22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.09.2024 15:01 | Son Güncelleme: 04.09.2024 16:27

The Times yazdı: Yeni James Bond filmi neden hâlâ gelmedi?

Filmlere verilen ara bu ay üç yıla ulaşırken, Daniel Craig'in yerini alacak ne bir senaryo, ne bir yönetmen ne de bir oyuncu olduğu söyleniyor. The Times James Bond serisinin sekteye uğramasının ardındaki nedenleri yazdı
The Times yazdı: Yeni James Bond filmi neden hâlâ gelmedi?

No Time to Die'ın jeneriği akarken, filmin yapımcıları o bildik sözü verdiler: James Bond geri dönecek. Filmler arasındaki ara bu ay üçüncü yılına ulaşmışken Bond hayranları 1960'lardan beri jenerik geleneği olan bu sözün neden gerçekleşme belirtisi göstermediğini merak ediyor. Üvey kardeşi Michael G. Wilson ile birlikte serinin yaratıcı kontrolünü elinde bulunduran Barbara Broccoli, Daniel Craig'in yerine geçecek ne bir senaryo, ne bir yönetmen ne de bir oyuncu olduğunu açıkladı. Öyle ki bugün yeni bir yaratıcı ekip açıklansa bile filmin gösterime girmesi iki yıldan daha uzun sürecek. Bu da serinin başladığı 1962'den bu yana en uzun üçüncü boşluk olacak.

Gecikmenin nedeni Amazon

Bazıları gecikmenin yaratıcı bir nedene dayandığını düşünse de (ana karakterinin ölmesine izin verdikten sonra bir seriyi yeniden başlatma sorunu) sektörün içinden kişiler The Times'a nedenin finansal olduğunu söyledi. James Bond Uluslararası Fan Kulübü'nün eski başkanı avukat Ajay Chowdhury, gecikmenin eylemsizliğin değil, Amazon'un Bond'un haklarının yarısını 8,5 milyar dolara satın almasının ardından iş modelindeki bir değişikliğin kanıtı olduğunu söyledi.

Amazon, Mayıs 2021'de MGM'yi satın alarak 100 yıllık stüdyonun on yıllardır süren mali çalkantılarına son verdi. Filmleri Eon Productions aracılığıyla çeken Broccoli ve Wilson, artık sadece bir filmden diğerine koşturmayı göze alabilen hasta bir stüdyoya kelepçeli değiller. Bunun yerine üç ya da dört filmi aynı anda planlayabiliyorlar. Amazon daha karmaşık bir haklar sistemini devralmış olsa da, her iki yılda bir yayınlanacak bir dizi uzun metrajlı filmin yanı sıra 007: Road to a Million adlı reality TV şovu ve Ian Fleming'in romanlarının spin-off'ları finanse ederek bunlardan yararlanmayı umacak. Chowdhury, "Bond serisi bir arsa gibi ve Amazon da kamu hizmetlerini inşa ediyor. Oyuncu seçimi ise odaya perdeleri asmak gibi" dedi. Chowdhury, Broccoli ve Wilson'ın kasım ayında, Oscar ödüllerini düzenleyen kurum tarafından uzun hizmetlerinden dolayı verilen Irving G Thalberg ödülünü alacakları zaman bir açıklama yapacaklarını tahmin ediyor. Chowdhury, "Barbara Broccoli ellerinde senaryo olmadığını söylediğinde, bunun teknik olarak doğru olduğunu düşünüyorum. Seriyi yeniden keşfetmek için bir konseptleri ve planları var. Geçmişte yaptıkları gibi tek seferlik bir film çekip sinemada nasıl iş yapacağına bakmayacaklar" dedi.

Doğru oyuncuyu arıyorlar

Çok sayıda Bond oyuncusunun menajeri olan Anders Frejdh, Amazon'un satın almasının Bond'un köşeyi dönmesini sağlayacağı konusunda hemfikir. Frejdh, gecikmenin bir nedeninin de doğru oyuncuyu bulma ihtiyacı olduğunu söyleyerek "Daha önce hiç olmadıkları bir yerdeler çünkü o filmde öldü ve tüm seriyi yeniden başlatmaları gerekiyor. Uzun vadeli bir plana ihtiyacınız var. Ben olsam onu öldürmezdim. Bunun akıllıca olmayan bir karar olduğunu düşünüyorum" dedi. Eon'un bu yılın sonuna doğru ya da 2025'in başında bir duyuru yapacağını tahmin ediyor.

Rol için 34 yaşındaki Aaron Taylor-Johnson'la görüşüldüğü söylentilerine rağmen henüz bir aktör seçilmedi. Uygun yaş ve şöhret seviyesindeki diğer aktörler arasında casus draması Slow Horses ile tanınan 34 yaşındaki Jack Lowden, The Favourite filminde rol alan 33 yaşındaki Joe Alwyn ve ABD casus dizisi Condor'da rol alan 38 yaşındaki Max Irons yer alıyor. Wilson daha önce Bond için dürüst ve erkek olmak dışında neredeyse hiçbir kriter olmadığını söylemişti.

Yönetmen sorunu

Broccoli, tanınmış yönetmenlerin son kurgu üzerinde söz sahibi olmak ve kardan pay almak da dahil olmak üzere çok fazla güç talep edeceklerini söyledi. Broccoli daha esnek olan yönetmenleri tercih ediyordu. Martin Campbell, GoldenEye'da Pierce Brosnan'ı oynattıktan sonra Craig'in Casino Royale'deki ilk filmi için görevlendirildiğinde, Henry Cavill'in Bond'u oynamasını istemiş ancak Craig'i tercih eden Broccoli tarafından reddedilmişti.