22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.05.2024 11:55 | Son Güncelleme: 20.05.2024 12:01

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali çocukları ve gençleri sanatla buluşturuyor

Bu yıl 7.si düzenlenen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 23 Mayıs’a dek devam ediyor. MKM Beşiktaş Çağdaş Akatlar’ın ana mekânı olduğu ancak İstanbul’un çeşitli noktalarına dağılan, 12 ülkeden katılımın gerçekleştiği bienal, çocukları ve gençleri sanatla buluşturuyor
İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali çocukları ve gençleri sanatla buluşturuyor

Esin Hamamcı

100’ün üzerinde paydaşı olan ve bu yıl 7.si düzenlenen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nde bu yıl deprem bölgesindeki çocuk ve gençlere ait projeler de yer alacak. Bienalin küratörü ise Esra Özkan.  Bienal, çocukların eserlerinin yanı sıra İsmail Acar, Devrim Erbil, Süleyman Saim Tekcan, Dilan Bozyel, Seren Fosforoğlu, Abdülkadir Özbek, Esra Karagülle, Nihan Aslı Elmas, Murat Germen, Selçuk Artut, Leyla Emadi, Bekir Aksoy, Asil Aksoy, Murat Aygen, Gülveli Kaya, Bengisu Bayrak, Süreyya Evren, Yekta Kopan, Seydi Murat Koç, Şevket Sönmez gibi alanında uzman sanatçıları, eğitimcileri bir araya getiriyor. Bienal üzerine Bienal Direktörü Gazi Selçuk’la konuştuk.

Bienal Direktörü Gazi Selçuk

 

Uluslararası 7. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin hikâyesi nasıl başladı?

Başlangıçta, 2010 yılında, eğitim çevreleri, öğretmenler ve geniş bir veli kitlesi bienal hakkında fazla bilgiye sahip değillerdi. İlk iki bienalde, öncelikle İstanbul'un 39 ilçesinden katılım için bir strateji izledik. Sonraki yıllarda, Anadolu'dan katılımı teşvik ederek ve son iki bienalde yurt dışından katılımı artırarak, her yıl kapsamını ve hedeflerini geliştirerek bugünlere geldik. Son bienalde, tek bir sosyal medya gönderisi ile 20 binden fazla başvuru aldık. Bu, bienale ilginin ciddi olduğunu kanıtladı. Başlangıçta bienal fikrini anlatmaya başladığımızda, 14 yılın sonunda inanılmaz bir başvuru ve katılımla büyüdü. İlk bienalde 5 kamu kuruluşu ve yönetim ile STK ile çıktığımız yolda, bugün 100'ün üzerinde bienal paydaşı arasında yerel yönetim, kamu ve STK'ler bulunuyor.

“Çocuk Bienali’ne 12 ülkeden katılım oldu”

Bienalde çocuk ve gençlerin eserleri nasıl seçiliyor? Ve onlara hitap eden hangi sanatçıların hangi projeleri yer alıyor?

Bienalde sergilenen eserlerin seçim sürecinde, özgünlük, kolektif üretim, yetişkin ve öğretmen müdahalesi olmaması, çocukların katkısı, nefret söylemi ve şiddet içermemesi, etik standartlara uygunluk gibi temel kriterler bulunuyordu. Bu kriterler, değerlendirme sürecinde birinci aşamada kullanılan filtreler. Değerlendirme sürecinde, farklı kurumlardan ve ülkelerden 25 akademisyen, sanatçı ve eğitimci titiz bir çalışma ile katkı sağladı. Sonra üretim sürecini takip ettik ve proje fikrinin nasıl hayata geçirildiğini gözlemledik. Son olarak, Küratörümüz tarafından değerlendirilerek Bienale kabul edildiler. Bu yıl, 12 ülkeden katılım var; İngiltere, İtalya, İran, Almanya, Rusya, Gürcistan, Romanya, Azerbaycan gibi. Türkiye'nin 25 ilinden 579 kurum ve okuldan 5.250 çocuk ve gencin çalışmalarına, projelerine ve sahne performanslarına ev sahipliği yapıyoruz. Bu sene, önceki bienallerde alışık olduğumuz resim, heykel, enstalasyon projelerinin yanı sıra dijital işler, videolar ve yapay zekâ kullanılarak üretilen işleri de göreceksiniz. Deprem bölgesinde de Murat Germen’in “Fotoğrafı Boyutlandırmak” atölyesiyle çocuklar, duygularını ve hayallerini ifade etmenin yollarını keşfederken, sanatın iyileştirici gücünü deneyimlediler. Selçuk Artut’un “Akıllı Resimler” atölyesi ise çocukları teknoloji ile tanıştırır interaktif deniz fenerleri tasarımları yaptılar. Leyla Emadi ile ben ise “En Mutlu Ben” atölyesinde, mutluluğun çeşitli yönlerini keşfedecekleri bir baskı atölyesi düzenledik. Buradan çıkan umut ve sevgi dolu çalışmaları da bienalde izleyicilerle buluşturuyoruz.

Bienalin ana mekânı MKM Beşiktaş Çağdaş Akatlar. Burada sergi bölümünün yanı sıra üst katında Attila İlhan Sahnesinde açılış ve gösteriler yapacağız. Bienal mekânında açık alan söyleşi ve sözlü etkinlikler alanı yaratıldı. Bienal mekanının içinde yaklaşık 130 etkinliğin olacağı atölye mekanını da üretiyoruz.

Bir diğer mekân İstiklal Sanat Galeri Beyoğlu. İstiklal Caddesi İstanbul’un nüfus yoğunluğun ve hareketliliğini olduğu keyifli bir mekân burada lise öğrencilerinin ağırlıklı projeleri izleyici ile buluşacak.

Kadıköy İskele Meydanı, Beşiktaş Barbaros Meydanı, sahne sanatları için kuracağımız sahneler de İstanbullarla buluşacağımız mekânlarımız. Son olarak akustik gösterilerimizi için iki kıta arasında konser gösteri yapacağımız Şehir Hatları Vapurları da bienal mekânı olacak.

İstanbul’un çeşitli mekanlarında devam eden Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’ni görmek için son 3 gün