"Delilik hali toplumsal açıdan uyumsuz olmakla tanımlanır. Ancak bir açıdan yaşamak için yeterli paraya sahip olmamak da toplumsal uyumsuzluktur." Bu sözler bir profesör ya da psikiyatriste değil, Stranger Things ile dünya çapında üne kavuşan David Harbour'a ait.
"Zihinsel zorluklarım yoksulluktandı"
Big Issue magazine konuşan Harbour, gençliğinde kendisine konan bipolar bozukluk teşhisi ve bunun nedenleri anlattı. Dünyanın Jim Hopper olarak tanıdığı 47 yaşındaki oyuncu, yaşadığı zihinsel zorlukların yoksulluktan kaynaklandığını söyledi.
26 yaşındayken akıl hastanesine kaldırıldığı ve bir ataktan sonra kendisine bipolar bozukluk teşhisi konduğunu belirten David Harbour, akıl hastalıklarının yoksulluğun doğurduğu doğal bir durum olduğunu savundu.
Harbour "Dışarı çıkıp öğle yemeği alarak, mağazalara veya başka yerlere giderek topluma katılamadığınızda bu sizi delirtir. Tavuk ve yumurta problemi. İkisi el ele gider" dedi.
Hollywood yıldızı en etkili terapi yöntemininse konuşmak olduğunu söyledi. Harbour, zor dönemler geçirdiğini ve kolaylıkla sokaklara düşebileceği anlarda ailesinin kendisine destek olduğunu belirtti.
"Kirayı ödediğim için başarılıydım"
Harbour, 35 yaşına geldiğinde sadece kirasını ödeyebildiği ve yemek alabildiği için kendisini başarılı saydığını söyledi. 40 yaşına bastıktan bir hafta sonraysa hayli zor zamanlar yaşayan Harbour çok üzüldüğünü ve kirasını nasıl ödeyeceğine dair endişelendiğini belirtti.
Daha önce de alkol bağımlılığını anlattı
David Harbour, daha önce The Guardian'a verdiği röportajda alkol bağımlılığını yaşadığını ve kendi sorununun bir noktada kendini öldürmeyi düşünmesine yol açacak kadar ciddi olduğunu itiraf etti.
Şu anda 47 yaşında olan Amerikalı oyuncu, o süreçte yavru kedi sahibi olmasa muhtemelen intihar edeceğini söyledi. David Harbour "Bana mani olan şey 'Bu kediyi çok seviyorum! Ona kim bakacak?' sorusuydu. Dairemde ölüp bir hafta fark edilmeme ve kedinin beni yemesi fikri de beni dehşete düşürdü" dedi.
Bipolar bozukluk nedir?
Bipolar bozukluk (eski ismiyle manik depresif hastalık), taşkınlık (mani) ya da çökkünlük (depresyon) dönemlerinin olduğu, duygusal iniş çıkışlarla giden, ara dönemlerde hastaların olağan ruh hallerine döndükleri fakat dalgalanmaların yaşam boyu görülebildiği bir ruhsal bozukluk. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yeti yitimine neden olan altıncı hastalık olarak sıralanıyor.
(Kaynaklar: Big Issue, Independent, The Guardian)