23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.02.2024 18:36 | Son Güncelleme: 02.02.2024 20:51

Barcelona Başkanı Laporta açıkladı: Avrupa Süper Ligi'ne katılmayı kabul eden kulüpler

Barcelona Başkanı Laporta, Inter, Milan, Napoli, Roma, Marsilya, Benfica, Porto, Sporting Lizbon, Ajax, Feyenoord, PSV, Anderlecht, Club Brugge ve İspanya’dan Atletico Madrid dışındaki tüm LaLiga ekiplerinin Avrupa Süper Ligi projesine katılmayı kabul ettiğini söyledi
Barcelona Başkanı Laporta açıkladı: Avrupa Süper Ligi'ne katılmayı kabul eden kulüpler

Barcelona Başkanı Joan Laporta, Avrupa Süper Ligi projesine katılmayı kabul eden kulüpleri açıkladı. Avrupa Adalet Divanı'nın Avrupa Süper Ligi'nin kurulması sürecinde UEFA ile FIFA'nın, karşı rekabet yasası ve hizmet sunma özgürlüğüne aykırı hareket ettiği yönündeki kararı, rafa kaldırılan projeyi yeniden gündeme getirmişti. 

Real Madrid ile birlikte projenin arkasında duran sayılı kulüplerden Barcelona'nın başkanı Laporta, İtalya'dan Inter, Milan, Napoli ve Roma, Portekiz'den Benfica, Porto ve Sporting Lizbon, Hollanda'dan Ajax, Feyenoord ve PSV, Belçika'dan Anderlecht ve Club Brugge ile Atletico Madrid dışında LaLiga'da mücadele eden tüm İspanyol kulüplerin Avrupa Süper Ligi'ne katılmayı kabul ettiğini söyledi. Laporta, "Paris Saint-Germain, şu an UEFA'yı yönettiği için Avrupa Süper Ligi'ni istemiyor. İngilizlerin de zaten İngiltere'de süper ligi var" dedi.

Avrupa Süper Ligi projesi nedir?

A22 Sporlar Yönetimi adlı şirketin desteklediği Avrupa Süper Ligi projesinde, erkeklerde 64, kadınlarda 32 futbol kulübünün yer aldığı yeni bir lig kurulması planlanıyor. İngiltere'den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, İtalya'dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüpleri 19 Nisan 2021'de Avrupa Süper Ligi girişimini başlattıklarını açıklamıştı. FIFA, UEFA ve spor kamuoyundan gelen sert tepkilerin ardından Real Madrid, Barcelona ve Juventus haricindeki 9 kulüp, bu organizasyondan çekildiklerini duyurmuştu. UEFA ve FIFA, oluşumdan çıkmayan 3 takımı, kendilerine bağlı organizasyonlardan ve ulusal liglerden çıkarma, uluslararası maçlara oyuncu göndermesine izin vermeme gibi yaptırımlarla karşılaşabileceği konusunda uyarmıştı. Yaşananların ardından konu, Avrupa Adalet Divanı'na taşınmıştı.

Avrupa Süper Ligi'nin formatı nasıl olacak?

İlk formata göre, 20 takımın yer alacağı ligin kurucusu 15 kulüp, organizasyonda kalıcı olarak kalacak, diğerleri ise liglerindeki başarı kriterlerine göre belirlenecekti. Ancak Süper Lig'in yeni formatında terfi, küme düşme ve turnuvadan çıkma gibi uygulamaların olacağı teyit edildi. A22 CEO'su Bernd Reichart ilk formatı değiştirdiklerini ve yeni formata göre turnuvalarda 'kalıcı takımların' olmayacağını söyledi.

Taraftarların büyük çoğunluğu ilk formatta "daimi üyelerin" yer almasına itiraz ediyordu. Yeni format üç lige bölünecek: Yıldız, Altın ve Mavi. Yıldız en üst lig, Mavi ise en alt lig olacak. Yıldız ve Altın ligleri sekizer takımlı iki gruptan oluşacak ve her grubun ilk dördü çeyrek finalden finale kadar eleme aşamasına yükselecek. Mavi Lig sekizer kişilik dört grupta 32 takımdan oluşacak. Her gruptan ilk ikiye giren takımlar çeyrek finale yükseliyor. Takımlar gruplarda, çeyrek finallerde ve yarı finallerde birbirleriyle evlerinde ve deplasmanda karşı karşıya gelecek. Final, her ligin şampiyonunu belirlemek için tarafsız bir sahada tek seferlik bir maç olacak. Takımlara en az 14 maç garanti edilecek ve bu maçlar UEFA'nın kulüp müsabakalarında olduğu gibi hafta ortasında oynanacak. Yıldız ve Altın liglerinde son iki sırayı alan takımlar bir alt lige düşecek ve yerlerini bu liglerin finalistleri alacak. Mavi ligdeki 32 takımdan 20'si turnuvadan ayrılacak ve yerlerini yerel lig performanslarına göre takımlar alacak. Ayrıca her biri 16 kulüpten ve iki ligden oluşan kadın futbol turnuvası da yer alacak.