05 Temmuz 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.07.2024 12:30 | Son Güncelleme: 03.07.2024 12:41

Geceye damga vuran kurtarış: Türkiye'nin kalesinde Gordon Banks vardı

Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 yendiği maçın son anlarında Mert Günok'un yaptığı kurtarış dünya çapında yankı buldu. Gol beklentisi yüzde 94 olan pozisyonda topu çıkaran Günok'un kurtarışı, 1970 Dünya Kupası'nda Pele'nin kafa vuruşunda kalesini gole kapatan Gordon Banks'in kurtarışına benzetildi
Geceye damga vuran kurtarış: Türkiye'nin kalesinde Gordon Banks vardı

Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 yenerek EURO 2024'te çeyrek finale kaldığı maçın en çok konuşulan anlarından biri Mert Günok'un 90+5'teki kurtarışı oldu. Tecrübeli file bekçisi, Baumgartner'in kafa vuruşunda kaleye giden topu inanılmaz bir refleksle kornere yolladı. 

The xG (gol beklentisi) Philosophy hesabının paylaşımına göre, Baumgartner'in vuruşunda gol beklentisi 0.94 düzeyindeydi. Başka bir deyişle Mert Günok yüzde 6'lık bir ihtimali gerçekleştirerek golü engelledi. 

Maçın uzatmalara gitmesini engelleyen bu kurtarış,1970 Dünya Kupası'nda oynanan Brezilya-İngiltere maçındaki bir pozisyonu akıllara getirdi. Başta Avusturya Teknik Direktörü Ralf Ragnick olmak üzere birçok isim, Mert Günok'un pozisyonunu, İngiltere kalecisi Gordon Banks'in Pele'nin kafa vuruşunda yaptığı ve Dünya Kupası tarihinin en iyilerinden biri olarak kabul edilen kurtarışına benzetti.  

Avusturya Teknik Direktörü Ragnick, maçın ardından yaptığı açıklamada, "Beraberlik için yeterli süremiz vardı ama Türkiye'nin kalesinde Gordon Banks olduğu için bu zordu" dedi. BBC Radyo'nun spor muhabirlerinden Ian Dennis de pozisyon için "Birbirimize baktık ve şunu söyledik: Gordon Banks" yorumunu yaptı. BBC Sport X hesabından da pozisyonun videosu "Gordon Banks-esk kurtarış" mesajıyla paylaşıldı.