05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.03.2024 14:46 | Son Güncelleme: 04.03.2024 14:56

Banksy sahipleri yıllardır sertifika bekliyor

Sahte sanat eserlerindeki artış, eser sahiplerinin orijinal eserlerine değer katan kimlik doğrulama sertifikalarından mahrum kalmaları anlamına geliyor. Banksy eserlerini satın alan kişiler, kimlik doğrulama için yoğun bir kuyruk oluşturdu. Öyle ki bazı kişiler yıllardır sırada bekliyor
Banksy sahipleri yıllardır sertifika bekliyor

Banksy eserlerinin sahiplerinin para kazandıran kimlik doğrulama sertifikaları için yıllarca bekledikleri, çünkü sertifikaları dağıtan kuruluşun sahte eserlerle uğraşmakla meşgul olduğu iddia edildi. Banksy eserleri üzerine uzmanlaşmış biri Banksy'nin Pest Control kimlik doğrulama servisinin her ay sertifika için 700 başvuru aldığını söyledi. Banksy'nin eserlerinin 14 yıldır ticaretini yapan ve sokak sanatçısının baskıları konusunda "İngiltere'nin uzmanı" olarak kabul edilen Joe Syer, bazı eser sahiplerinin, bireysel baskıların getirebileceği serveti güvence altına almak için hayati önem taşıyan sertifikayı 'yıllardır beklediğini' söyledi. Syer "Covid döneminde bunları gerçekten üretmiyorlardı. Buna bir de her ay beş, altı, yedi yüz başvuru aldıkları ve bunların her zaman meşru eserler için olmadığı gerçeği eklenince Pest Control çok büyük bir yığılma yaşadı. Bu durum, özel müşterilerin eserlerini onaylatmak için uzun süre beklemesine neden oldu" dedi.

Sahte eserler artınca Banksy kurdu

Sahte baskıların internette satılmasının ardından 2008 yılında sanatçı tarafından kurulan Pest Control, Banksy pazarında çok önemli bir rol oynuyor. Sanat uzmanlarından Florence Whittaker, katıldığı bir söyleşide sertifikalar ve sanat eserlerinin "birbiriyle bağlantılı" olduğunu söyleyerek "Sanat eserini ve sertifikayı her zaman ayrı ayrı gönderiyoruz. Asla birlikte seyahat etmelerini istemezsiniz" dedi.

En değerlisi 23,5 milyon dolar

Orijinal bir Banksy tablosunun en yüksek fiyatı 23,5 milyon dolar olsa da, orijinal resimlerin baskılarının piyasası yüz milyonlarca sterlin değerinde ve imzalı (ya da sertifikalı) olanlar açık artırmada 100.000 sterlinin çok üzerinde bir fiyata alıcı bulabilir. Ancak sokak sanatçısının erken dönem kariyerinin doğası gereği, 30.000'e yakın yasal Banksy baskısı bulunsa da, bilinmeyen sayıda baskı kaybolmuş ya da yok oldu. Ayrıca bilinmeyen sayıda sahte baskı da dolaşımda.

Evlerin duvarlarına ya da sokak tabelaları gibi nesnelerin üzerine şablon tekniğini kullanarak yaptığı kamusal eserler ile dünya çapında ün kazanan sanatçı 2002 yılında tasarımlarının baskılarını satmaya başladı. Syer, ilk baskı olan Rude Copper'ın 250 adet olduğunu ve ilk başta "bir minibüsün arkasından satıldığını" söyledi. Sonraki birkaç yıl içinde sanatçı, geniş bir yelpazeye yayılan resimlerinin baskı sayısını büyük ölçüde artırdı; örneğin bir baskıda 150 imzalı ve 500 imzasız baskı yer aldı.

Kimse bu kadar değerleneceğini tahmin etmedi

Syer başlarda Banksy'nin baskılarının 63 ila 190 dolar arasında satıldığını ve kimsenin bunların bir gün değerli olacağını düşünmediğini, öğrencilerin bunları satın alıp duvara yapıştırdıklarını söyledi.

Eski bir Sotheby's çağdaş sanat uzmanı olan Helena Poole, kimlik doğrulama sertifikasının bir Banksy eserinin "yarı değerinde" olduğunu söyledi. Ayrıca, Banksy eseri içeren bir duvar ya da sokak tabelasına sahip olanlara, Pest Control'ün "sokaktan alınmış olabilecek eserler" için sertifika vermesinin pek olası olmadığını ekledi.