25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.05.2022 09:33 | Son Güncelleme: 10.05.2022 10:10

Andy Warhol'un Marilyn Monroe portresi 195 milyon dolara satıldı

Pop art sanat akımının öncüsü Amerikalı ressam Andy Warhol'un Marilyn Monroe portresi, 195 milyon dolara satıldı. Böylece Shot Sage Blue Marilyn 20. yüzyılının en pahalı sanat eseri oldu
Andy Warhol'un Marilyn Monroe portresi 195 milyon dolara satıldı

Andy Warhol'un, Shot Sage Blue Marilyn adlı portre New York'ta Christie's müzayede evinde açık artırmaya sunuldu. Warhol'un sanatçı Marilyn Monroe'nun 1960'larda yaptığı portrelerinden biri olan eser, 195 milyon dolardan alıcı buldu ve 20. yüzyılının en pahalı sanat eseri oldu.

Dünyanın en pahalı ikinci sanat eseri

Warhol'un Marilyn Monroe portresi, Rönesans döneminin ünlü İtalyan ressamı Leonardo da Vinci'nin Hazreti İsa'yı resmettiği 450 milyon dolara satılan Salvator Mundi adlı tablonun ardından dünyanın en pahalı ikinci sanat eseri oldu.

Larry Gagosian aldı

Tablonun, sanat galerileri sahibi Larry Gagosian tarafından alındığı belirtildi. Warhol, ünlü yıldız Monroe'nun fotoğrafından esinlendiği tabloyu 1964 yılında yapmıştı.

Andy Warhol kimdir?

Andy Warhol (6 Ağustos 1928 - 22 Şubat 1987), Amerikalı ressam, film yapımcısı ve yayıncı. Pop art akımının en önemli temsilcilerinden kabul edilir. Seri üretimin, seri üretim nesnelerinin sıkça kullanıldığı bir sanat türünü kullanır. Sanatçı, resimlerini afiş tekniği ile çoğaltmıştır. Bu radikallik aslında bir tepkidir ve çağın toplumsal olaylarıyla bir bütünlük içindedir. Ayrıca Nico ve The Velvet Underground'ı Andy Warhol keşfetmiştir.

Shot Sage Blue Marilyn hakkında

Shot Sage Blue Marilyn adlı Monroe’nun fotoğraf portresinin renkli reprodüksiyonları  aslen 1953 tarihli Niagara filminden bir tanıtım. Warhol bir şablon gibi ince ağlı ipek bir tabaka kullanarak görüntüleri kağıt veya tuval üzerine çoğaltan serigrafi baskı adı verilen bir teknik kullanarak, Monroe’nun ölümünden kısa bir süre sonra 1962’de onları yaratmaya başladı.

Elvis Presley ve Çinli lider Mao Zedong da dahil olmak üzere diğer ünlü figürlerin tasvirlerinde olduğu gibi, Pop sanatçısı Monroe’nun portresinin çeşitli farklı renk ve konfigürasyonlarda sayısız versiyonunu yarattı.

 

Kaynak: AA