20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.08.2024 14:40 | Son Güncelleme: 02.08.2024 16:15

The Guardian Yusuf Dikeç'i yazdı: Soğuk kanlılığıyla Paris Olimpiyatları'nda viral olan Türk atıcı

Paris 2024 Olimpiyatları'nda Türkiye'ye gümüş madalya kazandıran Yusuf Dikeç'e dair paylaşımlar sosyal medyada tüm dünyaya yayıldı. İngiliz gazetesi The Guardian Dikeç'in viral olan başarısını ve ününü yazdı
The Guardian Yusuf Dikeç'i yazdı: Soğuk kanlılığıyla Paris Olimpiyatları'nda viral olan Türk atıcı

Silahlar, anlaşılabilir nedenlerden ötürü, son derece dikkatli kullanılmalı. Bu yüzden dünyanın en iyi nişancılarından birinin sporunun zirvesine parkta sıradan bir günmüş gibi davranması şaşırtıcı. Yusuf Dikeç, bu yıl Paris'te birçok Olimpiyatçı arkadaşının giydiği yüksek teknoloji ürünü kıyafetler yerine, bir eli cebinde bol bir tişört ve indirimden alınmış gibi görünen gözlüklerle yarıştı. Ancak sokaktan geçen biri gibi görünse de 51 yaşındaki sporcu 2008'den bu yana tüm oyunlarda yarıştı, iki kez dünya şampiyonu oldu ve bu hafta Şevval İlayda Tarhan ile birlikte karışık takım 10 metre havalı tabancada gümüş madalya kazandı. Bu aynı zamanda Türkiye'nin ilk Olimpiyat atıcılık madalyası oldu.

Dikeç'in kıyafeti, gözleri için özel ekipmanlar takan ve büyük bir çift kulak kullanan Sırp rakibi Damir Mikec ile karşılaştırıldığında sosyal medyada esprili gönderilere neden oldu. Atıcıların yarışma için nasıl giyinecekleri konusunda bazı özgürlükleri var . Dikeç'in atış kıyafeti giymediği tam olarak doğru değil. Finalde atış yaparken dikkat dağıtıcı unsurları engellemek için bazı fotoğraflarda görünmese de sarı kulak tıkaçları takmıştı. Tıpkı Dikeç gibi, Çinli atıcı Liu Yukun da perşembe günü kulak tıkacı takarak altın madalya kazandı ancak gözlüğü ya da vizörü yoktu.

Dikeç yeni keşfettiği şöhreti benimsemiş görünüyor. Kendisine geleceği sorulduğunda da gösterişsiz özgüvenini sergiledi. Gümüş madalyasını kazandıktan sonra "Umarım Los Angeles'ta altın madalya alırım" dedi. 

Görünüşe göre bu Olimpiyatlarda gümüş madalya kazanan soğukkanlı atıcılar için çok özel bir talep var. Bu hafta başında Güney Kore'nin 31 yaşındaki tabanca atıcısı Kim, kadınlar 10 metre havalı tabanca etkinliğinde, altın madalya alan Oh Ye-jin'in hemen ardıdan gümüş madalya kazandı. Aldığı madalya kişisel bir başarıydı ama bu yılın başlarında Uluslararası Atıcılık Sporu Federasyonu Dünya Kupası'nda dünya rekoru kırarken çekilen ve yeniden ortaya çıkan bir klibi onu kısa sürede ilgi odağı haline getirdi. Kim rekoru ters bir beyzbol şapkasıyla kırdı ve yeni rekoru kırarken neredeyse hiç irkilmedi. Bu tepkisi sosyal medyada "gelmiş geçmiş en havalı insan" diye anılmasına neden oldu.