazla sodyum, şeker ve doymuş yağ tüketiyor. Beslenme uzmanları, doktorlar ve halk sağlığı yetkilileri, basit değişikliklerin bile sağlığı iyileştirebileceğine inanarak insanları sandviçlerini daha sağlıklı hale getirmeye teşvik etmeye çalışıyor.

Sandvinçler bir numaralı doymuş yağ kaynağı

Anket verilerinin analizine göre sandviçler, günlük sodyum alımının yaklaşık beşte birini ve günlük doymuş yağ kalorisinin yüzde 19'unu oluşturarak Amerikalıların diyetlerinde bir numaralı sodyum ve doymuş yağ kaynağıdır. Sandviçler günlük ilave şekerlerin yüzde 7'sini oluşturuyor ki bu oran kahvaltılık gevrekler ve barlarla aynı orana denk geliyor. 

Kalp krizi riskini artırıyor

Tufts Üniversitesi'nde beslenme ve tıp profesörü olan kardiyolog Dariush Mozaffarian, "İşlenmiş et ve peynir içeren standart şarküteri sandviçi, kelimenin tam anlamıyla bir kalp bombası " ifadelerini kullanıyor. Fazla sodyum kan basıncını yükseltir, bu da kalp hastalığı ve felç riskini artırır. Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi araştırmacıları tarafından analiz edilen anket verilerine göre, insanlar sandviç yedikleri günlerde fazladan yaklaşık 100 kalori tüketiyor. Sandviçler diğer öğünlere kıyasla genellikle yüksek kalorili olur.

Sandviçler daha besleyici hale getirilebilir

Zaman sıkıntısı çeken Amerikalılar sandviçlere yöneliyor çünkü lezzetli, taşınabilir, genellikle ucuz ve her yerde bulunuyorlar. Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu'nda halk sağlığı beslenme profesörü olan Erica Kenney "Amerikalılar yemeklerinin çoğunu masaya oturmadan yiyor. Arabalarında ya da çalışma masalarında yemek yiyorlar, bu yüzden sandviçler çok kolay" dedi. Beslenme uzmanları kimsenin sandviç yemeyi bırakmak zorunda olmadığını söylüyor. Ancak daha besleyici ekmekler ve iç malzemelerle sağlıklı hale getirilebilir. Wall Street Journal üç maddede sandviçleri daha iyi hale getirmenin yollarını yazdı.

1- Ekmeği değiştirin 

Araştırmacılar sandviçlerle ilgili sorunun ekmekle başladığını söylüyor. Klasik beyaz ekmek, veya Fransız bageti çoğunlukla yüksek oranda işlenmiş beyaz un şeklinde karbonhidrat içerir. Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu'nda epidemiyoloji ve beslenme profesörü olan Eric Rimm, "Dilinize değdiği anda şekere dönüşür" ifadesi kullanılıyor. 

Şekere hücum kan glikozunun yükselmesine neden olur ve ardından insülin bunu telafi etmek için yükselir. Ardından kan glikozu düşer ve hızla tekrar acıkmanıza neden olur. Araştırmalar, zaman içinde çok fazla yüksek oranda işlenmiş karbonhidrat tüketmenin kilo alımına ve diyabete katkıda bulunduğunu ortaya koymuştur.

Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesi'nde sağlık politikası doçenti olan Christina A. Roberto, tam tahıllı ekmek tercih edilemesini öneriyor. Dr. Roberto, tam tahılların bol miktarda lif içerdiğini, bunun da kan şekerinin yükselmesini önlemek için karbonhidratların işlenmesini düzenlemeye yardımcı olduğunu ve kişiyi daha uzun süre tok tuttuğunu söylüyor. Dr. Rimm, yüzde 100 tam buğdaydan veya tam tahıldan yapılmış ekmekleri tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyor. 

2- İşlenmiş etten uzak durun

Tufts'tan Dr. Mozaffarian, şarküteri tezgahında ya da markette paketler halinde bulunan işlenmiş etlerin sodyum ve koruyucu maddelerle dolu olduğunu söylüyor. Dr. Mozaffarian'ın 2010 yılında Circulation dergisinde yayınlanan bir araştırmasına göre, günde bir porsiyon işlenmiş et, kalp hastalığı riskinde yüzde 42 ve diyabet riskinde yüzde 19 artışla ilişkilendiriliyor. Daha yeni araştırmalar da benzer sonuçları ortaya koydu.

Dr. Kenney, işlenmiş hindi dilimlerinin kırmızı etten daha az doymuş yağ ve kaloriye sahip olmasına rağmen, hindili sandviçin düşünüldüğü kadar sağlıklı olmadığını söylüyor. Sodyum ve koruyucu madde oranı da yüksek. Dr. Kenney, "İşlenmiş et yerine taze tavuk göğsü ya da taze hindiyi tercih edin. Eğer kırmızı et seviyorsanız, dilimlenmiş taze biftek veya burger, işlenmiş biftek veya salamdan daha sağlıklı. çünkü işlenmiş ette bulunan sodyum ve koruyucu maddeler bunlarda bulunmuyor. Konserve veya taze ton balığının da daha iyi bir seçim" ifadelerini kullanıyor. 

3- Çeşnilere dikkat edin

Hardal ve ketçabı tuz bombası olarak nitelendiren Dr. Rimm,"Hardal ve ketçaptan uzak durun Ketçapta ayrıca yüksek oranda şeker bulunur" dedi. Dr. Rimm, belki de şaşırtıcı bir şekilde mayonezin kötü bir seçenek olmadığını söylüyor.  Sandviçinizi lif ve önemli besinler için domates, marul ve diğer sebzelerle doldurun.