27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2024 11:02 | Son Güncelleme: 20.03.2024 13:15

Cook Boğazı geçişi öne alındı: Aysu Türkoğlu rekor için kulaç atıyor

Manş Denizi ve Kuzey Kanalı’nı yüzerek geçen ve adını tarihe yazdıran Aysu Türkoğlu yeni bir rekora kulaç atıyor. 23 yaşındaki Milli yüzücü ‘7 Oceans’ın bir diğer parkuru olan Cook Boğazı geçişine beklenenden 3 gün önce başladı. İşte tarihi deneme öncesi yaşananlar
Cook Boğazı geçişi öne alındı: Aysu Türkoğlu rekor için kulaç atıyor

Türkiye, Aysu Türkoğlu'nu 30 Temmuz 2022'de İngiltere ve Fransa arasındaki Manş Denizi'ni 16 saat 28 dakikada yüzerek geçmesiyle tanıdı. Bodrumlu milli yüzücü o gün adını "Manş Denizi’ni yüzerek geçen en genç Türk" olarak tarihe yazdırdı. Gazete Oksijen okuyucuları tarihi günü Oksijen'in internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından canlı takip etti.

Azmi ve hayalleriyle adından söz ettiren Aysu, hedefinin 7 Okyanus’u geçmek (Oceans Seven) olduğunu ilan ettikten sonra ara vermeden çalışmalarına devam etti. Geçen yıl 9 Ağustos'ta yaklaşık 40 kilometrelik Kuzey Kanalı'nı 11 saat 48 dakika 19 saniyede yüzerek geçen Aysu bunu başaran "İlk Türk kadın ve en genç Türk sporcu" unvanını aldı. Oksijen okuyucularının an be an takip ettiği tarihi gün sonrası Türkoğlu bir sonraki adımının "Ben şu anda hem Manş’ı hem de Kuzey Kanalı’nı geçtim. 7 Okyanus dediğimiz 7 parkurun 2 tanesini bitirdim. 'Kaldı 5' diyorum” olacağını ilan etti.

Milli yüzücü 13 Mart Çarşamba günü Cook Boğazı geçişi için Yeni Zelanda'ya gitti. Yaklaşık 27 kilometrelik mesafeyi geçtiği taktirde bunu başaran en genç Türk sporcu unvanı alacak Aysu hazırlıklarına devam ederken beklenmedik bir gelişme yaşandı. 23-27 Mart'ta gerçekleşmesi beklenen geçiş öne alındı. Aysu tarihi deneme öncesi yaşananları şöyle anlattı:

Fırtınaya yakalanmamak için 3 gün öne çekildi

Aylardır akıl almaz bir çaba ve emekle hazırlandığım o gün geldi. Son dakika gelişmesiyle yaklaşan fırtınaya yakalanmamak için geçiş aralığımızdan 3 gün önce bugün 20 Mart çarşamba günü Yeni Zelanda saatiyle 19.00'da Türkiye saatiyle 09.00’ da suya giriyorum. Bu bir gece yüzüşü olacak ama ben hazırım. Kulaçlarımın arkasındaki güç ile bu geçişi başarıyla tamamlayacağıma eminim" dedi.

"Desteğiniz beni yalnız hissettirmeyecek"

23 yaşındaki yüzücü sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Sizlerin bireysel desteklerinin ve paylaşımlarının bende yarattığı güven duygusu o karanlıklar içinde beni asla yalnız hissettirmeyecek" dedi.

Aysu Türkoğlu'nun geçişini canlı takip etmek için tıklayın



Aysu Türkoğlu'nun geçişine Picton Marina'dan başladı. 15-18 derece arasında değişmesi beklenen su sıcaklığı 13-14 derece ölçüldü. Cook Boğazı'nın güçlü akıntılarına karşı mücadele eden milli yüzücü 27 kilometrelik zorlu parkuru bitirmek ve adını tarihe yazdırmak için kulaç atıyor.

Oceans Seven Serüveni ( 7 Okyanus’u geçmek)

Yüzme sporunun en zorlayıcı mücadelelerinden biri olan Oceans Seven, sporculara açık denizde ve uzun saatler süren rotalarda gerçek bir meydan okuma sunuyor. Yüzücülerin bu mücadeleyi tamamlayabilmeleri için Catalina Kanalı, Cebelitarık Boğazı, Cook Boğazı, Kuzey Kanalı, Manş Kanalı, Molokai Kanalı ve Tsagaru Kanalı olmak üzere yedi noktayı geçmeleri gerekiyor. Aysu Türkoğlu Manş Denizi geçişi öncesi ve sonrası hedefinin bu serüveni tamamlamak olduğunu ilan etmiş.