23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2024 15:31 | Son Güncelleme: 22.07.2024 15:53

İnsanlardan stres kokusu alan köpekler daha karamsar

İngiltere'de yapılan bir çalışma insanlardaki stresin kokusunu alan köpeklerin daha karamsar davrandığını ortaya çıkardı. Çalışma, insanlardan evcil dostlarına geçen 'duygusal bulaşının' köpekleri bir şeyleri keşfetmeye daha az istekli hale getirdiğini öne sürüyor
İnsanlardan stres kokusu alan köpekler daha karamsar

Scientific Reports dergisinde yayınlanan İngiltere merkezli yeni bir araştırmaya göre köpekler insanlardaki duyguların kokusunu alabiliyor ve stresin kokusu onları karamsarlığa itiyor. Bulgular, çevrelerindeki insanlar tarafından yayılan kokuların bir köpeğin ruh halini ve seçimlerini etkileyebileceğini ve onları sahiplerinin duygusal durumuna daha uyumlu hale getirebileceğini gösteriyor.

Daha önceki çalışmalar, stresli bir insanın kokusunun yakındaki insanların ruh halini ve kararlarını etkileyebileceğini göstermişti. Bristol Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ndeki araştırmacılar, benzer bir koku kaynaklı 'duygusal bulaşının' köpeklerde de görülüp görülemeyeceğini araştırmak üzere yola çıktılar. Araştırmacılar 18 köpek ve sahiplerini inceledi. Köpekler, bir mama kabı bir yere konulduğunda içinde ödül maması olacağı, başka bir yere konulduğunda ise boş olacağı konusunda eğitildi. Köpekler aradaki farkı öğrendikten sonra, ödül maması olan yere boş olan kaba oranla daha hızlı yaklaştı.

Mama ve duygusal durum 

Araştırmacılar daha sonra köpeğin orijinal iki kase arasına yerleştirilen yeni “belirsiz” kaseye ne kadar hızlı yaklaşacağına baktı. Araştırmacılar, hızlı yaklaşmanın hayvanın yiyeceğin mevcut olduğu konusunda “iyimser” olduğunu yansıtacağı, yavaş yaklaşmanın ise “kötümserlik” ve daha karamsar bir duygusal durumu göstereceği teorisini ortaya attılar.

Deneyler her köpek ya hiçbir kokuya ya da stresli durumdaki insanlardan alınan ter ve nefes örneklerinin kokularına maruz bırakılırken tekrarlandı. Deneydeki insanlar bir matematik testi ile strese sokuldu ya da sakinleştirici müzik ile sakinleştirildi.

Stres kokusu, köpeklerin belirsiz kaseye yavaş yönelmelerini sağladı. Bu etki sakin bir insan kokusunda gözlenmedi. Araştırmacılar, bu kötümser tepkinin köpeklerin sonuçsuz yiyecek aramaktan kaçınarak enerjilerini korumalarına yardımcı olmak için uzun zaman önce gelişmiş olabileceğini öne sürdü. Araştırma ekibi ayrıca, stres kokusu mevcut olduğunda köpeklerin ilk iki orijinal kase pozisyonundan hangisinin yiyecek içerdiğini daha hızlı öğrendiklerini tespit etti.