04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.12.2023 14:03 | Son Güncelleme: 17.12.2023 14:44

Kediler de köpekler gibi tut getir oynuyor

Yeni yayınlanan bir çalışma, kedilerle ilgili bir efsaneyi ortadan kaldırdı: Onlar da köpekler gibi sahipleriyle tut getir oynuyor
Kediler de köpekler gibi tut getir oynuyor

Her ne kadar şahsına münhasır, gösterişli ve havalı olsalar da kediler de köpek dostları gibi insanların ilgisine muhtaç. Washington Post'ta yer alan araştırmada kedilerin de köpekler gibi tut getir oyunu oynadığını ortaya çıkardı. Scientific Reports dergisinde yer alan araştırmaAntarktika dışındaki her kıtadan 1154 kedi sahibi üzerinde yapılan anketlere dayandırıldı. Kedilerin tut getir oynamasının bireysel özelliklerine ve sahibiyle paylaştığı bağa bağlı olduğunu keşfedildi.

Eğitilmeden oynuyorlar

Araştırmacılar ankete kadılan kedilerin yüzde 94’ünün tut getir için hiç eğitilmemiş olmalarına rağmen oyunu oynadıklarını buldu. Çoğu kedi sahibi, kedilerinin tut getir oynadığını yaşamlarının ilk yıllarında, en sık 7 aylıkken fark ettiklerini dile getirdi. Araştırma, tut getir oyununun kedi popülasyonunda ne kadar yaygın olduğunu değerlendirmedi. Birçok kedi tut getir oyunu oynasa da genel olarak daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada kedilerinin cinsinin tut getir oyununundaki kabiliyetine engel olmadığını ancak Siyam kedilerinin oyunda daha iyi olduğu ortaya çıktı. Ancak kedilerin köpekler gibi sahiplerine bağlanma nedeninden ötürü mü tut getir oynadığı kesin değil. Bunun nedeni, kedilerin nesneye hayran kalması, belki de nesnenin onlara avını hatırlatması olabilir. Sussex Üniversitesi'nde hayvan psikoloğu olan araştırmanın yazarı Jemma Forman, "Bunun sosyal bir amaç mı yoksa kedilerdeki oyun ihtiyacı mı olduğundan tam olarak emin değiliz” dedi. 

Northumbria Üniversitesi'nden psikolog Elizabeth Renner, “Bazı insanlar futbol oynamayı tercih eder, bazıları ise golf” dedi ve kedilerdeki bir şeyleri getirme duygusunun insanlardaki kişilik özelliklerine benzediğini söyledi. Forman, en önemlisinin kedilerin doğru kişiliğe veya mizaca sahip olması ve onların ihtiyaçlarını karşılayan bir sahibe bağlı olması gerektiğini öne sürerek “Bir şans verin. Ancak kediniz tut getir oynamazsa cesaretiniz kırılmasın. Bu çok spontane, hatta fırsatçı bir davranış” dedi. 

Araştırmada kedilerin çeşitli nesneleri getirdiği görüldü. En çok getirdikleri nesnelerse kendi oyuncakları, küreler ve kozmetik ürünlerdi. Diğer kedi sahipleri yiyecek artıkları, halka şeklindeki nesneler ve giyeceklerle tut getir oynadıklarının bildirdi. 

Sahipleri yerine onlar başlatıyor

Araştırmacılar ayrıca kedilerin tut getir oyununu sahiplerinden daha sık başlattığını, bu da kendi eylemlerini ve bağımsız bir oyun eğilimi sergilediklerini buldu. Çalışmadaki kedilerin yaklaşık yüzde 48'i, tut getir oyununu başlatma eğilimindeyken, sadece yüzde 22’si sahiplerinin başlattığı oyunu oynuyordu. Araştırmaya katılan diğer kedi ve sahipler ise oyunu eşit oranda başlattıklarını bildirdi.