20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.06.2023 10:29 | Son Güncelleme: 29.06.2023 11:01

Bloomberg Manchester United tekliflerindeki son durumu yazdı: Katar grubu yarışı kazanacağına emin

Manchester United'ın satışına dair söylentiler devam ediyor. Son olarak azınlık hissedarlarının İngiliz milyarder Jim Ratcliffe'in teklifinden memnun olmadığı ve Katarlı grubun yarışı kazanacağından emin olduğu öne sürüldü
Bloomberg Manchester United tekliflerindeki son durumu yazdı: Katar grubu yarışı kazanacağına emin

Şeyh Jassim Bin Hamad J.J. Al Thani liderliğindeki Katarlı grup, futbol kulübünün satışı kritik yaz aylarına uzanırken İngiliz milyarder Jim Ratcliffe'in rakip teklifini engelleyerek Manchester United için yapılan ihale savaşını kazandığına dair emin olmaya başladı. 

Resmi açıklama yapılması an meselesi

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, tekliflerin satış yapan Glazer ailesinin beklentilerini karşılayamaması, mal sahipleri arasında satışa dair yaşanan bölünmeler ve azınlık hissedarların dava açma korkuları nedeniyle işlemin gecikmelerle engellendiğini söyledi. Bu kişilere göre, Katarlı teklifin yakın çevresindekiler artık zaferden emin olduklarını ve resmi bir açıklamanın yapılmasının an meselesi olduğuna inandıklarını ifade etmeye başladılar. 

Ancak, resmi satış süreci sekizinci ayına girerken, Glazers'ın İngiltere Premier Ligi kulübünü elinde tutmak için son dakikada bir karar verebileceğini ve kulübün harap stadyumunu ve eğitim tesislerini yenilemek için dışarıdan bir yatırımcıdan fon kabul edebileceğini söyledi. Bloomberg'e konuşan söz konusu kişiler gizli bilgiler nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemediler.

Hisseleri yüzde 90 değer kazandı

Katarlı grubun ve Manchester United'ın sözcüleri yorum yapmayı reddetti. Manchester United hisseleri dün New York'ta yüzde 8,3'e kadar yükseldi ve Glazers'ın stratejik incelemeye başlamasından bu yana yaklaşık yüzde 90 değer kazandı.

Manchester United'ın satışı, dünyanın en tanınmış takımlarından birine sahip olma savaşında büyük servet ittifaklarını ve Wall Street'i karşı karşıya getirdi. Ratcliffe, aralarında Goldman Sachs'ın da bulunduğu bankalardan finansman sağlarken, JPMorgan, Rothschild & Co. ve Bank of America  anlaşma için danışmanlık yapan ya da sermaye öneren diğer bankalar arasında yer alıyor. 

Milyarder Paul Singer'ın Elliott Management'ı da kulüp için tekliflerin finansmanına yardımcı olmayı teklif etti ve Carlyle GroupSixth Street Partners ve Ares Management  gibi rakip yatırımcılarla rekabet etti. Neredeyse her teklif sahibi bir aşamada yarışın lideri olarak lanse edilirken, Ratcliffe çoğu zaman favori olarak görüldü. Planları arasında Joel ve Avram Glazer'ı azınlık hissedarları olarak tutmak da var.

Kulübü nadiren ziyaret eden Glazer'lara karşı tekrarlanan protestolara rağmen Joel ve Avram, babaları merhum Malcolm Glazer'ın 2005'te kaldıraçlı satın alma yoluyla aldığı ve daha sonra büyük borçlara girdiği takımın sıkı destekçileri olmaya devam ediyor. Joel'in bilet fiyatları ve ticari konularla ilgili son kararlara dahil olması, kardeşlerin Ratcliffe ya da başka bir azınlık yatırımcıyla anlaşma yapabileceği spekülasyonlarını artırdı.

Azınlık hissedarları tekliften hoşnut değil

Böyle bir anlaşma Joel ve Avram'ın takımın sahibi olarak kalmasını sağlarken, dört kardeşin de hisselerini satmasına olanak tanıyacak. Bu seçenek Glazers tarafından neredeyse 12 ay önce Bloomberg News'in ABD'li ailenin Premier Lig takımındaki azınlık hissesini satabileceğini bildirmesiyle değerlendirilmeye başlanmıştı.

Ancak Ratcliffe'in anlaşmasının yapısının, Manchester United'ın satın alınmak istenmeyen mevcut azınlık hissedarlarının muhalefetine yol açtığı belirtiliyor. Kulübün yaklaşık yüzde 69'u Glazers'a ait, geri kalanı ise New York'ta listelenen hisselere sahip olan çok sayıda paydaş arasında dağılmış durumda. Halka açık bu hisseler, Glazers'ın sahip olduğu oy haklarının çok küçük bir kısmına sahip.

6 milyar dolar üstünde bir teklif bekliyorlardı

En büyük üç hissedarın Manchester United yönetim kuruluna bir mektup göndererek, bağımsız yöneticilerin bir grup hissedarın lehine bir teklif önerdikleri için dava edilme riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulunduğu belirtildi. En büyük hissedarlar arasında Lindsell Train, Ariel Investments ve Eminence Capital yer alıyor. 

Ratcliffe şu anda anlaşmasının yapısını değiştirmeye yanaşmazken, Şeyh Jassim de kulübün piyasa değerini 5 milyar doların üzerine çıkardığı anlaşılan teklifini artırmayacak. Glazers, 6 milyar doların üzerinde bir değer biçmeyi umuyordu ki bu da kulübü NFL'in Washington Commanders'ıyla birlikte şimdiye kadar satılan en pahalı spor takımı yapacaktı. 

Kararın resmi olarak ne zaman açıklanacağı belli değil. Manchester United Temmuz ayında yüksek profilli bir ABD turuna hazırlanıyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişi, satışın gerçekleşmesi halinde Manchester United'ın transfer döneminde oyuncu satın almak için yaklaşık 329 milyon dolar ayırabileceğini söyledi. Ancak bu kişi, fair play kurallarının bu miktarın tamamının harcanamayacağı anlamına geldiğini söyledi.