27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.05.2024 08:51 | Son Güncelleme: 18.05.2024 09:11

Rusya'dan sonra İsrail de futboldan men edilebilir

FIFA Başkanı Gianni Infantino, Filistin Futbol Federasyonu'nun İsrail'in futboldan men edilmesi talebini değerlendirmek için bağımsız hukuki tavsiye alacağını ve FIFA Konseyi'nin 20 Temmuz'a kadar olağanüstü toplanacağını söyledi
Rusya'dan sonra İsrail de futboldan men edilebilir

Rus takımlarını müsabakalardan men edilmesine benzer bir süreç şimdi de İsrail için yaşanıyor. Filistin Futbol Federasyonu (PFA) üyesi olduğu Asya Futbol Konfederasyonu'nun da desteğini alarak, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta düzenlenen 74. FIFA Kongresi'nde İsrail'in futboldan men edilmesi talebinde bulundu. PFA Başkanı Cibril Rucub, kongrede yaptığı konuşmada, İsrail'in FIFA kurallarını çiğnediğini belirterek, bu ülkenin üyeliğinin "derhal" askıya alınmasını talep etti.

Bağımsız hukuk uzmanı değerlendirecek""

Kongrede oylama yapılması çağrılarını geri çeviren FIFA Başkanı Gianni Infantino ise, konunun karar organı olan FIFA Konseyi tarafından ele alınması gerektiğini kaydetti. Infantino, kongrede yaptığı konuşmada, "FIFA, Filistin Futbol Federasyonu tarafından yapılan üç talebi değerlendirmek, FIFA'nın statü ve düzenlemelerinin doğru şekilde uygulandığından emin olmak için hemen bağımsız bir hukuk uzmanını görevlendirecek. Durumun aciliyeti nedeniyle,değerlendirme sonuçlarını gözden geçirmek ve uygun olan kararları almak üzere FIFA Konseyi, 20 Temmuz'a kadar olağanüstü toplanacak" ifadelerini kullandı. Infantino, FIFA'nın, Filistin'in İsrail'i uluslararası futbol müsabakalarından men etme talebi hakkında hukuki tavsiye isteyeceğini de sözlerine ekledi.

Rus takımları men edildi

Dünya ve Avrupa futbolunun çatı kuruluşları FIFA ve UEFA, daha önce hükümetlerin eylemleri nedeniyle üye ülkelere yönelik harekete geçmiş, Rusya'nın iki yıl önce Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından Rus takımlarını müsabakalardan men etmişti.

Daha fazla bilgi

Filistin Futbol Federasyonu (PFA), Uluslararası Futbol Federasyonları Birliğine (FIFA), İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaptığı insan hakları ihlalleri nedeniyle İsrail Futbol Federasyonunun, Zürih merkezli kuruluştan atılması için çağrı yaptı.

PFA, FIFA'ya ilettiği yazılı başvuruda, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in düzenlediği saldırıların yol açtığı insan hakları ihlalleri ile İsrail liginde yaşanan ayrımcılık ve ırkçılığa karşı gerekli adımları atmadığı gerekçesiyle İsrail Futbol Federasyonunun FIFA üyeliğinin sona erdirilmesini talep etti.

Sosyal medya paylaşımlarını örnek gösterdiler

İsrail Futbol Federasyonu'nun kendi liginde ayrımcılık ve ırkçılığa karşı gerekli adımları atmadığı belirtilen başvuruda, söz konusu durumun "FIFA tüzüğünün 3. maddesinin doğrudan ihlali anlamına geldiği" kaydedildi. PFA, İsrail Futbol Federasyonu yetkililerinin "Gazze'deki soykırıma güçlü destek olduğunu gösteren" sosyal medya paylaşımlarının yanı sıra, Maccabi Netanya kulübünün bir Facebook gönderisi de dahil, İsrailli bazı futbol yöneticileri ve kulüplerinin sosyal medya paylaşımlarını da örnek olarak gösterdi.
Ayrıca, PFA, İsrail ligindeki Beitar Jerusalem kulübünün taraftarlarının, İsrail'in "en ırkçı takımı" olduklarını "gururla" dile getirdiğini ve ligdeki diğer Arap futbolculara yönelik "terörist" gibi hakaretlerde bulunduklarını ifade etti