17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.08.2024 06:30 | Son Güncelleme: 08.08.2024 21:26

Paris 2024 izleme rehberi: İlk altın bu gece gelebilir

İlk altın madalyamız bu gece gelebilir. 23.51'de kadınlar boks 54 kiloda temsilcimiz Hatice Akbaş, Çinli rakibi Chang Yuan'la karşılaşacak. Paris 2024'te dünün özeti, olimpiyat magazini ve günün programı Eurosport Türkiye'yle hazırladığımız rehberde
Paris 2024 izleme rehberi: İlk altın bu gece gelebilir

Hazırlayanlar: Eurosport Türkiye Editoryal ekibinden Aras Yelkovan, Berkem Çağlayan, Defne Heybeli, Ege Sanlav, Emre Köseoğlu, İbrahim Bora Kaya

Dün ne oldu?

  • Erkekler 3000 metre su engelli finalinde şampiyon bir kez daha Faslı Soufiane El Bakkali oldu. El Bakkali, 1932 ve 1936 yıllarında bu branşın şampiyonu olan Volmari Iso-Hollo’dan sonra ünvanını korumayı başaran ilk sporcu olma başarısını gösterdi. Düşüşlerin damga vurduğu yarışta gümüş madalya Amerikalı Kenneth Rooks’a giderken, bronz madalya bu branşın öncü ülkesi olan Kenya’dan Abraham Kibiwot’a gitti. El Bakkali su engelinde sevincine devam etti. 
  • Nina Kennedy kadınlar sırıkla atlamada altın madalyayı kazanarak Avustralya'nın 2012'den bu yana atletizmdeki ilk altın madalyasını kazandırdı. 2020 Tokyo’daki altın madalyanın sahibi Amerikalı Katie Moon gümüş madalyayı kazanarak sırıkla atlamada birden fazla olimpiyat madalyası kazanan dördüncü kadın oldu. Kanadalı Alysha Newman ise ülkesine kadınlar sırıkla atlamadaki ilk olimpiyat madalyasını kazandırmış oldu.
  • Olağanüstü bir disk atma finalini geride bıraktık. İlk olarak, dünya rekorunun sahibi Mykolas Alekna, 69.97 metrelik atışıyla babası Virgilijus Alekna’nın olimpiyat rekorunu kırdı. Altını garantilemiş gibi gözükürken son sözü Jamaikalı Roje Stona söyledi. Stona tam 70 metrelik atışıyla Mykolas’ın dakikalar önce kırdığı rekoru geçti ve altın madalyanın sahibi oldu. Sprinterleriyle ünlü Jamaika, atma branşlarında tarihindeki ilk altın madalyayı kazandı. Roje Stona’nın olimpiyat rekorunu kırdığı atış aşağıda. 
  • Quincy Hall, son 20 metrede yaptığı inanılmaz atakla erkekler 400 metre yarışını kazandı. 43.40 ile tarihin en iyi dördüncü derecesini koşan Hall, LaShawn Merritt’ten bu yana Amerika adına 400 metre altını alan ilk erkek sporcu oldu. Sezonun en formda isimlerinden Matthew Hudson-Smith 43.44’lük derecesi ile gümüş madalyada kaldı ve göz yaşlarına hakim olamadı. Bronz madalya ise Zambiya’ya tarihindeki üçüncü olimpiyat madalyasını kazandıran Muzala Samukonga’ya gitti. Hall’un son 20 metredeki performansı inanılmazdı. 
  • 2020 Tokyo'nun bronz madalyalısı İranlı Mohammadhadi Abdollah Saravi erkekler grekoromen 97 kiloda altın madalyayı kazanan isim oldu. 32 yaşındaki Ermenistanlı güreşçi Artur Aleksanyan bu Olimpiyatlarıda boş geçmedi ve gümüş madalyayı kazanara üst üste dördüncü kez madalya kazandı. Kübalı Gabriel Rosillo Kindelan ve Kırgız Uzur Dzhuzupbekov ise bronz madalya aldı.
  • 77 kilo grekoromen mücadelesinde şampiyon Jae Naz Kusaka oldu. Kazak Demeu Zhadrayev gümüş madalyayı alırken, bronz madalyalar Kırgızistanlı Akzhol Makhmudov ve Ermenistanlı Malkhas Amoyan’a gitti.
  • Kadınlar zamana karşı üçüncüsü Chloé Dygert’in ve yol yarışı birincisi Kristen Faulkner’in de bulunduğu ABD takımı, pist bisikleti kadınlar takım takip altınını kazandı. Yeni Zelanda takımı gümüş madalyanın sahibi olurken Büyük Britanya bronz madalyayı alarak bu kategoride medalya alma serisini sürdürdü.
  • Pist bisikleti erkekler takım takipte altın madalyanın sahibi dünya rekorunu da kıran Avustralya takımı oldu. Avustralya bu kategoriyi en son 2004 Atina’da birinci sırada bitirmişti. Büyük Britanya gümüş madalyayı alırken son olimpiyat şampiyonu İtalya bronz madalya ile yetindi.
  • İkinci kez Olimpiyatlarda yer alan erkekler kaykay finalinde şampiyon değişmedi ve Avustralyalı Keegan Palmer altın madalyanın sahibi oldu. Amerikalı Tom Schar ilk kez katıldığı olimpiyatlarda gümüş madalyayı kazanırken, Brezilyalı Augusto Akio bronz madalya aldı. Palmer’a altını getiren performans aşağıda. 
  • Li Fabin 2020 Tokyo’da olduğu gibi erkekler 61 kiloda altının sahibi oldu ve artık Çin 63 madalya ile en çok halter madalyasına sahip ülke. Theerapong Silachai aldığı gümüş ile ülkesi Tayland’a erkekler halterde ikinci madalyasını kazandırdı. ABD’li Hampton Morris ise bronz madalya kazandı.
  • Avustralyalı Matthew Wearn, erkekler yelken ILCA 7 kategorisinde üst üste ikinci kez olimpiyat altınını almayı başardı. Yunan Pavlos Kontides 2012’nin ardından bir kez daha gümüş madalyanın sahibi olurken, bronz madalyayı alan Stefano Peschiera, Peru’ya tarihlerindeki ilk yelken madalyasını kazandırmış oldu.
  • Marit Bouwmeester, kadınlar yelken ILCA 6 kategorisinde altın madalyanın sahibi olarak kariyerinin dördüncü olimpiyat madalyasını kazandı. Son olimpiyat şampiyonu Danimarkalı Anne-Marie Rindom, Paris’te gümüş madalyada kaldı. Norveçli Line Flem Hoest bronz madalyayı kazanarak Norveç’e yelkendeki 33. madalyasını getirdi.
  • Kadınlar tırmanış hız finalinde Polonyalı Aleksandra Miroslaw, 0.08 farkla Deng Lijuan’dan önce finişe uzandı ve altın madalyanın sahibi oldu. Podyumu bir diğer Polonyalı Alesandra Kalucka tamamladı.
  • Bireysel yarışlarında kadınlarda gümüş ve erkeklerde bronz kazanan Maria Perez ve Alvaro Martin ikilisi yürüyüş karışık takımda ülkeleri İspanya’ya bu sefer de altın madalya getirdi. Erkekler yarışının kazananı Brian Pintado ve Glenda Morejon Ekvador adına gümüş madalyayı aldı. Avustralyalı Jemima Montag ve Rhydian Cowley ise bronz madalyanın sahibi oldular.
  • Artistik yüzme takım akrobatik altın madalyasını kazanan Çin bu kategoride ilk Olimpiyat altınını kazanmış oldu. Amerika Birleşik Devletleri, gümüş madalyayı kazanarak 2004 yılından bu yana artistik yüzmede ilk Olimpiyat madalyasını aldı. İspanya ise bronz madalyanın sahibi oldu ve artistik yüzmede beşinci Olimpiyat madalyasını koleksiyonuna ekledi.
  • Güreşte kadınlar 50 kiloda Amerikalı Sarah Ann Hildebrandt altın madalyanın sahibi oldu. Finalde yendiği Yusneylis Guzman Lopez, gümüş madalyayı kazanarak Küba’ya kadınlardaki ilk güreş madalyasını kazandırmış oldu. Son şampiyon Japonyalı Yui Susaki ve Çinli Feng Fiki ise bronz madalya kazandı.
  • Erkekler 63.5 kiloda Kübalı Erislandy Álvarez ülkesine Paris 2024'teki ilk boks altınını getirdi. Fransız Sofiane Oumiha'yı gümüş madalyayı alırken tribünler hayal kırıklığı içerisindeydi. Bronz madalyalar yarı finalde rakiplerine elenen Kanadalı Wyatt Sanford ve Gürcü Lasha Guruli'ye gitti.
  • Erkekler 80 kilo finalinin galibi, Tokyo 2020'de 75kg'da gümüş madalya kazanan Ukraynalı Oleksandr Khyzhniak'ın oldu. Khyzhniak, Kazakistanlı Nurbek Oralbay'ı 3-2 yendi. Bronz madalyalar Dominik Cumhuriyeti'nden Cristian Javier Pinales'inve Küba'dan Arlen Lopez Cardona'nın oldu.
  • 2023 dünya şampiyonu Güney Koreli Park Taejoon, 20 yaşında taekwondo erkekler 58 kilo altınının sahibi oldu. Azeri Gashim Magomedov aldığı gümüş ile ülkesine 4. taekwondo madalyasını kazandırdı. Fransız Cyrian Ravet ve Tunuslu Mohamed Khalil Jendoubi bronz madalya aldı.
  • Paris 2024’ün ilk Taekwondo altını kadınlar 49 kiloda Taylandlı Panipak Wongpattanakit’e gitti. Bu 2020 olimpiyat şampiyonu Wongpattanakit’in 3. madalyası oldu. Çinli Guo Qing gümüş madalyayı kazandı. İranlı Mobina Nematzadeh ve Hırvat Lena Stojkovic ise bronz madalya aldı.

Madalya Sıralaması

ABD: 27 altın (toplam 94)
Çin: 25 altın (toplam 65)
Avustralya: 18 altın (toplam 41)
Fransa: 13 altın (toplam 51)
Britanya: 12 altın (toplam 49)
Güney Kore: 12 altın (toplam 27)
Japonya: 12 altın (toplam 31)
İtalya: 9 altın (toplam 27)
Hollanda: 9 altın (toplam 20)
Almanya: 8 altın (toplam 18)
Türkiye: 0 altın (toplam 4) 

Team Türkiye ne yaptı?

  • Atletimiz Alperen Acet, erkekler yüksek atlama elemelerinde 2.20m'lik atlayışıyla final bileti alamadı.
  • Atletlerimiz Ayşe Tekdal ve Mazlum Demir'den oluşan Maraton Yürüyüş Karışık Takımımız, 3:14.53'lük dereceyle oyunları 23'üncü sırada tamamladı.
  • Güreşçimiz Zeynep Yetgil, kadınlar 53kg son 16 turunda Hindistan'dan Antim Panghal'ı 10-0 teknik üstünlükle yenerek çeyrek finale yükseldi. Olimpiyat Oyunları'nda milli güreşçimiz Zeynep Yetgil, kadınlar 53kg çeyrek finalde Almanya'dan Annika Wendle'a 5-0 öndeyken tuşla mağlup oldu. Sporcumuz, Alman Wendle'nin finale yükselmesi durumunda bronz madalya mücadelesi için repesaj karşılaşmasına çıkacak.
  • Kadınlar cirit atma elemeleri son hakkında 55.30 metrelik atış yapan sporcumuz Eda Tuğsuz, Paris 2024'e veda etti.
  • Taekwondocumuz Merve Dinçel Kavurat, bronz madalya maçında Hırvatistan'dan Lena Stojkovic'e 2-0 mağlup olarak Olimpiyat 5'incisi oldu.
  • Güreşçimiz Ali Cengiz, grekoromen stil 87kg son 16 turunda Polonya'dan Arkadiusz Marcin Kulynycz'e 5-3 mağlup oldu. Kulynycz'in çeyrek finalde elenmesiyle sporcumuzun repesaj şansı kalmadı ve oyunlara veda etti.
  • Atletimiz Berke Akçam, erkekler 400m engel yarı finalinde 49.12'lik derecesiyle serisini 8. sırada tamamladı ve final bileti alamadı.
  • Boksörümüz Esra Yıldız Kahraman, kadınlar 57kg yarı finalinde Tayvan'dan Yu Ting Lin'e mağlup oldu. Sporcumuz bu sonuçla Olimpiyat 3'üncüsü olarak bronz madalyanın sahibi oldu.
  • Yelkencimiz Derin Atakan’ın mücadele ettiği kadınlar Formula Kite’da olumsuz koşullar nedeniyle dünkü yarışlar yapılamadı. Programa göre 20 yarış üzerinden yapılması planlanan Formula Kite mücadelesi sürekli tekrarlayan olumsuz koşullar nedeniyle 6. yarışın ardından bitirilirken, sporcumuz oyunları 16’ncı sırada tamamladı.

Paris 2024 magazini: Önce yarış sonra evlilik teklifi

  • Kadınlar 3000 metre su engellide Avrupa rekoru kıran Fransız atlet Alice Finot, yarış sonrası sevgilisine evlenme teklif etti. 

Dışarıda neler oluyor? 

  • Çim hokeyi oyuncusu Tom Craig Paris’te gözaltına alındı. Söylentilere göre sebebi Avustralyalı sporcunun uyuşturucu madde satın almasıydı. Takımıyla 2020 Tokyo çim hokeyi gümüş madalyası kazanmış olan Craig, serbest kalmasının ardından korkunç bir hata yaptığını söyleyerek özür diledi. 
  • Kadınlar güreş 50 kilo finalde güreşecek olan Hindistanlı Vinesh Phogat tartıda olması gereken limitin üzerinde çıktı ve diskalifiye edildi. Güreşin uluslararası yönetim organı United World Wrestling, finalde Phogat yerine Guzman Lopez'in güreşeceğini açıkladı. Phogat ise karar itiraz etti ancak sonuç belli değil.


Bugünkü madalya müsabakaları

08.30 Maraton Yüzme -Kadınlar 10km
12.43 Yelken -İki Kişilik Karma Çok Gövdeli Nacra17
13.18 Yelken -İki Kişilik Karma Yelkenli 470
13.54 Tırmanış -Erkekler Hız
14.20 Kano Sprint -Erkekler Kano Çift 500m
14.40 Kano Sprint -Kadınlar Kayak Dörtlü 500m
14.50 Kano Sprint -Erkekler Kayak Dörtlü 500m
16.00 Atlama -Erkekler 3m Tramplen
16.00 Halter -Kadınlar 59kg
16.40 Yelken -Erkekler Kite
19.15 Güreş -Erkekler Grekoromen 67kg
19.15 Güreş -Erkekler Grekoromen 87kg
19.15 Güreş -Kadınlar 53kg
20.00 Çim Hokeyi -Erkekler
20.11 Pist Bisikleti -Kadınlar Keirin
20.27 Pist Bisikleti -Erkekler Omnium
20.30 Halter -Erkekler 73kg
21.00 Atletizm -Kadınlar Uzun Atlama
21.25 Atletizm -Erkekler Cirit Atma
21.30 Atletizm -Erkekler 200m
22.19 Taekwondo -Erkekler 68kg
22.25 Atletizm -Kadınlar 400m Engelli
22.37 Taekwondo -Kadınlar 57kg
22.45 Atletizm -Erkekler 110m Engelli
23.34 Boks -Erkekler 51kg
23.51 Boks -Kadınlar 54kg

Kaçırmamanız gereken 5 müsabaka

Kadınlar Gülle Atma: Üçüncü kez Olimpiyat kotası alan sporcumuz Emel Dereli, bugün 11.25’te gülle atma elemelerinde finale çıkmak için yarışacak. ​Rio ve Tokyo’da sırasıyla 17.01 ve 17.81 atan Emel, iki denemesinde de finale kalamazken bu kez finale kalmak için 19.15 atmak veya en iyi 12 sporcu arasına girmek zorunda. Emel’in kariyerinde 18.57 bulunurken bu sezonki en iyi atışı 18 metre.

Kadınlar Voleybol Türkiye – İtalya: Çin karşısında beş setlik mücadeleyi kazanan ve yarı finale çıkarak tarih yazan milli takımımız, grupta set alamadan kaybettiği İtalya’nın karşısına 21.00’de final bileti için bir kez daha çıkacak. Milli takımımız eğer kazanırsa ABD-Brezilya maçının galibiyle pazar günü finalde karşı karşıya gelecek. Mağlubiyet halinde ise cumartesi günü ABD-Brezilya maçının kaybeden tarafıyla bronz madalya maçına çıkacağız.

Kadınlar 54kg Boks Finali: Paris’teki ilk altın madalyamızı arayacağımız finalde Hatice Akbaş, Çinli rakibi Chang Yuan karşısında ringe çıkacak. Chang Yuan, Tokyo Olimpiyatları’nda bir alt sıklette beşinci olurken kendi ülkesinde düzenlenen son Asya Oyunlarını da ikinci bitirmişti. Karşılaşma 23.51’de başlayacak.

Erkekler 68kg Taekwondo: Tokyo Olimpiyatlarında aldığı bronzla Türkiye’ye Tokyo’daki ilk madalyasını kazandıran son Dünya Şampiyonu Hakan Reçber, bugün 13.13’te Burkina Faso’lu rakibi Ibrahim Maiga karşısında tatamiye çıkacak. 2015’te yakalandığı, yürümesini bile engelleyebilecek bir omurilik hastalığını yenen Hakan, Londra’da altın alan antrenörü Servet Tazegül ile bu sporun zirvesine tırmandı ve Paris’te en büyük favorilerden biri.

Kadınlar 400 Metre Engelli: Tokyo’yu dünya rekoru kırarak kazanan Sydney McLaughlin-Levrone, bir ay önce ABD seçmelerinde dünya rekorunu bir kez daha geliştirerek 50.65’e çekti ve bu yarışın en büyük favorisi olduğunu kanıtladı. ABD’li sporcunun en büyük rakibi ise 4x400 karışık finalinde kusursuz bir son ayak koşarak Hollanda’ya altın madalya getiren Femke Bol. Son Olimpiyat şampiyonu ve son Dünya şampiyonunun karşı karşıya geleceği final 22.25’te koşulacak.

Eurosport yayın akışı

Eurosport 1
08:25 Açık su yüzme - 10 km. Kadınlar
11:00 Atletizm - Öğle seansı
13:35 Kano sprint- Kadınlar çeyrek final
15:30 Taekwondo - Kadınlar 57 kg. çeyrek finaller
15:55 Atlama - 3m erkekler final
17:20 Halter - 59 kg. kadınlar 
18:10 Pist bisikleti - Kadınlar keirin çeyrek final
20:30 Atletizm - Akşam seansı
22:50 Voleybol - Kadınlar yarı final: Türkiye-İtalya
23:30 Boks – Erkekler 51 kg final

Eurosport 2
09:55 Taekwondo – Erkekler elemeler
10:50 Tırmanış – Kadınlar yarı finaller
13:05 Taekwondo - Erkekler 68 kg elemeler
13:30 Tırmanış - Erkekler çeyrek finaller
14:00 Modern pentatlon - Eskrim
16:30 Taekwondo - Kadınlar 57 kg çeyrek finaller
18:15 Basketbol - Erkekler yarı final: Fransa-Almanya
20:30 Çim hokeyi - Erkekler altın madalya maçı: Almanya-Hollanda
21:45 Basketbol - Erkekler yarı final: ABD-Sırbistan

Milli sporcularımız için günün programı

10.33 - Taekwondo - 57kg - Hatice Kübra İlgün
11.25 - Atletizm - Gülle Atma - Emel Dereli
12.00 - Modern Pentatlon - Bireysel - Buğra Ünsal
13.13 - Taekwondo - 68kg - Hakan Reçber
14.03 - Yelken - Formula Kite - Derin Atakan
15.30 - Modern Pentatlon - Bireysel - İlke Özyüksel Mihrioğlu 
20.30 - Halter - 73kg - Furkan Özbek
21.00 - Voleybol - Kadınlar A Milli Takım
23.51 - Boks - 54kg - Hatice Akbaş

NOT: Spor tutkunları, BluTV’de ve S Sport +'taki yedi yeni Eurosport kanalı aracılığıyla favori sporlarındaki tüm heyecan verici mücadeleleri kesintisiz bir şekilde takip edebilecekler. Müsabakalar TRT Spor ve TRT Spor Yıldız'dan da yayınlanıyor.