24 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.05.2024 10:53 | Son Güncelleme: 27.05.2024 16:14

Kitlesel turizmden bıkan İspanyollar sokağa döküldü: Kiralar arttı, yaşam kalitesi düştü

İspanya adaları Mallorca ve İbiza'da binlerce kişi kitle turizmini protesto etmek için sokağa döküldü. Göstericiler, uygun fiyatlı konutların azlığı, sıkışık yollar ve düşük yaşam kalitesine sebep oldukları gerekçesiyle turistleri protesto etti
Haziran 2022'de Palma de Mallorca sahili
Haziran 2022'de Palma de Mallorca sahili

İspanya'nın tatil adaları Mayorka ve İbiza'da kitle turizmine karşı sokak protestoları patlak verirken, binlerce gösterici yerel halka yüklenen sosyal ve çevresel maliyetlerden şikayet etti. Göstericiler, uygun fiyatlı konut hakkının AirBnb tarzı kiralamalarla baltalandığından, kısıtlı su kaynaklarının yüzme havuzlarını doldurmak için kullanıldığından ve yolların tatilcilerin arabalarıyla tıkandığından şikayet etti. Bazı İngiliz tatilcilerin davranışlarından duyulan hayal kırıklığı Kuzey Avrupalı turistleri tanımlamak için kullanılan "guiri" teriminin pankartlarda yer almasına neden oldu.

Binlerce kişi katıldı

Sertlik yanlısı göstericiler Palma havaalanını araçlarla abluka altına almayı ve otellerin dışında ve tatil plajlarında kitlesel protestolar düzenlemeyi öneriyor. Turizm karşıtı hareket geçen ay Kanarya Adaları'nda Lanzarote ve Tenerife'de başladı ancak şimdi İspanya anakarasına doğru yayılıyor. Mallorca'da düzenlenen "tarihi" olarak nitelendirilen gösteriye hükümet yetkililerine göre 10.000, organizatörlere göre ise 25.000 kişi katıldı.

"Yabancılar dışarı"

Mallorcan'ın iç kesimlerindeki Sencelles kasabasında bulunan Banc del Temps adlı öncü örgütün Balear Adaları bölgesel hükümetinin başkanı Marga Prohens ile acil bir toplantı talep etmesi bekleniyor. Cumartesi günü Palma'daki merkezi bir parkta başlayan ve ikonik cadde Paseo del Borne'de bir manifestonun okunmasıyla sona eren etkinlikte bazı protestocular doğrudan yabancı turistleri hedef aldı. Bazıları "Turistler Evinize Gidin" sloganları attı ve taşıdıkları pankartlar arasında Katalanca'da "Mallorca'yı kurtaralım, yabancılar dışarı" anlamına gelen slogan da vardı. Bir başka pankartta ise Katalanca olarak "Nereye bakarsanız bakın hepsi guiri" yazıyordu.

 Pazar günkü protesto "Mayorka satılık değildir" sloganı altında gerçekleştirildi. Protestoya katılan kampanya gruplarından biri daha sonra organizatörleri "kahramanlar" olarak tanımladı. Banc del Temps tarafından kamuoyuna açıklanan manifesto, tatil amaçlı kiralamalara moratoryum getirilmesini de içeriyordu. Bir temsilci, "Bu ada, çocuklarımızın güven ve onur içinde büyüyebileceği, kontrollü turizmin yaşamlarımızı koşullandırmadığı bir yer olmalıdır" dedi.

İbiza'da da protestolar vardı

İspanya'nın bir diğer adası olan İbiza'da belediye binasının önünde toplanan eylemciler "Çimento adası istemiyoruz" ve "Turizme evet ama böyle değil" yazılı pankartlar taşıdı. İbiza'daki gösterinin organizatörleri olan Prou Eivissa adlı grup sokağa çıkmadan önce İbiza Belediye Başkanı Vicent Mari ile bir araya geldi. Protestocuların talepleri arasında yaz aylarında adaya girebilecek araç sayısına bir sınırlama getirilmesi ve vergi mükelleflerinin parasının İbiza'yı bir turizm merkezi olarak tanıtmak için kullanılmasının yasaklanması yer alıyordu.