10 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.08.2024 19:56 | Son Güncelleme: 04.08.2024 20:13

Uluslararası Olimpiyat Komitesi: İki boksörün cinsiyet testleri hatalı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Pazar günü yaptığı açıklamada, Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından geçen yılki dünya şampiyonalarında iki kadın dövüşçünün diskalifiye edilmesine neden olan cinsiyet testlerinin güvenilir olmadığını açıkladı
Uluslararası Olimpiyat Komitesi: İki boksörün cinsiyet testleri hatalı

Cezayirli boksör Imane Khelif ve Tayvanlı çifte dünya şampiyonu Lin Yu-ting, IBA'nın cinsiyet uygunluk testini geçememelerinin ardından 2023 Dünya Şampiyonası sırasında diskalifiye edildiler, ancak Paris Olimpiyatları'nda da yarışmaya hak kazandılar.

IOC, boksörler birkaç müsabaka yaptıktan sonra müsabakanın sonuna doğru yapılan test sürecinin tamamen keyfi olduğunu söyledi. "Bu testler meşru testler değildir. Testlerin kendisi, testlerin süreci, testlerin geçici doğası meşru değildir" diyen IOC sözcüsü Mark Adams basın toplantısında şunları söyledi:

"Testler, testlerin yöntemi, testlerin bir gecede yapılması fikri. Bunların hiçbiri meşru değildir ve üzerinde durmaya dahi gerek yoktur" dedi.

IOC geçen yıl yönetim ve finans sorunları nedeniyle IBA'nın boks yönetim organı statüsünü elinden alarak Paris Oyunları boks müsabakalarının sorumluluğunu üstlendi ve 2016 ve 2021 Olimpiyatlarının uygunluk kurallarını uyguladı.

IOC ve IBA arasındaki anlaşmazlık büyüyor

Perşembe günkü 16. tur ağır sıklet maçında Cezayirli  Khelif'in yumruk yağmuruna tuttuğu Angela Carini'nin 46 saniye sonra geri çekilmesi, sosyal medyayı kasıp kavuran bir öfkeyi tetikledi. IBA, Cuma günü İtalyan Carini'ye 50 bin dolar para ödülü ödemeyi vaat ederek IOC ile devam eden anlaşmazlığı daha da alevlendirdi.

Hem Khelif hem de Lin, Paris'te kendi sıkletlerinde yarı finale yükseldi.

Tayvan Cumhurbaşkanı Lai Ching-te, Olimpiyat Oyunları'nda tüy sıklette yarı finale yükselmelerinin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Son günlerde Tayvan halkı kendisine yönelik iftiralara karşı öfke duyuyor. Zorluklar karşısında Yu-ting mücadelesini korkusuzca sürdürüyor. Onu desteklemeye devam edeceğiz"

IOC Başkanı Thomas Bach bu hafta başında IBA'yı Olimpiyat kurumuna karşı bir karalama kampanyası yürütmekle suçlamış, IBA Başkanı Rus Umar Kremlev de sosyal medyada Bach'a ve IOC'ye karşı ikilinin yarışmasına izin verilmesi kararıyla ilgili dikkat çeken yorumlar yapmıştı.

IOC, ulusal boks federasyonlarını yeni bir küresel yönetim organı oluşturmaya çağırırken aksi halde 2028'deki Los Angeles Olimpiyatları'nın riske girebileceğini kaydetti.

Testler keyfi olarak yapıldı

Khelif'in babası Amar, Reuters'a yaptığı açıklamada kızıyla gurur duyduğunu ve Cezayir adına madalya kazanmasını desteklediğini söyledi. Adams, "Testler keyfi olarak yapıldı" dedi ve şöyle devam etti:

"Testlerin tam da dünya şampiyonası sırasında yapılmasına karar verilmiş olması... Testin temelinin ne olduğundan tam olarak emin değilim"

Boksörlerin hedef alınıp alınmadığı sorulduğunda ise  Adams şunları söyledi:

"Öyle olduğuna inanıyoruz. İki sporcu dünya şampiyonasının ortasında teste tabi tutuldu ve götürülüp test edildi. Bu şimdi adil ve doğru mu?"