07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.12.2023 09:33 | Son Güncelleme: 12.12.2023 13:11

Halil Umut Meler'e saldırı ve sonrasında yaşananlar

MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca, Çaykur Rizespor maçından sonra hakem Halil Umut Meler'e saldırdı. 37 yaşındaki hakemin hastanelik olduğu, Koca'nın ise tutuklandığı olay sonrası tüm maçlar ertelendi. İşte maçtan sonra yaşana tüm gelişmeler
Halil Umut Meler'e saldırı ve sonrasında yaşananlar

MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca, Trendyol Süper Lig'in 15. haftasında 1-1 berabere kaldıkları Çaykur Rizespor maçından sonra hakem Halil Umut Meler'e saldırdı. Eryaman Stadı'nda maçın son düdüğü çalınca sahaya giren Koca, orta hakem Meler'e yumruk attı. Darbeyle yere düşen Meler'in etrafını güvenlik güçleri sardı. Aynı anlarda 37 yaşındaki hakem yerde tekmelendi. 

Bu hareketten sonra bir süre yere çökerek fenalık geçiren Faruk Koca'yı yöneticiler sakinleştirmeye çalıştı.

 

Halil Umut Meler, tedavisi yapıldıktan 10 dakika sonra yoğun güvenlik önlemleri altında soyunma odasına götürüldü.

Tribünlerden destek vererek tezahürat

Bu sırada MKE Ankaragücü taraftarı başkanları Faruk Koca'ya destek vererek tezahürat yaptı.

Tribünlerden de sahaya giren taraftarlar oldu. Bu taraftarlara güvenlik görevlileri müdahale etti.

Karşılaşmanın hakemi Halil Umut Meler maçın 50. dakikasında MKE Ankaragücü'nden Ali Sowe'u ikinci sarı kartla oyundan atmıştı. Bu karar tribünlerden büyük tepki topladı. Çaykur Rizespor da maçın son dakikasında gol bularak 1 puan aldı.

Ambulans ile ayrıldı

Uğradığı saldırının ardından güvenlik güçlerinin korumasında soyunma odasına giden Meler, stadyumu ambulans ile terk etti.

Yayıncı kuruluş muhabiri Ünal Emin Canbay, "Halil Umut Meler'in tomografisi çekildi. Serum takıldı. Hoca şu anda şokta. Bir süre müşahede altında tutulacak. Hoca hastaneden çıktıktan sonra İzmir'e hareket edecek. İzmir'de kendisini ambulans karşılayacak" sözleriyle son durumu aktardı.

Hakkında gözaltı kararı verilen MKE Ankaragücü'nün kulüp başkanı Faruk Koca'nın, kalp krizi şüphesiyle 24 saat hastanede müşahede altında tutulmasına karar verildi.  AK Parti eski milletvekili Koca'nın ihraç talebiyle disipline sevk edildiğini açıkladı. 

"Gözüm karardı"

Faruk Koca'nın Halil Umut Meler'e saldırmasıyla ilgili olarak "Beynim attı, gözüm karardı! Ne yaptığımı hatırlamıyorum" dediği iddia edildi. 

Fair-play ödülü gündem oldu

Koca'nın bu saldırısı infial yaratırken, sarı-lacivertli idareciye geçen yıl verilen fair-play ödülü de yeniden gündem oldu. TFF, geçtiğimiz yılın ekim ayında Faruk Koca'ya fair play ödülü vermişti.

Üst üste açıklamalar

Maçtan sonra spor kamuoyu ve başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere üst üste açıklamalar yapıldı.  Erdoğan "Bu akşam oynanan MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor müsabakası sonrasında hakem Halil Umut Meler'e yapılan saldırıyı kınıyor, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Spor, barış ve kardeşlik demektir. Spor, şiddetle bağdaşmaz. Şiddetin Türk sporunun içinde barınmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi. 

Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Başkanı Abdurrahman Arıcı, hakem Halil Umut Meler'e yapılan saldırı nedeniyle hakemlerin tepki olarak maçlara çıkmaması gerektiğini söyledi. Hakemlerin de benzer yönde bir karar aldığı iddia edildi. 

Yaşananlardan sonra olağanüstü toplanan Türkiye Futbol Federasyonu, tüm liglerin süresin olarak ertelenmesine karar verdi. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bu alçak saldırıyı sadece Halil Umut Meler'e yapılmadı! Türk futbolun tüm paydaşlarına yapıldı. Bugüne kadar hakemleri hedef gösteren herkes bu aşağılık suçun suç ortağıdır. Başkanlar, teknik direktörler, futbolcular, hakem yorumcularının hakemleri hedef gösteren, kamuoyunun önüne atanlar, bu alçak saldırının sorumlularındandır. Sorumlu kulüp ve yöneticileri, en ağır şekilde cezalandırılacaktır" dedi. 

Hakem Halil Umut Meler'i kemiğinde bir çatlak var olduğunu belirten Büyükekşi "Liglerin süresiyle ilgili önümüzdeki günlerde açıklama yapacağız. Yarın hakemimizi bir ziyaret edelim" diye konuştu. 

Hakemliği bırakacak iddiası

Halil Umu Meler'i ziyaret eden MHK eski genel sekreteri Ali Kunak "Halil olayın şokunda hala. Biz de yanındayken 'Bu iş bitti, benden bu kadar' tarzında cümleler sarf etti. Biz de ona, 'Dön İzmir'e ailenle konuş bu kararı onlarla ver" dedik" açıklamasını yaptı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olaya karışan  K.Ç ve Ş. Y. Ş'nin gözaltına alındığını açıkladı. Yerlikaya, "MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasının sonunda hakem Halil Umut Meler'e yönelik saldırı gerçekleştirilen Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca emniyet güçlerimizin gözetiminde hastanede tedavi görmektedir. Tedavi sonrası gözaltı işlemleri gerçekleştirilecektir" ifadelerini kullandı. 

Faruk Koca, hastanedeki tedavisinin ardından 09.30 sularından adliyeye sevk edildi. 11.00 sularında hakkında tutuklanma kararı verildi. 

Faruk Koca ilke ifadesinde  "Bu olaya hakemin yanlış kararları neden olmuştur. Benim atmış olduğum tokat kırığa sebebiyet vermez" dediği ortaya çıktı. 

Hikmet Karaman: Bana da saldırmıştı

Teknik direktörlerden kulüplere, hakemlerden spor kurullarına herkesi kınadığı olay sonrası bir açıklama dikkat çekti. Hikmet Karaman, "Ankaragücü'nü çalıştırırken Faruk Koca bana da yumrukla saldırdı. O zamanlar sineye çektik söylemedik, ama şimdi söyleyebilirim" dedi. Karaman, Şubat 2021-Haziran 2021 arasında MKE Ankaragücü'nde görev almıştı.

Hakem Arda Kardeşler ve Mete Kalkavan bu sabah düzenledikleri basın toplantısında  hakemlere karşı yaşanan şiddet olaylarının artık bir sarmal haline geldiğini söyledi.  Hiçbir meslek sahibinin bu kadar hakarete maruz kalmadığı belirten hakemler, Meler sağlığına kavuştuğunda alacakları kararları açıklayacaklarını söylediler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan telefonla aradı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hastanede tedavi gören Halil Umut Meler'i telefonla arayarak "geçmiş olsun" dileklerini iletti. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakem Halil Umut Meler'e yönelik saldırıya ilişkin soruşturma kapsamında, Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın da aralarında bulunduğu 3 kişi hakkında verilen tutuklama kararını değerlendirirken, "Kasten yaralama, kamu görevlisine karşı kasten yaralama var. Ayrıca kırık meydana geldiği için bunlar cezada artırım ve tutuklama nedenleri olarak Sulh Ceza Mahkemesinin takdiri" dedi.

 

Büyükekşi: EURO 2032'nin alınması söz konusu değil

Halil Umut Meler'i hastane ziyaret eden TFF Başkanı Mehmet Büyükekş "Hocamızın 10 günlük bir yavrusu var, bir an önce ailesine dönmek istiyor. İzmir'e gitmek istiyor. Durumu gayet iyi, yarın taburcu olacak. Bu konunun artık unutulmaması lazım. Bugün bakanlarımızla çok önemli görüşmeler yapacağız" dedi.

EURO 2032'nin bizden alınması söz konusu değil. UEFA Başkanı Ceferin aradı, 'Yanınızdayız' dedi. Kamuoyunu yanlış bilgilendirmeyelim" diye konuştu. 

" Uzlaşmak istemiyorum"

 

MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının ardından saldırıya uğrayan hakem Halil Umut Meler ifadesinde "Faruk Koca, tüm hakem arkadaşlarım ile bana 'Sizi bitireceğim' dedi. Bana hitaben, 'Seni öldüreceğim' dedi. Koca'dan ve diğer şahıslardan davacı şikayetçiyim. Uzlaşmak istemiyorum" beyanında bulundu