08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.07.2024 09:45 | Son Güncelleme: 25.07.2024 10:13

Dünya rekortmeni bisikletçi Joanna Rowsell: Pogačar’ın yokluğu oyunu değiştirir

Dünya rekortmeni bisikletçi Rowsell’in Olimpiyatlar’da favorileri Britanya, İtalya, Yeni Zelanda ve Fransa. Eurosport yorumcusu Jens Voigt, Pogačar’ın yokluğunun yarışı temelden değiştireceğini söylüyor. Ona göre aynı zamanda “Olimpiyatlar amatörlere geri verilmeli”
Fotoğraf: Instagram joannarowsell
Fotoğraf: Instagram joannarowsell

Cuma günü başlayan dünyanın en eski spor etkinliği Olimpiyatlar’ın heyecanı dünyayı sardı. Paris’teki oyunlarda bisiklette ise ilk madalya yarışı 27 Temmuz’da gerçekleşecek. Fakat bisikletin en prestijli yarışı Tour de France’ın ve Giro d’Italia’nın galibi Tadej Pogačar, Olimpiyatlar’da yok. Peki bisiklet tarihine geçmek üzere olan Slovenyalının yokluğu Olimpiyatlar’ı nasıl etkiler? Bunu ve daha fazlasını Tour de France’da sarı mayoyu iki defa sırtına geçirme başarısı gösteren, iki Tour de France etabı liderliğine erişen ünlü bisikletçi ve Eurosport yorumcusu Jens Voigt ile 3 kilometre takım takibinde dünya rekoru sahibi Joanna Rowsell ile Zoom’da bir araya gelip konuştuk.

Favori dört ülke

Rowsell’in kadın bisikletinde favorileri Büyük Britanya, İtalya, Yeni Zelanda ve Fransa:

Takım takibinde ilk dördün bu ülkelerden oluşacağını düşünüyorum. Fransa ev sahibi ve dünyanın en iyi takımlarından biri. İtalya takımı izlemekten en çok keyif aldığım ekip. Nihai noktada performanslarını arttırarak yarışmayı beceriyorlar. Eğer madalyayı amaçlarlarsa, altın ya da bronz olsa dahi, harika bir rekabet sunacaklardır. Britanya’nın Olimpiyat şampiyonu Katie Archibald bacağındaki kırık nedeniyle bu sefer maalesef yok. Ama her ne olursa olsun mücadele bu dört ülke arasında gerçekten çok zorlu geçecek.

“Oyunu değiştirecek”

Tadej Pogačar yok. Gerekçe olarak “aşırı yorgunluk” açıklaması yapıldı. Jens Voigt, Tour de France şampiyonunun eğer katılsaydı Olimpiyatlar’da da favorisi olacağını söylüyor:

Sergilediği formla hem zamana karşı yarışta hem de pist yarışında favori olurdu. Özellikle yol yarışında onu rakipsiz bir yere koyardım. En azından bir madalya kazanması garantiydi. Yokluğu aynı zamanda oyunu da değiştirecek. olan Pogačar’lı Slovenya daha sakin yarışacak ve istikrarlı, kontrollü bir sürüş stilini benimseyecekti. Şimdi taktikleri tamamen zıddı olacak. Takımda bir kazananları yok. Slovenya’nın değişimi de yarışı diğer tüm takımlar için farklı kılacak çünkü onlar da farklı stratejiler geliştirecek.

“Tour kadar önemli değil”

Voigt Olimpiyatlar konusunda farklı bir görüşe de sahip. Profesyonel sporcuların Olimpiyatlar’da olmaması gerektiğini belirtiyor:

Bence profesyoneller Olimpiyatlar’a gitmemeli. Oyunlar 23 yaş altına ya da tamamen amatör yarışlara dönmeli çünkü profesyonel bisiklette Tour de France var, diğer klasik yarışlar var, dünya ve Avrupa şampiyonaları var. O kadar çok önemli ve geleneksel yarışımız var ki Olimpiyatlar bisiklet adına örneğin güreş, yüzme ya da atletizm için olduğu kadar önemli değil. Bu yüzden aslında Olimpiyatlar’da bu branş amatörlere geri verilmeli. Doğruyu söylemek gerekirse profesyonel bisiklet için Olimpiyatlar’ın Tour de France’dan, Paris-Roubaix’den ya da Flanders Turu'ndan daha önemsiz olduğuna inanıyorum.