16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.12.2023 09:53 | Son Güncelleme: 12.12.2023 10:47

Halil Umut Meler'e saldıran Faruk Koca hapis istemiyle yargılanabilir

Hakem Halil Umut Meler'e saldırı olayı ile ilgili Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın da aralarında bulunduğu toplam 6 kişi adliyeye sevk edildi. Koca'nan hapis cezası istemiyle yargılanması gündemde
Halil Umut Meler'e saldıran Faruk Koca hapis istemiyle yargılanabilir

Süper Lig’in 15. haftasında MKE Ankaragücü ve Çaykur Rizespor’un Ankara Eryaman Stadyumu’nda oynadığı maçın bitiş düdüğü ile birlikte ev sahibi takımın başkanı Faruk Koca’nın müsabakanın hakemi Halil Umut Meler’e saldırdı.  Hakkında gözaltı kararı verilen Koca'nın, kalp krizi şüphesiyle 24 saat hastanede müşahede altında tutulmasına karar verildi. Sabah 09:30 sularında Koca'nın da aralarında bulunduğu toplam 6 kişi adliyeye sevk edildi. Saldırganların nasıl bir ceza alacağı gündem oldu. 

Hakeme saldırı sonrası açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı süreci için Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun ile Türk Ceza Kanunu'nun 86. maddesini işaret etti. Söz konusu düzenlemeler neleri içeriyor? Şüpheliler ne ile suçlanacak?

2011 yılında çıkarılan 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 20. maddesine göre, spor müsabakalarında görev yapan hakem, gözlemci, saha komiseri ve temsilciler bu görevleriyle bağlantılı olarak kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılıyor. Türk Ceza Kanunu’nun 86. maddesinin 3. fıkrasında yer alan c bendine göre ise, kasten yaralama suçunun kamu görevlisine işlenmesi halinde cezanın yarı oranında artırılacağını öngörüyor.

"Talep edilen ceza yarı oranda artırılacak"

Bu yönden TCK'nın 86. maddesinde kasten yaralama suçu içeren 3.fıkrada yer alan 'c' bendinde kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle işlenen suç olarak adlandırılacak ve ceza yarı oranında artırılacak. Yani basit haliyle 3 yıla kadar cezalandırma burada öngörülürse, yarı halinde artırılarak bir anlamda Koca'nın 2 yıldan 4,5 yıla kadar cezalandırılabileceği anlamına geliyor. 

"6 yıl 9 ay hapis cezası talep edilebilecek"

Bununla birlikte 6222 sayılı Kanun’un 17. maddesine göre de spor alanlarında kasten yaralama suçunun veya mala zarar verme suçunun işlenmesi halinde şikayet şartı aranmaksızın, Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerine göre verilecek ceza yarı oranında artırılıyor. Bu da Koca için 6 yıl 9 aya kadar hapis cezası istenebileceği anlamına geliyor.