05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.03.2024 14:56 | Son Güncelleme: 06.03.2024 15:02

Yeni araştırma: Diyet içecekler ritim bozukluğuna neden oluyor

Çin'de yapılan bir araştırma yapay tatlandırıcılarla süslenen asitli diyet içecekler tüketmenin atriyal fibrilasyon (bir çeşit ritim bozukluğu) riskini yüzde 20'ye kadar artırabileceğini buldu
Yeni araştırma: Diyet içecekler ritim bozukluğuna neden oluyor

Yeni bir çalışmaya göre haftada iki litreden fazla diyet soda veya diğer yapay tatlandırıcılı içecekleri tüketmek, hiç tüketmeyenlere kıyasla tehlikeli derecede düzensiz kalp atışı riskini yüzde 20 oranında artırabilir. Şangay'da yapılan çalışma, bu tür içecekleri içen kişilerin atriyal fibrilasyon olarak bilinen bir duruma daha yatkın olduğunu ortaya koydu. The Guardian'a konuşan ABD'li kardiyolog Theodore Maglione "Atriyal fibrilasyon (A-fib) kalbin üst odacıklarının kaotik bir şekilde titremesidir. Normalde düzenli bir şekilde atarlar" dedi. Hastalığın semptomları arasında yorgunluk, nefes darlığı ve çarpıntı yer alıyor.

Genellikle genetik

Maglione, A-fib'in genellikle genetik olabileceğini, ancak bazı değiştirilebilir risk faktörlerinin de bulunduğunu söyleyerek "Kontrol edemeyeceğiniz bazı şeyler genetiğiniz ve yaşınızdır ki bu da büyük bir risk faktörüdür. Kontrol edebileceğiniz şeylerden bazıları sigara, hipertansiyon, kontrolsüz uyku apnesi, obezite ve beslenmedir" dedi.

Maglione, A-fib ve beslenme söz konusu olduğunda, kolesterol ve yağ oranı yüksek gıdalardan kaçınmanın ve düzenli egzersiz yapmanın kilit önem taşıdığını söyledi. A-fib ayrıca kan pıhtısına, felce ve kalple ilgili diğer komplikasyonlara da yol açabilir.

Çalışmada ayrıca ilave şekerli içecekler ve portakal suyu gibi saf şekersiz meyve suları da incelendi. İlave şekerli içeceklerin A-fib riskini %10 oranında artırdığı, yaklaşık 120 ml saf şekersiz meyve suyu içmenin ise bu riski %8 oranında azalttığı tespit edilmiştir.