19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.02.2024 20:14 | Son Güncelleme: 29.02.2024 01:21

RTÜK üyeleri Taşçı ve Keser'den kurula TRT şikayeti: Hukuki işlem başlatılması istendi

RTÜK üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser, kamu yayıncısı TRT'nin haber kanalı TRT Haber'in seçim sürecinde taraflı yayın yaptığı gerekçesiyle kurula şikayette bulundu. Şikayet dilekçesinde söz konusu yayınlarla ilgili hukuki işlem başlatılması istendi
RTÜK üyeleri Taşçı ve Keser'den kurula TRT şikayeti: Hukuki işlem başlatılması istendi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser, kamu yayıncısı TRT'nin seçim sürecindeki yayınlarına ilişkin kurula şikayet dilekçesi sundu. TRT'nin yayınlarında iktidar ile muhalefetin belediye başkan adaylarına eşit oranda yer vermediği belirtilen dilekçede, RTÜK'ün ‘6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’ hükümlerini uygulamakla yükümlü olduğu vurgulanarak, söz konusu kanunun, “Üst Kurul, medya hizmet sağlayıcılarının seçim dönemlerindeki yayınlarını Yüksek Seçim Kurulu'nun kararları doğrultusunda izler, denetler ve değerlendirir” ve "Kanunun yayın hizmetlerinde ticarî iletişimi düzenleyen hükümleri, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu yayınları hakkında da uygulanır" fıkraları hatırlatıldı. 

YSK'nin 2023/1565 sayılı "Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu (TRT) ile özel radyo ve televizyon kuruluşları yayınlarında; Tek yönlü ve taraf tutan yayınlar yapamazlar. Bu kuruluşlar yayınlarında demokratik kurallar çerçevesinde siyasi partiler ve bağımsız adaylar arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorundadırlar" kararına da yer verilen dilekçede, "Ancak 1 Ocak 2024 tarihinde başlayan seçim döneminde, bugüne kadar Üst Kurul tarafından gerek TRT Kurumu gerekse özel radyo ve televizyon yayınlarının, YSK kararlarına uygunluğu açısından denetimine ilişkin hiçbir rapor Üst Kurul gündeminde yer almamış, ilgili Kanun'da geçen ‘denetim’ ve ‘değerlendirme’ye ilişkin bir adım atılmamıştır" denildi.  

Taşçı ve Keser'in dilekçesinde, TRT Haber'in 1 Ocak-10 Şubat tarihleri arasında Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AK Partili yöneticilerin konuşmalarını 1945 dakika canlı olarak yayınlandığı, aynı dönemde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarının ise 25 dakikalık bölümünün canlı olarak verdiği belirtildi. 

6 Şubat depremlerinin yıldönümünde ise Erdoğan ve AK Partili yöneticilere ayrılan süre 1 saat 46 dakikası canlı olmak üzere toplam 6 saat 42 dakikayı bulurken, buna karşın aynı gün deprem bölgesinde birçok programı olan Özel'in hiçbir konuşmasının canlı yayınlanmadığı, açıklamaları ve katıldığı programların haber bültenlerinde de yer bulamadığı tespiti paylaşıldı. 

"Hem YSK kararı hem TRT Kanunu ihlal edildi"

Dilekçede, "TRT Haber’in yayınlarına ilişkin bu veriler, hem Yüksek Seçim Kurulu kararı hem de TRT Kanunu’nun da ihlal edildiğini göstermektedir. Ayrıca, 6112 sayılı kanunun Yayın Hizmeti İlkeleri başlıklı 8’inci maddesinin birinci fıkrasında yayıncıların uyması gereken yayın ilkeleri açıkça belirtilmiştir. TRT Haber’in, seçim dönemi yayınları ile ilgili veriler; bahsi geçen maddenin birinci fıkrasının (k) bendinde düzenlenen ‘Siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz’ hükmünün de çiğnendiğini ortaya koymaktadır" denildi. 

"Halkın özgür iradesine müdahale"

Vergilerle kamu yayıncılığını üstlenen bir kurumun,  farklı siyasi tercihlere ve ideolojik yönelimlere karşı adil ve tarafsız bir yayın politikası yürütmesinin beklendiği belirtilen dilekçede şu ifadeler yer aldı: "İktidar partisinin politikalarını bu denli ön plana çıkararak adeta iktidar partisinin seçim propagandasını yapması ve iktidar partisinin bakış açısı ile politikalarını bu denli meşrulaştırarak halkın özgür iradesine müdahale etmesi, kamuoyunun özgürce oluşmasının engellenmesi yukarıda bahsi geçen kanun hükümlerine açıkça aykırıdır. Yayınlarını tarafsızlık ilkesine bağlı ve dengeli bir biçimde yürüttüğü söylenen hiçbir yayıncı kuruluş, yukarıda sayısal olarak ifade edilen yayın süreleri ile bu iddiasını gerçekleştiremez. Bu çerçevede; 6112 Sayılı Kanun ve Yüksek Seçim Kurulu'nun 20.12.2023 tarih ve 2023/1565 No.lu kararı doğrultusunda, TRT Kurumu'nun, en yalın haliyle taraf tuttuğu açıkça belirlenen yayın süreleri için gerekli hukuki işlemlerin başlatılmasını arz ederiz.”