24 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.09.2024 12:44 | Son Güncelleme: 02.09.2024 14:21

İspanya protesto ve önlemlere rağmen turist sayısında ve turizm gelirinde rekor kırdı

Başta Barcelona ve Sevilla olmak üzere kitle turizmine karşı eylemlerin yapıldığı ve önlemlerin alındığı İspanya'ya ocak-temmuz döneminde gelen turist sayısı 53 milyon 370 bin oldu. Turizm gelirinin de 71 milyar euro'u aştığı ülkede rekor üzerine rekor kırıldı
İspanya protesto ve önlemlere rağmen turist sayısında ve turizm gelirinde rekor kırdı

İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) ybir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 12'lik artışla 2024'ün ocak-temmuz döneminde ülkeye 53 milyon 370 bin turistin geldiğini duyurdu. Verilere göre sadece temmuz ayında İspanya'ya gelen turist sayısı 10 milyon 900 bin oldu.

Turizm gelirlerinde yüzde 18,6 artış

Turizm gelirinin de 7 ayda 71 milyar euro'nun üzerine çıktığı aktarılan açıklamada, 2023'ün aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 18,6'lık bir artış olduğu vurgulandı. Söz konusu verilerle geçmiş yıllara göre kıyaslama yapıldığında rekor kırıldığına dikkat çekildi. 

Tüm zamanların rekoru bekleniyor

Sanayi ve Turizm Bakanı Jordi Hereu de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, özellikle turizm gelirlerindeki artışa dikkati çekerek "INE'nin verileri, turizmin İspanya ekonomisini yönlendirmeye devam ettiğini, sektörde zenginlik ve istihdam yarattığını doğrulamıştır" dedi. İspanya'ya gelen turist sayısı ilk kez 2023'te 85 milyonun üzerine çıkarken, bu sayının yıl sonunda aşılması bekleniyor.

İspanyollar isyanda

Ülkede rekor kıran rakamlar bir yana bu yıl içinde İspanya adaları Mallorca ve İbiza'da binlerce kişi kitle turizmini protesto etmek için sokağa döküldü. Göstericiler, uygun fiyatlı konutların azlığı, sıkışık yollar ve düşük yaşam kalitesine sebep oldukları gerekçesiyle turistleri protesto etti. 

Ülkenin önde gelen turizm merkezlerinden Barcelona'da yaşanan konut krizi önlemek radikal bir karar alındı. Kira fiyatlarını düşürmek için şehirdeki 10 bin'e yakın konutun kısa dönemli kiralama ruhsatlarının 2028'e kadar kademeli olarak iptal edilmesine karar verildi.

Turistlerin kentte hayatı çekilmez hale getirdiği savunan binlerce Katalan temmuz ayında turist karşıtı eylem düzenledi. 140’tan fazla STK destek verdiği protestolarda "Benim sefaletim senin cennetin" sloganlarıyla şehrin yabancı misafirleri su tabancalarının hedefi oldu.

Son olarak Sevilla'da bölge mahkemesi kitle turizmini önlemek için yasa dışı kiralama yapan yerlerin (5 bin daire olduğu tahmin ediliyor) suyunun kesilmesine karar verdi.