Galatasaray, Beşiktaş ve A Milli Futbol Takımı'nı da çalıştıran Rumen teknik direktör Mircea Lucescu 80 yaşında hayata gözlerini yumdu. Romanya Futbol Federasyonu, kalbindeki ritim bozukluğu nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yoğun bakıma alınan teknik direktör Mircea Lucescu'nun hayatını kaybettiğini duyurdu.
Federasyondan yapılan açıklamada, "Romanya Futbol Federasyonu, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de mutlak bir efsane olarak kalacak olan Mircea Lucescu’nun vefatı üzerine sonsuz üzüntülerini dile getiriyor" denildi. Açıklamada, "Futbol dünyamız bugün sadece dahi bir taktisyeni değil, aynı zamanda bir akıl hocasını, bir vizyoneri ve bayrağımızı dünya çapında başarının zirvelerine taşıyan bir ulusal sembolü de kaybetmiştir" ifadeleri kullanıldı. Federasyon, ülkedeki liglerde Mircea Lucescu’nun anısına maçlardan önce saygı duruşunda bulunulacağını kaydetti.
Mircea Lucescu, 29 Mart'ta Romanya Milli Takımı kampında fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştı. Bu tarihten itibaren hastanede tedavi gören tecrübeli teknik direktörün durumunun stabil olduğu belirtilmişti. Bükreş Üniversitesi Hastanesinden 5 Nisan'da yapılan açıklamada, gece yarısı kalbindeki ritim bozukluğu artan ve tedaviye yanıt vermeyen 80 yaşındaki Lucescu'nun durumunun kötüleştiği ve yoğun bakım ünitesine sevk edildiği belirtilmişti.
Son maçı Türkiye'ye karşı
2024 yılından bu yana Romanya Milli Takımı'nda ikinci dönemini geçiren Lucescu, sağlık durumu iyi olmamasına rağmen Türkiye ile Romanya arasında 26 Mart'ta İstanbul'da oynanan 2026 FIFA Dünya Kupası play-off turu yarı final maçında sahaya çıkmıştı. Rumen çalıştırıcı, milli takımlar düzeyindeki en yaşlı aktif teknik direktör ünvanını kazanmıştı.
Türkiye'de üç ayrı dönem çalıştı
Mircea Lucescu, 2000 yılında göreve başladığı Galatasaray'la UEFA Süper Kupası'nı kazandı, takımını Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale taşıdı. Rumen teknik direktörün ilk sezonunda Galatasaray Süper Lig'i ikinci sırada tamamladı, sonraki sezonda ise lig şampiyonu oldu. Fatih Terim'le yeniden anlaşan Galatasaray, sezon sonunda Lucescu'nun görevine son verdi.
Kazandırdığı UEFA Süper Kupa ile ülkemize bir Avrupa kupası daha getiren ve 15. şampiyonluğumuzda da takımımızda teknik direktör olarak görev yapan Mircea Lucescu’nun vefat ettiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.
— Galatasaray SK (@GalatasaraySK) April 7, 2026
Mircea Lucescu’nun ailesine, sevenlerine ve futbol… pic.twitter.com/bpebpPfj8y
Sarı-kırmızılı takımla yollarının ayrılmasının ardından Beşiktaş'ın başına geçen Lucescu, siyah-beyazlı takımı 100. yılında şampiyonluğa taşıdı. 2003-04 sezonuna da iyi başlayan Beşiktaş, Lucescu yönetiminde sezonun ilk yarısını en yakın rakibi Fenerbahçe'nin 11 puan önünde tamamladı. Sezonun ikinci yarısında beş kırmızı kartın çıktığı ve Samsunspor'un hükmen galip ilan edildiği maçla ibre Beşiktaş için tersine döndü, siyah-beyazlılar ligi üçüncü sırada tamamladı. Lucescu 18 Mayıs 2004'te istifa ederek Beşiktaş'tan ayrıldı.
Eski teknik direktörümüz, 100. yılımızdaki şampiyonluğumuzun mimarı Mircea Lucescu’nun hayatını kaybettiğini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.
— Beşiktaş JK (@Besiktas) April 7, 2026
Seni hiçbir zaman unutmayacağız Lucescu, huzur içinde uyu.
Elveda Luce. 🖤🤍 pic.twitter.com/MfkGPKyhDm
Mircela Lucescu 2017'de Türkiye A Milli Takımı'nın teknik direktörü oldu. Milli takımın başında 17 maça çıkan deneyimli teknik adam, 4 galibiyet, 6 beraberlik, 7 mağlubiyet gördü. Lucescu, 2026 FIFA Dünya Kupası'na katılma hakkı elde eden milli takım kadrosundaki oyunculardan İrfan Can Kahveci, Merih Demiral, Mert Müldür ve Zeki Çelik'e ilk kez şans veren teknik direktör oldu. Lucescu ile 11 Şubat 2019'da karşılıklı anlaşmayla yollar ayrıldı.
Kariyeri kupalarla dolu
Kariyeri boyunca toplam 35 kupa kazanan Lucescu, dünyanın en iyi teknik direktörleri arasında ayrı bir yer edindi. Rumen çalıştırıcı, kariyerinde 49 kupa şampiyonluğu yaşayan İskoç Alex Ferguson ve 37 kupa zaferi bulunan İspanyol Pep Guardiola'nın ardından listenin üçüncü sırasında yer alıyor. Romanya Milli Takımı'nı da çalıştıran Lucescu, Ukrayna ekibi Shakhtar Donetsk ile 8 lig şampiyonluğu ve bir UEFA Kupası zaferi yaşadı.