22 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.05.2024 11:31 | Son Güncelleme: 07.05.2024 11:47

Paris Olimpiyatları'nda doping tehdidi: Çinli sporculara göz yumuluyor

ABD'nin en üst düzey dopingle mücadele yetkilisi Travis Tygart Çinli doping sahtekarlarının ve buna göz yuman yetkililerin Paris 2024 Olimpiyatları'nı bir "felakete" çevirme tehdidinde bulunduğunu söyledi. Politico'ya konuşan Tygart, kurumların dopingli Çinli sporculara göz yumduğunu söyledi
Zhang Yufei, Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda doping kullandığı ortaya çıkan 23 sporcudan biriydi (Doug Mills/The New York Times)
Zhang Yufei, Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda doping kullandığı ortaya çıkan 23 sporcudan biriydi (Doug Mills/The New York Times)

Amerika Birleşik Devletleri Anti-Doping Ajansı CEO'su Travis Tygart'ın keskin açıklamaları, Çin lideri Şi Cinping'in Olimpiyatların başlamasına üç aydan az bir süre kala Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmek üzere Fransa'ya yaptığı ziyarete bir gölge daha düşürdü. Geçtiğimiz ay The New York Times ve Alman yayın kuruluşu ARD, 2021 Tokyo Olimpiyatları öncesinde 23 Çinli yüzücünün yasaklı ilaç testlerinin pozitif çıktığını, ancak yine de Olimpiyatlar'a katılmalarına izin verildiğini ve birkaçının madalya kazandığını ortaya koyan soruşturmayı yayınladı. Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA), Pekin'in yerel gözlemcisi CHINADA'dan gelen açıklamayı kabul ederek yüzücülerin doping testinden geçememesini kaldıkları otelin kirli mutfağına bağladı.

Testlerde TMZ olarak bilinen yasaklı trimetazidin ilacının bulunmuştu. Temiz sporcular ve dopingsiz spor için mücadele eden üst düzey isimler Tokyo Oyunları'ndaki Çinli sporcularla ilgili haberler karşısında öfkeliler.

Olimpiyatlar felakete dönüşebilir

Politico'ya konuşan Tygart, "Çin'in örtbas etmesi ve WADA'nın buna izin vermesi nedeniyle, şimdi gün ışığına çıkan bu durum, Paris'te gerçekleşmeyi bekleyen bir felaket olacak" dedi. Olimpik Hareket ve ulusal hükümetler tarafından finanse edilen WADA, dünya çapında dopingle mücadele kurallarını koordine ederken, CHINADA gibi ulusal dopingle mücadele düzenleyicilerinin de sporcuları müsabaka ve antrenmanlarda yasa dışı doping kullanımına dair kanıtlara karşı yakından izlemesi gerekiyor.

"Çinlilerin kurallara uymamasını sorun etmiyor"

Tygart, "Çinliler kendi ulusal dopingle mücadele ajansları tarafından aynı standartlara tabi tutulmuyor. Eşitleyici olması ve kuralların dünya çapında adil bir şekilde uygulanmasını sağlaması gereken Dünya Dopingle Mücadele Ajansı, Çinlilerin kurallara uymamasını sorun etmiyor ve bunu etkili bir şekilde halının altına süpürüyor" dedi.

WADA'dan açıklama

Bir WADA sözcüsü yaptığı açıklamada şunları söyledi: WADA'nın Çin yanlısı önyargıları ve örtbas iddiaları en başından beri herhangi bir kanıttan yoksundu. WADA'nın açıklamaları bunların yanlış olduğunu göstermektedir. Sadece kendi gündemleri olan birkaç kişi bu karalayıcı iddialara tutunmaya devam ediyor.

Liderler Pekin'in Rusya'ya verdiği savaş desteği ve Avrupa ile Çin arasında yaklaşan ticaret savaşıyla boğuşurken, Çin'in Paris Olimpiyatlarında hile yapma ihtimali Macron ve Şi için bir başka hassas konu. Macron için Olimpiyatlar ikinci cumhurbaşkanlığı döneminin önemli bir ayağı haline geldi. Tygart, "Temiz sporcular için daha rahatsız edici olduğunu düşünüyorum, çünkü her ülkeyi sorumlu tutması gereken sistem çöktü" dedi.

"Sporcular inançlarını yitirdi"

Tygart, "Uluslararası Olimpiyat Komitesi Çin'e gerçekten önemli bir şekilde yakınlaştı. Bu da WADA'nın kuralları adil bir şekilde uygulamanın sonuçları hakkında iki kez düşündüğü anlamına geliyor. Sistemin çöküşünün özünde de bu yatıyor; dünyanın dört bir yanındaki sporcular bunu anlayamıyor ve sistemin apolitik olduğuna dair inançlarını yitirmiş durumdalar" dedi.

WADA sözcüsü "Bu tamamen saçmalık" dedi ve geçmişteki doping vakalarıyla "Çin'den gelen yüzücülerin peşine düşmekte isteksiz olmadığını" gösterdiğini ekledi.

Washington'da yüksek endişe var

Amerikalı sporcular ABD hükümetinden vakaların soruşturulmasını talep etti ve Tygart da geçen hafta yüzme skandalına verilecek yanıtı görüşmek üzere Kongre yetkilileriyle bir araya gelmek üzere Washington'daydı. Tygart Washington'da "endişenin yüksek olduğunu" söyleyerek "Sporcularımızı doğrudan dinlediler. Bireysel sporcular geçen hafta ve bu hafta ABD Kongresi'ndeydi. Hayal kırıklıklarını, hükümetimizin devreye girmesi ve bunu düzeltmeye yardımcı olması için çaresizliklerini ifade ettiler" dedi.