22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.08.2024 09:14 | Son Güncelleme: 31.08.2024 09:23

Aysu Türkoğlu, Catalina'da Triple Crown unvanı için yüzecek: Heyecanlı, hazır ve hırslı

Manş Denizi, Kuzey Kanalı ve Cook Boğazı derken Ocean's 7 parkurlarının üçünü geride bırakan 23 yaşındaki yüzücü Aysu Türkoğlu, Catalina Kanalı için gün sayıyor. Kanalı geçtiği takdirde Triple Crown unvanı alacak olan Türkoğlu, etap öncesinde 'heyecanlı, hırslı ve hazır' hissediyor
Aysu Türkoğlu, Catalina'da Triple Crown unvanı için yüzecek: Heyecanlı, hazır ve hırslı
Ayşe Mine Bozkurt Ayşe Mine Bozkurt

Yedi açık deniz parkurundan oluşan Ocean's 7'ı tamamlamak ve adını Guinness Rekorlar Kitabı’na yazdırmak isteyen 23 yaşındaki Aysu Türkoğlu, yüzme maratonuna devam ediyor. Türkoğlu ilk olarak Temmuz 2022'de Manş Denizi'ni 16 saat 28 dakikada geçerek en genç Türk sporcu unvanını aldı. Ardından Ağustos 2023'te 11 saat 48 dakika 19 saniyede Kuzey Kanalı'nı geçerek ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu oldu. Mart 2024’te ise 13 derecelik soğuk suda köpek balıklarına meydan okuyarak Cook Boğazı'nı 7 saat 21 dakika 40 saniyede tamamladı. Haziran ayında Ocean's 7'dan ayrı olarak 22 Bridges Manhattan (48 km) parkurunu tamamlayan Aysu Türkoğlu 5 Eylül'de Ocean's 7'nin dördüncü parkuru olan Catalina Kanalı'nı geçmeye hazırlanıyor. Genç yüzücü Catalina'yı da geçtiği takdirde Triple Crown unvanının sahibi olacak.

Türkoğlu yeni etap öncesi duygularını şöyle ifade etti: Sadece Manş kanalını geçip bitirmeyi planlarken, şu an Ocean's 7'ın neredeyse yarısından fazlasını tamamlamaya gidiyorum. Hislerim ise çok karışık. Mutlu, heyecanlı, hırslı ve tabii ki hazır hissediyorum.

Triple Crown Manş Denizi Catalina Kanalı ve 20 Bridges parkurlarının tamamlanması sonucu alınan unvandır. 

'Daha hızlı yüzmeye başladım'

En son haziran ayında zorlu bir parkur olan 22 Bridges Manhattan'ı bitiren Türkoğlu, arada kısa bir süre olmasına rağmen Catalina Kanalı için ara vermeden çalıştığını söyledi. Türkoğlu "Neredeyse 11 aydır sürekli antrenman ve geçiş odaklı bir hayatın içindeydim. Aslında her geçişim bir sonraki için antrenman gibi olmuş oldu. Asıl antrenmanlara gelecek olursak, şu an antrenörlerim ve takım arkadaşlarımın desteğiyle çok güzel bir ivme yakaladım ve ilerlemeye devam ediyorum. Haftanın 6 günü yoğun bir antrenman programı ile birlikte önceki parkurlarıma göre daha hızlı yüzmeye başladım. Mental olarak ise düzenli olarak psikoloğumla zihin yönetimi üzerine çalışıyoruz. Özellikle bu tür uzun yüzüşlerin en zorlu tarafı mental yönünüzü kontrol edebilmek, ben de bunun için en az antrenmanlarım kadar üzerine çalışıyorum" dedi.

Genç yüzücü en önemli motivasyon kaynağının 'deniz tutkusu' olduğunu söyledi. Türkoğlu "Bu yaptığım şey o kadar insanın kafasını, bedenini, zihnini yoran bir şey ki sevmezseniz yapamazsınız. Beni de deniz tutkum, bedenimin sınırlarını aştığım anı görebilmem ve bırakmama isteğim böyle güzel bir yola götürdü" dedi.

Her Ocean's 7 parkurunda olduğu gibi Catalina Kanalı'nın da zorlukları var. Kuş uçuşu 32 km olan bu parkur medcezir ve dalgalar nedeniyle daha da uzuyor. Türkoğlu "En başta beni uzun bir okyanus parkuru bekliyor. Burası okyanus olduğu için köpekbalığı gibi canlı türlerinin bolca olduğu bir ortam. Bu uzun ve akıntılı okyanus için yapamam gereken tüm antrenmanları yaptım. Deniz canlıları orada hep var. Yanlarından yüzüp, selam verip geçeceğim" dedi.

'En prime dönemimdeyim'

Catalina Kanalı'nı 11 saatin altında geçmeyi hedeflediğini söyleyen Türkoğlu, "Her parkurum benim için çok özel, her parkura için çok çalışıyorum ama Catalina özelinde antrenörlerimle birlikte çok çalıştık. Şu an hayatımın en 'prime' dönemimdeyim diyebiliriz" dedi.

Aysu Türkoğlu'nun Ocean's 7'ı tamamlaması için Catalina Kanalı'nın ardından İspanya ile Fas arasındaki Cebelitarık Boğazı’nı, Hawaii’deki Moloka’i-O’ahu arasındaki Kaiwi Kanalı’nı ve Japonya’daki Tsugaru Boğazı’nı geçmesi gerekiyor.

İklim değişimi sporu da etkiledi

Son yıllarda kirlenen okyanuslar ve iklim değişimi yüzme sporunda da etkisini gösterdiğine dikkat çeken Türkoğlu "Okyanuslar benim için sadece bir spor alanı değil, aynı zamanda huzur bulduğum ve kendimi evimde hissettiğim yer. Denizlerdeki kirlilik ve iklim değişiminin etkilerini hem bir genç hem bir açık su yüzücüsü olarak farklı şekillerde deneyimliyorum. Yüzerken suyun kalitesindeki bozulmaları, atıkları ve su sıcaklıklarındaki artışı fark etmek, doğanın ne kadar zorlandığını gösteriyor. Bu durum sadece deniz yaşamını değil, tüm hayatı doğrudan etkiliyor. Bunu arka plana atmayıp hep beraber çözmemiz gerektiğini düşünüyorum. Her bireyin atabileceği en basit adımlar bile topluca büyük bir fark yaratabilir" dedi.